Info Turism

Cetatea Porolissum – Salaj

Publicat: 13 ian. 2012

Cetatea Porolissum este cel mai mare si bine pastrat sit arheologic din Romania. Localizat in zilele noastre in Salaj, acest centru militar de granita a fost stabilit in anul 106 e.n. de imparatul roman Traian pentru a apara trecerea principala dinspre muntii Carpati (Meses) spre Dacia Porolissensis.

Important centru militar, economic si cultural, Porolissumul a reprezentat un important centru de cultura si civilizatie romana in aceasta parte de lume. Initial armata romana era formata din 5000 soldati auxiliari din 5 legiuni care au fost transferate din Britania, Galia, Germania, Spania si Syria. Pe parcursul primei perioade de ocupatie cartierul general, cazarmele militare si depozitele erau construite din lemn cu fundatie de piatra.

Sistemul masiv de aparare inconjura orasul intr-o serie de inele concentrice construite din pamant, canale si pereti din lemn. Dupa o jumatate de secol centrul militar a crescut in dimensiuni si a fost reconstruit din piatra – posibil in timpul imparatului Marcus Aurelius. Multe dintre constructiile existente au fost utilizate desi nu intotdeauna in conformitate cu functiile lor originale. De exemplu, la sfarsitul secolului al-XI-lea, o casa romana din regiunea civila a fost transformata intr-o biserica crestina.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit