Actualitate

Cetatenii sufera, smecherii le rad in fata: Debransarile preferentiale au starnit revolta populatiei

Publicat: 06 apr. 2016
1

@ Debransari preferentiale ale operatorului de apa-canalizare ApaVital la Iasi @ In vreme ce multe asociatii si firme private inregistreaza datorii in valoare de zeci de mii de lei fara sa pateasca absolut nimic, simplii cetateni sunt debransati pentru restante infime, ceea ce face ca multe familii cu copii si batrani sa duca o viata de cosmar @ Inainte de alegerile locale, Consiliul de Administratia al ApaVital a fost schimbat, iar multe dintre aceste personaje controversate, care ocupa deja alte functii de conducere, sunt acolitii presedintelui CJ Iasi- Victorel Lupu, om fidel al lui Gheorghe Nichita

Debransarile scandaloase ale blocurilor de locuinte de la reteaua de apa facute in ultima vreme au starnit revolta a numeroase familii care au fost lasate fara apa potabila pentru datorii infime inregistrate la nivelul asociatiilor de proprietari. Exista numeroase cazuri in ultimele zile in care scari de bloc cu datorii de doar cateva sute de lei au fost deconectate de la retea de catre operatorul ApaVital, pe motiv de neplata a facturilor. Un caz concret s-a petrecut in urma cu doar cateva zile, cand zecile de familii cu copii si persoane in varsta care locuiesc intr-o scara din zona Pacurari au fost debransate in grup, din cauza unor datorii nesemnificative, de doar 300 lei.

Asta se intampla in conditiile in care exista asociatii de proprietari care au datorii astronomice, cu facturi neachitate de vreme indelungata, dar care sunt pasuite de ApaVital. Cele mai bune exemple se intalnesc la asociatiile din afara municipiului, asa cum sunt cele din Targu Frumos sau Podu Iloaiei, care au mereu restante in valoare de zeci de mii de lei, dar care sunt trecute cu vederea. In schimb, asociatii cu datorii infime, asa cum este si cazul celei din Pacurari, sunt debransate pentru sume de doar 300 lei, ceea ce face ca numeroase familii care locuiesc in zone bune ale orasului sa fie lipsite de cea mai importanta utilitate publica, si anume apa potabila.

Citeste si: ATENTIE! Planul diabolic al Veolia! Iesenii, obligati sa plateasca tarife duble. Afaceristii castiga milioane de euro – FOTO

Conform datelor furnizate de operatorul judetean, asociatiile de proprietari si locatari din Iasi care inregistreaza restante catre ApaVital sunt in numar de 36, iar datoriile totale ale acestora sunt in suma de 1.997.892 lei. Practic, media datoriilor la nivelul asociatiilor este de 55.497 lei, iar la nivelul judetului Iasi exista circa 1.900 asociatii de proprietari si locatari. Cu toate acestea insa, debransarile nu sunt facute la cei mai mari datornici, ci preferential. Chiar si abonatii individuali au restante mari la operatorul de apa-canalizare. Acestia sunt in numar de doar 726 la nivelul intregului judet si au debite totale de 223.943 lei, ceea ce indica o medie a restantelor de 308 lei pentru fiecare abonat care are incheiata conventie individuala cu ApaVital. La nivelul agentilor economici existenti in Iasi care figureaza cu restante catre operatorul de apa-canalizare este vorba despre un debit in valoare totala de 917.598 lei in cazul a 58 agenti economici restantieri. Media datoriilor inregistrate de aceste firme este de 15.820 lei.

Debransari preferentiale si schimbari in conducere inainte de alegeri

Aceaste debransari scandaloase se intampla in pragul campaniei electorale si la scurt timp dupa ce Consiliul de Administratie al ApaVital a fost schimbat, iar in componenta lui au fost bagati acolitii actualului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Victorel Lupu, un om de incredere al fostului primar Gheorghe Nichita.

ApaVital Iasi se afla in subordinea Consiliului Judetean Iasi, iar numele persoanelor numite in noul CA starnesc numeroase suspiciuni. Acestea sunt persoane foarte apropiate sefului CJ Iasi, Victorel Lupu, care a reusit sa isi implementeze in noua conducere a ApaVital doi dintre cei mai fideli subalterni ai sai. Primul pe lista este Ovidiu Mugurel Laicu – seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, care este totodata si unul dintre cei mai bogati directori din Iasi. Pentru functia de la DRDP Iasi, acesta incaseaza deja peste 108.000 lei anual. Un alt apropiat al lui Victorel Lupu propulsat la conducerea ApaVital este Maria Simionescu, director general al Directiei Generale Economice si Finante Publice Locale Iasi, care pentru multi ani a stat la comanda actualului sef al Consiliului Judetean si care incaseaza anual de la Primarie peste 60.000 lei. In noul CA al ApaVital a mai fost numit si Constantin Dan Neagu – angajat în cadrul Serviciului Coordonare Control ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii), acest personaj fiind numit pe criterii politice la mai multe institutii de stat de-a lungul timpului.

Aceste personaje reusesc sa sfideze piata de munca ieseana, in care majoritatea populatiei traieste cu un venit sub mediu. Doar pentru simplul motiv ca participa la o sedinta lunara in cadrul unei firme publice, acesti indivizi incaseaza in fiecare luna aproape 2.000 de lei fiecare. 

Comentarii
  • sa veniti pe str.Atelierului 4 bl.B4-1 scara B,FAM.Albu,are datorii astronomice,dar nimeni nu ia nici o atitudine,nu a platit de ani,desi se poate debransa,fara a aafecta pe ceilanti locatari.

  • Laicu ovidiu? Un tantalau,cel Mai slab inginer de la fortus. Politica a ridicat prostii si slugarnicii. DNA ne poate spune golaniiile acestui prapadit.

Adauga un comentariu