Info Turism

Cetatea Prejmer – Brasov

Publicat: 13 ian. 2012

Cetatea Prejmer se afla la N-E de judetul Brasov si dateaza din secolul al XV-lea. Cetatea Prejmer a fost cladita in forma de cerc avand ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, poduri si porti de fier care se ridicau. In cetate sunt fixate in ziduri niste guri de foc pe care se turnau smoala, apa clocotita, ulei incins. Unul din dispozitivele lor de lupta era „Orga Mortii” formata din mai multe arme care trageau toate deodata, aceasta producea frica inamicului si multe pierderi. In jurul cetatii erau facute santuri adanci care erau umplute cu apa in caz de pericol.

Cetatea Prejmer are aproape 300 de camere aranjate asimetric pe patru etaje iar in interiorul zidurilor se aflau camere asezate in forma de fagure unde erau tinuti cei asediati. In centrul cetatii se afla una din cele mai importante biserici din Transilvania cu o arhitectura deosebita. Constructia este terminata imediat dupa anul 1240 de catre cavalerii teutoni. Este cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate din estul Europei.

Cetatea are doua incinte: cea principala, de forma circulara, are diametrul de circa 80m si a fost ridicata dupa 1427. Aceasta inconjoara cu un zid de o grosime impresionanta, respectiv de 3-4m, pe zid aflandu-se, la cca 12m inaltime, drumul de straja. O a doua incinta, mai mica decat cealalta, este alipita gangului boltit al portii de intrare. Gangul este prevazut cu arce puternice, are o lungime de 50m si o functie de aparare precisa asigurata de un gratar din lemn intarit cu benzi din fier ascutite la partea de jos. Acesta era coborat in momentul in care avangarda dusmanilor spargea poarta de intrare si patrundea in incinta cetatii.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit