Arheologie

Cetatea Scheia

Publicat: 09 ian. 2014
Cetatea Scheia, intalnita si sub denumirea de Cetatea de Apus a Sucevei, este o cetate in ruine aflata in partea de nord-vest a orasului Suceava (in nordul Romaniei). Ea se afla localizata la marginea unei paduri aflate pe un pinten terminal al dealului Septilici (384 m altitudine), la o inaltime de peste 80 m fata de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea intreaga vale nordica a Sucevei.
Cetatea Scheia facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XlV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica), in scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.
Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, fiind demantelata la inceputul secolului al XV-lea de Alexandru cel Bun. In prezent, din Cetatea Scheia nu au mai ramas decat niste ruine.
Cetatea Scheia – Suceava a fost inclusa ca sit arheologic pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-I-s-A-05389 si o suprafata protejata de 4,8 ha.
Nu exista drum de acces la ruinele cetatii si nici macar un indicator care sa-i semnaleze existenta, multa lume nestiind nici de existenta ei si cu atat mai putin de locul unde se afla. La cetate se poate ajunge pe un drum forestier aflat la capatul Strazii Mihail Sadoveanu din Suceava, printr-o padurice pana se ajunge intr-o creasta de deal. Locul unde se afla cetatea este marcat printr-un vechi indicator, actualmente rupt, dar al carui picior de fier poate fi lesne observat.
Existenta Cetatii Scheia nu a fost pomenita in nici un letopiset sau alt document scris, doar traditia orala fiind cea care a transmis peste veacuri informatia ca a existat pe latura de vest a orasului Suceava o cetate care ar data din vremea lui Stefan cel Mare. Mult timp s-a crezut ca este vorba de o legenda, traditia neprecizand unde s-ar afla aceasta cetate.
Cercetarile arheologice efectuate aici au confirmat traditia orala, fiind descoperite ruinele unei cetati mai vechi, construite intr-o zona greu accesibila pe botul unui deal care domina valea raului Suceava si a paraului Scheia. Motivele alegerii acestei zone erau de ordin strategic, de aici putand fi supravegheate drumurile dinspre nord si vest (adica dinspre Polonia si Ungaria).
Cetatea Scheia a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), in aceeasi perioada cu Cetatea de Scaun a Sucevei. A fost considerata cea mai veche cetate de piatra din epoca feudala, cunoscuta pana acum in Moldova, fiind anterioara Cetatii de Scaun.
Orasul Suceava, care devenise capitala a Principatului Moldovei in anul 1388, dispunea de o curte domneasca in centrul orasului si de doua cetati: una in partea de est (Cetatea de Scaun) si alta in partea de vest (Cetatea Scheia). Cetatile aveau rolul de a proteja capitala, constituindu-se intr-un stalp de aparare a independentei noului stat moldovenesc.
Constructia cetatii a fost finalizata, acest lucru fiind demonstrat de existenta unor accesorii cum sunt santul si valul de aparare, care se construiau dupa finalizarea fortificatiilo. Totusi exista si unii cercetatori care sustin ca ar fi fost abandonata inca din cursul constructiei, datorita instabilitatii solului si a unor greseli tactice in alegerea terenului.
Existenta Cetatii Scheia a fost scurta, ea fiind demantelata (demolata rapid si organizat) intentionat in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432). Nu se cunosc cauzele demantelarii, istoricii propunand mai multe ipoteze:
alunecarile de teren datorate instabilitatii solului amenintau sa duca la prabusirea pintenului de deal cu tot cu cetate. In aceasta ipoteza, au fost daramate zidurile, fiind scoasa piatra pentru a fi utilizata la alte constructii.
Alexandru cel Bun a renuntat la cetatea care supraveghea drumurile dinspre Polonia in contextul noilor relatii de vasalitate a Principatului Moldovei fata de Regatul Poloniei. Domnitorul recunoscuse suzeranitatea lui Vladislav Jagello, fagaduindu-i acestuia sfat si ajutor impotriva oricarui dusman. Prin urmare, regele Poloniei ar fi putut fi cel care i-a impus domnitorului daramarea cetatii.
Primele cercetari arheologice efectuate la ruinele Cetatii Scheia dateaza din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si i se datoreaza arhitectului austriac Karl A. Romstorfer (cel care a facut si primele sapaturi arheologice la Cetatea de Scaun a Sucevei), acesta lasand cateva note in care expunea unele observatii, remarcand „aceste urme de zidarie veche de piatra, care, fara indoiala, provin de la un turn patrat, din care latura de vest s-a surpat cu totul sau a fost daramata, din laturile de nord si de sud a ramas o buna parte, iar din latura de est se afla numai ramasite de fundatii”.  
El observa unele similitudini ale materialelor de constructii folosite la cele doua cetati, presupunand ca ar proveni din aceeasi epoca: „felul de constructie si mai ales mortarul facut cu faina de caramida, care s-a folosit la mai multe parti ale Cetatii Suceava, construita mai tarziu, ne-ar indreptati sa admitem aceasta”.
In perioada 1952-1956, un colectiv de arheologi a efectuat cinci campanii de sapaturi si au decopertat ruinele. Ei au publicat rezultatele cercetarilor in monografia arheologica „Cetatea Scheia”, lucrare care a aparut in anul 1960, sub egida Institutului de Arheologie al Academiei RPR, avandu-i ca autori pe Gh. Diaconu si Nicolae Constantinescu.
Prin Hotararea de Guvern nr. 1445 din 28 noiembrie 2007, perimetrele pe care se afla siturile arheologice Campul Santurilor – Cetatea de Scaun (cu o suprafata de 12.000 mp) si ruinele Cetatii Scheia (48.000 mp) au fost trecute din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) in cea a Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava. Directorul general al Complexului Muzeal Suceava, Constantin-Emil Ursu, a afirmat ca a propus amenajarea unui parc de promenada in care sa fie cuprins si obiectivul istoric al Cetatii Scheia. 
Astazi din intreaga cetate nu se mai vad decat niste ruine, parti din zidurile de pe laturile de nord-vest si sud-est.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit