Info Turism

Cetatea Salsovia – Tulcea

Publicat: 24 ian. 2012
9

Vestigiile fortificatiei romane Salsovia din regiunea Mahmudia sunt amplasate intr-o zona cu locuire din epocile bronzului si elenistica. In absenta unor cercetari arheologice sistematice informatiile despre istoria cetatii sunt destul de disparate.

Diploma militara din vremea lui Nerva, cel mai vechi document epigrafic cunoscut pana in prezent de la Salsovia, indica prezenta unei unitati de cavalerie. Cetatea a functionat drept castru inca in prima jumatate a sec. III, (Itinerariul Antonini si Tabula Peutingeriana), ulterior sunt mentionate aici o vexilatie – unitate de cavalerie in legiunea romana – anume Legio I Iovia, apoi, in vremea lui Constantinus II, o unitate formata din milites V Constantiani (Notitia Dignitatum).

Castrul a fost, foarte probabil, distrus in vremea lui Valens. In epoca feudal-timpurie, locuirea este reluata la Salsovia, fiind documentata monetar pana cel putin in al treilea sfert al sec. XI. In apropierea castrului se afla o intinsa asezare rurala si o necropola tumulara. Daca la 1872 zidurile cetatii, groase de 2 m, se pastrau la o inaltime de 3 m, exploziile din cel de-al doilea razboi mondial si extragerea pietrei de catre localnici au afectat destul de mult monumentul antic.

Adauga un comentariu