Evenimente culturale

Cetatea Soroca

Publicat: 07 oct. 2013

Cetatea Soroca este o constructie medievala, intemeiata in secolul al XV-lea de catre Stefan cel Mare, pe locul unei vechi fortarete numita Alciona, fiind renovata ulterior de catre domnitorul Petru Rares. Asezata strategic, pe malul fluviului Nistru, cetatea se gaseste pe teritoriul orasului Soroca, la o distanta de aproximativ 160 km in directia nord fata de Chisinau, fiind unicul monument medieval de pe teritoriul Moldovei care si-a pastrat in timp forma initiala dupa care a fost conceputa.

Cetatea Soroca
 facea parte din lantul cetatilor medievale ridicate in Evul Mediu de catre primii domnitori ai Moldovei. Alaturi de alte cetati si fortificatii precum HotinOrheiul VechiTighina sauCetatea AlbaCetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem de aparare al Moldovei. Aceasta constructie a avut o importanta esentiala in sistemul defensiv, deoarece a jucat prin pozitia sa geografica rolul unei frontiere, mentinand securitatea economica si comerciala a regiunii, potrivit turismland.ro.

Cetatea Soroca dateaza din anul 1499, cand din ordinul domnitorului MoldoveiStefan cel Mare, a fost ridicata o cetate din lemn, pe locul vechii cetati Alciona. Cetatea a fost mai tarziu refacuta din temelie si reconstruita din piatra, in perioada 1543 – 1545, in timpul domniei lui Petru Rares. In urma studiilor si numeroaselor ipoteze lansate, s-a ajuns la concluzia ca incepand cu primul sfert al secolului al XV-lea a fost inaltata cetatea din pamant si lemn, prima sa mentiune documentara datand din data de 12 iulie 1499, cand a fost numit in functie primul parcalab de aici, Coste. Pe acea vreme, malurile Nistrului erau destul de abrupte, iar posibilitatile de trecere a invadatorilor erau putine. Vadul de la Soroca era unul dintre singurele fara protectie, astfel ca s-a constatat in timp necesitatea unei fortificatii inconjurata cu valuri de pamant, care a jucat un important rol de aparare. Pe vremea lui Petru Rares, pe ruinele vechii cetati a fost zidita din piatra o noua constructie, ce masoara in jur de 15 – 20 metri, fiind in prezent cea mai bine conservata dintre toate cetatile si fortificatiile medievale. Intinsa pe un plan circular ce masoara un diametru de 37,5 metri, cetatea impresioneaza prin sistemul arhitectonic dupa care a fost construita, avand patru turnuri circulare si unul dreptunghiular. Dupa zidirea acestei constructii, importanta orasului a inceput sa creasca, capatand o funtie administrativa si comerciala datorita rolului de vama pe care il juca.

De asemenea, din punct de vedere al rolului de aparare pe care il juca cetatea, zidurile sale rotunde erau mult mai puternice decat cele drepte, intalnite la cele mai multe dintre constructiile de acest tip. Tunurile dispuse in jurul constructiei rotunde creau un sistem defensiv concentric foarte eficient. Succesul constructiei nu a durat insa foarte mult timp din cauza faptului ca s-a descoperit in aceasta perioada si praful de pusca, iar odata cu folosirea sa, fortificatiile si cetatile medievale au inceput sa isi piarda din insemnatate.

Este foarte cunoscut in randul pasionatilor si cunoscatorilor acestui domeniu faptul ca istoricii aseamana Cetatea Soroca cu o constructie importanta de pe teritoriul Italiei, Castelul Caprarola, construit pe vremea cand cetatea din Moldova deja exista.loading...

Adauga un comentariu