Arheologie

Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Publicat: 25 oct. 2013
3
Dacii au lasat in urma lor cetati numeroase, fortificate, unde si-au dus traiul ani buni si care au aparat Sarmizegetusa, aflata in judetul Hunedoara. Nu e de mirare ca aici a fost “centrul de comanda” (headquarters) al statului dac. Cetatile dacice din Muntii Orastiei sunt: Cetatea Capalna, Cetatea Costesti-Blidaru, Cetatea Luncani-Piatra Rosie, Cetatea Costesti-Cetatuie, Cetatea Banita si Cetatea Sarmizegetusa-Regia.
Cetatea Capalna este constituita din elemente arhitecturale specifice dacilor, si de aceea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, alaturi de celelalte cetati dacice.
Cetatea Blidaru avea un rol aproape exclusiv militar, fiind construita sa sustina masini de razboi. A fost atat de bine gandita, incat romanii nu au reusit sa o cucereasca decat in momentul in care dacii au abandonat cand au ramas fara resurse, fiind singura care a putut sa reziste invadarii.
Cetatea Luncani este situata pe platoul Piatra Rosie la o altitudine de 832 m, fiind inconjurata aproape din toate partile de prapastii.
Cetatea Costesti-Cetatuie a fost construita in secolul I i.Hr si, la fel ca celelalte, si ea avea rol defensiv si de protectie a Sarmizegetusei.
Cetatea Banita a fost descoperita in anii ’60 si este amplasata la cea mai mare altitudine dintre toate cele 5 cetati de aparare, si anume la 902 m.
Cetatea Sarmizegetusa-Regia le veghea pe toate de mai sus, de la 1.200 m.
Adauga un comentariu