Arheologie

Cetatea Veche a Romanului

Publicat: 14 ian. 2014
Cetatea Veche a Romanului este prima cetate a orasului Roman, construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, pe platoul inalt de pe malul stang al raului Moldova. Se crede a fi fost construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391) spre sfarsitul domniei sale.
Cetatea este inscrisa in Repertoriul Arheologic National cu codul RAN 120879.01 si este declarata monument istoric, cu cod LMI NT-I-s-A-10534, sub denumirea Cetatea Musatina a Romanului, la adresa municipiul Roman, Str. Alexandru cel Bun 5, „Parcul Zoologic”.
Cetatea este legata de numele domnitorului Roman Voda (1391-1394). Roman Voda a avut resedinta in aceasta cetate si in timpul cand a condus Tara de Jos a Moldovei ca domnitor asociat la domnie.
In aceasta cetate a lui Roman Voda este emis primul document intern moldovenesc cunoscut, datat 30 martie 1392: „S-a scris cartea in anul sase mii noua sute deplin, luna martie in 30 zile, in cetatea noastra, a lui Roman voievod”.
Vezi si Cetatea Craciuna si legenda ce o inconjoara  
Cercetarile arheologice au evidentiat ca Cetatea Veche a fost construita pe principiul palisadelor din barne de lemn batute cu pamant. Palisada era constituita, de fapt, dintr-un lant neintrerupt de bordeie cu peretii exteriori intariti, creandu-se astfel posibilitatea ca aparatorii, adapostiti in aceste locuinte, sa fie mereu la post. Aceasta palisada era protejata la exterior printr-un val de pamant si un sant de aparare ce se intindeau pana la apa Moldovei.
Intrarea in cetate se facea printr-un turn cu latura de patru metri, situat in partea de nord a cetatii.
Cetatea si-a incetat existenta in prima parte a secolului XV, se pare ca in jurul anului 1410, deci la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun, cand cetatea de la Roman a fost abandonata, deoarece masurile adoptate de Alexandru cel Bun, pentru consolidarea si centralizarea statului feudal in frontierele sale maxime au facut inutila prezenta acestei fortificatii in zona respectiva.
Rolul sau a fost preluat mai tarziu de Cetatea Noua a Romanului, construita integral de catre Stefan cel Mare pe malul stang al raului Siret.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit