Secretele istoriei

Charles de Secondat, una din cele mai complexe si importante figuri ale iluminismului francez

Publicat: 18 ian. 2015
3

Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu (n. 18 ianuarie 1689; d. 10 februarie 1755), de regula mentionat doar ca Montesquieu, s-a nascut in castelul din la Brède, langa Bordeaux, intr-o familie de magistrati apartinand micii nobilimi. A fost una din cele mai complexe si importante figuri ale iluminismului francez.

A activat in calitate de consilier (1714) in parlamentul de la Bordeaux, devenind presedintele acestuia (1716 – 1728) dupa moartea unuia din unchii sai, caruia i-a mostenit titlul si functia. In 1728, a devenit membru al Academiei Franceze.

Opera sa majora, Scrisori persane (1721), „profunda alegorie a dragostei, moralei, politicii si religiei“ s-a bucurat de un succes imens si imediat. Cartea este conceputa sub forma unei colectii de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de calatori in Persia si de prietenii acestora din Europa. Aici, autorul a satirizat si a criticat institutiile franceze.

Vezi si Ce efect a avut Iluminismul

In calitate de teoretician, a scris in 1734 o disertatie istorica stiintifica asupra infloririi si decaderii Romei, Considérations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur décadence (Consideratii asupra cauzelor maretiei si decadentei romanilor), in care afirma ca „Roma a oferit spectacolul unei fascinante pervertiri a firii umane, al unei patologii la care republicile sunt extrem de vulnerabile“.

Vezi si Iluminismul si influenta sa in istorie

Spiritul legilor (1748), debuteaza cu o scurta discutie despre legi in general. In cartea I, Capitolul III, sustine ca „legea in general este ratiunea omeneasca in masura in care ea guverneaza toate popoarele de pe pamant iar legile politice si civile ale fiecarui popor nu trebuie sa fie decat cazuri particulare la care se aplica aceasta ratiune omeneasca“.
Scopul deliberat a lui Montesquieu in aceasta carte este sa explice legile umane si legile sociale. Conform lui, tot ceea ce exista are legile sale, „Divinitatea“ are legile sale, „lumea materiala“ si „substantele superioare omului“ au, la randul lor, legi proprii. Cartea este un studiu comparativ, concentrat asupra a trei tipuri de guvernare (republica, monarhie si despotism), fiind realizat sub influenta ideilor lui John Locke.

Una din teoriile majore prezentate in lucrare este cea a separarii puterilor in stat, conform careia puterile guvernului trebuie separate si echilibrate pentru a garanta libertatea individului. Cartea isi pastreaza si in prezent importanta istorica, fiind una dintre operele care au influentat decisiv elaborarea Constitutiei Statelor Unite ale Americii, care, la randul sau, a influentat esential scrierea a numeroase constitutii din multe state ale lumii.
Adauga un comentariu