Culinar

Chec aromat și ușor de preparat: Rețetă veche, transmisă din generație în generație

Publicat: 04 nov. 2021
felii de chec cu cacao
Rețeta veche de chec se face cu ouă, lapte și unt.

Astăzi îți vom explica, pas cu pas, cum să prepari un chec aromat, după o rețetă veche, preluată de la bunica. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și de multă voie bună și checul va ieși garantat!

Rețeta despre care îți vorbim este una veche și foarte simplă. Nu este nevoie să folosești praf de copt, însă va trebui să pui ouă, lapte și unt (sau ulei). Astfel că, dacă ești la dietă, ar fi bine să nu consumi acest chec în cantități mari, deoarece are cam multe calorii. Cu toate acestea, o feliuță nu a făcut rău nimănui. În plus, dacă nu vrei să mai consumi dulciuri, poți încerca varianta de chec sărat.

În continuare îți vom prezenta lista ingredientelor, însoțită de cantitățile necesare. De asemenea, vei găsi mai jos și modul de preparare.

Chec, rețetă veche: Ingrediente și mod de preparare

Pentru două forme mici de chec, aveți de următoarele ingrediente: 10 ouă, 300 g zahăr, 100 g unt sau ulei (cântărit), 250 g făină, 25 g cacao neagră, 100 ml lapte, un praf de sare și arome: vanilie, rom, portocală.

Veți obține un desert delicios, de care nu vă veți mai sătura. După preferință, puteți adăuga și nuci, migdale sau fructe.

Puneți gălbenușurile într-un bol și bateți-le bine cu un praf de sare. Apoi, într-un alt bol, luați și bateți albușurile. Când s-a creat o spumă fină, adăugați zahărul. Bateți bine, până când se formează o spumă tare și lucioasă.

Adăgați peste gălbenușuri o lingură de răzătură de coajă de portocale, o lingură de pastă de vanilie și chiar și un pliculeț de zahăr vanilat. Amestecați totul bine și apoi turnați peste această compoziție unt topit sau ulei, puțin câte puțin. Amestecați la fel ca la maioneză. Acum adăugați laptele.

Tot amestecul rezultat trebuie turnat peste albușurile bătute. Cu ajutorul unei spatule, amestecați totul, folosind mișcări ușoare, de jos în sus.

Împărțiți compoziția astfel: 2/3 albă și 1/3 o vom colora cu cacao. În compoziția albă puneți 190 de grame de făină, iar la cea cu cacao veți folosi restul de 70 de grame de făină, plus cacao. Cerneți cacaua și făina și amestecați ușor, de jos în sus.

Apoi, tapetați cele două tăvi cu hârtie de copt și adăugați un strat din compoziția albă, apoi unul cu cacao și alternați. În acest fel, veți obține un efect de zebră.

Puneți tăvile la cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 190-200 de grade Celsius. Lăsați-le 40 de minute și apoi folosiți o scobitoare, să vedeți dacă s-au copt. Dacă scobitoarea iese uscată, înseamnă că desertul vostru este gata.

Scoateți checurile din tăvi și lăsați-le la răcit, pe un grătar. După ce s-au răcorit, puteți presăra zahăr vanilat.

Poftă bună!

Istoria checului

Istoria culinară ne spune că prăjitura pufoasă, ce poartă numele de chec, există de prin anul 1700. El se prepara în Marea Britanie și avea denumirea de „pound cake”, deoarece la pregătirea sa se folosea câte un pound (o livră), adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.

Odată cu trecerea timpului, rețeta a suferit modificări. Oamenii din diferite părți ale lumii au creat un stil propriu de preparare. Unii au adăugat fructe uscate, iar alții agenți de aromatizare. În unele zone, s-a înlocuit untul cu uleiul, ori s-a adăugat drojdie în compoziție, fapt ce a dus la o prăjitură mai densă. Totodată, în unele țări, rețeta de preparare a checului presupune și adăugarea de banane sau rom, ori se elimină gălbenușul. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie, pentru a fi mai aromat.

felii de chec cu cacao

Adauga un comentariu