Evenimente culturale

Cetatea Poienari, una din resedintele lui Vlad Tepes

Publicat: 01 sept. 2013
Cetatea Poienari, este recunoscuta ca fiind una dintre resedintele lui Vlad Tepes, o mare fortareata construita in calea invadatorilor otomani.  
Este considerata si ”vechi cuib de vulturi al vitejilor de demult”. Fortareata facea parte initial dintr-un lant de fortificatii ce apara hotarul nordic al Tarii Romanesti, fiind transformata ulterior de catre domnitorii Vlad Tepes, Vlad Calugarul, Mihnea cel Rau si Vladut Voda in loc de pedeapsa, potrivit adevarul.ro.
 
In secolul XIII, pe Muntele Cetatuia exista doar un turn din piatra bruta, similar celor din Transilvania, pentru ca in veacul al XIV-lea, o data cu organizarea statului feudal Tara Romaneasca, fortificatia sa imbrace varful de stanca cu ziduri groase din piatra sparta captusita in partile superioare cu caramida. Constructia, adaptata perfect mediului stancos, nu putea gazdui o garnizoana mai mare de 30-40 de oameni.
 
Exista legende care spun ca voievodul Vlad Tepes ar fi parasit singur la ceas de noapte fortificatia, urmarit fiind de boierii aliati cu dusmanii, si ar fi ajuns nevatamat in Transilvania cu ajutorul localnicilor. Sotia sa, ramasa in cetate doar cu cativa strajeri s-ar fi sinucis pentru a nu cadea pe mana urmaritorilor sotului sau. Fiind situate pe un varf de munte, de la ruinele cetatii se observa o imagine panoramica cu Barajul Vidraru si Muntii Fagaras. Pentru a vizita aceasta cetate este necesara parcurgerea unui drum cu peste 1000 de trepte.


loading...

Adauga un comentariu