Local

Cetățenii care sună la Urgență și își exagerează simptomele COVID-19 pot supraaglomera sistemul medical

Publicat: 26 ian. 2022
Cetățenii au început să apeleze la serviciul 112 și să declare niște manifestări mai serioase decât sunt, în fapt

Despre riscul supraaglomerării la Upu, saj pentru testare și evaluare covid

Unitatea de Primiri Urgențe Iași riscă să ajungă supraaglomerată pentru testare și evaluare COVID-19. Cetățenii au început să apeleze la serviciul 112 și să declare niște manifestări mai serioase decât sunt, în fapt.

În acest sens, coordonatorul SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu transmite pacienților cu infecții ale tractului respirator superior sau care prezintă simptome ușoare, să se adreseze medicului de familie, pentru ca mai apoi să fie redirecționați la centrele de evaluare din spitale.

„Cazurile simple au doar infecție a tractului respirator superior, ajung și ele pentru că apelează la 112 și declară la telefon niște manifestări mai grave decât au de fapt.

Acești pacienți ar trebui să se adreseze medicului de familie , să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iași și din Pașcani. Aceasta este atitudinea corectă.

Unii dintre ei exagerează și ajung în Urgență. Este bine ca populația să fie extrem de bine informată și să respecte regulile pentru a nu aglomera Urgența, unde ajung cazurile cu patologie severă.

Avem și multe solicitări în Dispecerat ISU, SMURD, SAJ, apeluri prin care se solicită testarea iar astea merg spre DSP.

În această dimineață au fost peste 1000 de solicitări la nivelul județului Iași. Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilități.

Spun aceasta pentru că și reîntoarcerea din Urgență la domiciliu pune o problemă și anume atunci când familia nu preia pacientul acesta trebuie să se întoarcă cu ambulanța. Pur și simplu, numărul de ambulanțe, destul de mare pe care îl are județul este clar depășit în acest moment.

Este imposibil ca un sistem medical de urgență să facă față și acestor transporturi care nu sunt de fapt urgență ci sunt pentru evaluare. Este clar că timpul de evaluare crește și riscul cel mai mare este de aglomerare în spațiile medicale și suferă cei care ar putea avea de fapt o mare urgență reală”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, coordonator SMURD în regiunea de Nord-Est a ţării.

 

 
Adauga un comentariu