Magazin

Cetatenii din Republica Moldova vor putea calatori fara vize in UE, inclusiv spatiul Schengen

Publicat: 27 feb. 2014
1

Cetatenii din Republica Moldova vor putea calatori fara vize in statele Uniunii Europene, inclusiv in spatiul Schengen, potrivit unui proiect de regulament apobat joi de Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg.

Potrivit europarlamentarului sloven Tanja Fajon (S&D), raportorul PE pentru aceasta initiativa legislativa, se estimeaza ca ridicarea vizelor pentru moldoveni va intra in functiune in a doua parte a lunii mai. Inainte, insa, si Consiliul UE trebuie sa adopte proiectul, ceea ce se anunta a fi o formalitate, in conditiile in care statele membre si-au dat acordul in dialogul informal cu reprezentanta PE, informeaza hotnews.ro.

Citeste si: ELVETIA ar putea reintroduce VIZELE PENTRU ROMANI

De facilitatea ridicarii vizelor vor beneficia doar cetatenii moldoveni care au pasapoarte biomerice, numai 15% dintre cetatenii Republicii Molodva avand astfel de pasapoarte, a mentionat Tanja Fajon pentru presa romana de la Strasbourg. Aplicantii vor putea ramane pana la 90 de zile in statele UE, in sopuri turistice sau in vizita, nu si pentru a lucra, a precizat raportoarea.

De asemenea, statele UE vor putea decide individual reintroducerea vizelor pentru moldoveni, daca vor considera ca afluxul de vizitatori moldoveni este prea mare si are scopuri imigrationiste. Inaintea Moldovei, acest sistem a fost aplicat unor tari din Balcanii de Vest, cum sunt Serbia, Kosovo si Bosnia-Hertegovina.

Facilitatea va putea fi folosita si de cetatenii moldoveni din regiunea separarista Transnistria care au pasaoparte moldovenesti biometrice.

In schimb, cetatenii moldoveni care au si cetatenia romana nu au nevoie de aceasta facilitate, pentru ca ei pot calatori in statele Uniunii Europene ca orice alt cetatean roman. In acest context, Tanja Fajon s-a declarat impotriva unei anumite practici a unor tari din UE care acorda cetatenie unor persaane din tari terte interesate sa devina cetateni ai Uniunii Europene.

Citeste si: Rusia introduce vize pentru cetatenii din REPUBLICA MOLDOVA

Ea a dat exemplul recent al Maltei, care a anuntat ca acorda cetatenia malteza persoanelor din tarile terte, contra sumei de 650.000 de euro. Tanja Fajon sustine astfel ca de la Comisia Europeana ar trebui sa fie emise o serie de linii directoare dupa care statele membre sa acorde cetatenie persoanelor din tarile terte, pentru a se evita in primul rand situatiile in care se comercializeaza dreptul de liber circulatie si rezidenta in UE.

Referitor, insa, la basarabenii care primesc cetatenia romana, Tanja Fajon a recunoscut ca acestia se afla intr-o alta situatie, pentru ca in cazul lor este vorba despre o redobandire a cetateniei romane, fie a lor in mod direct, fie prin filiatie.
Tanja Fajon s-a referit si la situatia politica de la Chisinau, ea declarandu-se increzatoare in faptul ca „nu exista o probabilitate ca Republica Moldova sa nu semneze Acordul de ascociere cu UE”.

Citeste si: UE ofera SUA un termen de sase luni pentru ridicarea vizelor pentru romani

In context, ea a subliniat ca nici UE, nici Rusia nu trebuie sa intervina in deciziile privind parcursul pe care Moldova si-l doreste. „Dorim sa vedem ca Moldova isi decide singura orientarea”, a spus europarlamentarul socialist.

Ea a reclamat, insa, presiunile rusesti asupra Moldovei, mentionand embargoul la importul de vin basarabean pe piata rusa.

Totodata, eurodeptatul socialist sloven l-a criticat si pe presedintele roman Traian Basescu privind declaratiile lui, potrivit carora isi propune ca obiectivul urmator major al Romaniei, diupa accederea in NATO si UE, sa fie reunificarea cu Basarabia.

„Viitorul Moldovei in UE nu ameninta in niciun fel suveranitatea tarii, in ciuda recentelor declaratii ale presedintelui roman, privind reunificarea cu Romania. Astfel de declaratii nepotrivite nu contribuie la atitudiena pozitiva a cetatenilor din Republica Moldova in perioada ce preceda ridicarea vizelor si ar putea, pe termen lung, sa aiba consecinte serioase pentru relatiile dintre cele doua tari”, a declarat Fajon.

Adauga un comentariu