Actualitate

Chefuri de pomina! In aceste localuri s-au distrat si au baut vedetele Iasului – FOTO

Publicat: 28 nov. 2014

@ Acestea sunt locurile din Iasi unde, adeseori, vedetele Iasului, cat si invitatii lor au petrecut si baut pana dimineata @ Totul se derula intr-o maniera extrem de interesanta si incitanta @ Marturiile despre aceste momente sunt senzationale si incarcate de un farmec aparte @ Totusi, doar un cerc restrans de persoane aveau acces aici si cunosteau ceea ce se petrece 

Cu siguranta, aceasta este una dintre cele mai exotice si inedite povesti ce tine de trecutul orasului Iasi! Totul pleaca de la evenimente care, inclusiv si in zilele noastre, sunt la moda si incarcate de senzational sau de picanterii. Este fabulos ca in prim-plan se regasesc numeroase personaje celebre sau oameni cu bani.

Citeste si: EXCLUSIV! Documente istorice unicat, despre orasul Iasi, descoperite intr-un mod incredibil – GALERIE FOTO

Turul carciumelor cu Eminescu si Creanga

Cu siguranta, modul in care petreceau atat Mihai Eminescu sau Ion Creanga este unul dintre episoadele spumoase din trecutul orasului. Cei doi, de cele mai multe ori, „pierdeau” nopti in sir la un paharel, atat la crama de la Casa Pogor sau la Bolta Rece. Despre acest local inclusiv George Calinescu reliefa chiar in lucrarea „Viata lui Mihai Eminescu” urmatoarele: „Bolta Rece era o crasma de mahala, in Dealul Sarariei, asezata in pivnitele si hrubele nesfarsite si adanci ale unor case boieresti daramate de mult, din care nu mai ramasesera decat boltele subterane. Un grec, Amiras, facuse in ele depozite mari de vinuri si prefacuse ruinatura intr-un loc de bautura devenit curand faimos. Aici, se pare, s-au cunoscut Creanga si Eminescu, poetul sfarsind repede prin a-l aduce pe povestitor la Sedintele Junimii. Chiar Eminescu isi adusese la Bolta Rece o cana anume, de sticla roz riglata, cu capac de zinc, ca nu cumva aburul rece al bauturii sa se piarda in vazduh”. Pe de alta parte, legendele si amintirile legate de cei doi corifei ai scriitorimii din tara noastra arata ca, adesea iesind de la Pogor, cei doi aveau discutii aprinse, unele soldate cu amenintari voalate.

La o berica in hanul de la Trei Ierarhi

Actualul bulevard Stefan cel Mare ascunde si el marturii de acest fel. Pe actualul loc unde se afla Scoala Gimnaziala Gheorghe Asachi era, pe la inceputul anului 1800, faimosul han de la Trei Ierarhi. „Povestea este ramasa din vremea cand negustorii osmanlii cutreierau asezarile si drumurile Moldovei, aducand in hrubele intortocheate si-n ascunzisul haznalelor caravane cu bacaliile Orientului, saluri indiene, sabii din Damasc si duceau inapoi piei de samur, roti de ceara verde si parfumata, butoaie de carne uscata si ocale de aur si argint scoase din muntii Moldovei si Bistritei Aurii. Boltile sale joase de la strada, indeobeste pitarii, bacalii, atrageau prin 1845 sute de privitori in jurul butcelor si cupeurilor stralucitoare, infatisate de fabrica lui Anton Beer, instalata in ograda hanului, pe Ulita Mare, in inima targului”, se arata in descrierea poetica a localului.

Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

La Bacalu se servea cu butoiul

O alta secventa cu petreceri bahice ale urbei pleaca si de la fostul han Bacalu, situat chiar in zona Piata Unirii de acum. Hanul a purtat si numele de Otel Viena prin anii aducerii la Iasi a trenului (1870), pe linia Viena – Lemberg – Cernauti – Pascani. In anul 1960 a fost daramat pentru a se largi Piata Unirii. La mansarda unei cladiri din curtea hanului locuise poetul Mihai Eminescu in timpul celei de-a doua sederi la Iasi (1884-1886). Construirea teatrului, cat si a modernului Hotel Traian, aducea insa la saracie pe patronul hanului. De precizat ca la parterul hanului gaseai Beraria Unirii, prin octombrie 1896, unde vioristul Ghita Borteanu si chitaristul Ionica Barbu „jeleau” pe muzica. O alta mare afacere cu carciumi este si cea a fratilor Smirnov. Bacania lor de pe strada Lapusneanu era foarte populara (la finalul secolului XIX si inceputul secolului XX). In timp ei au dezvoltat, aici, mai multe baruri si locante. Acestea erau punct de atractie pentru lumea buna a orasului.

Chiolhanurile junimistilor de la fostul Hotel Binder

Fostul Hotel Binder, de pe actuala strada Vasile Conta, monument istoric de patrimoniu national, ridicat in 1851, era locul unde, conform datelor istorice, in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se derulau faimoasele „Banchete ale Junimii„. La ele luau parte Titu Maiorescu, Eminescu, Creanga, Ion Luca Caragiale si Ioan Slavici. In fata actualului parc din fata Palatului Culturii se afla zona unde a fost Hotelul St. Petersburg.

„Acesta era stabilimentul de gen cel mai luxos din Iasi, la acea vreme. Aici trageau mai toti strainii si reprezenta unul din capetele traseului de promenada al iesenilor. In fata hotelului tinut de un evreu botezat, pe care, dupa N. A. Bogdan si Eugen I. Paunel, l-ar fi chemat Conrad Regensburg, canta, la zile anumite, fanfara militara. Inauntru functiona si o cofetarie, unde se serveau treizeci de feluri de prajituri, adunand în fiece duminica si la alte zile mari o multime de grupuri, printre care si cativa boieri pe la mijlocul secolului al XIX-lea”, se arata in datele despre edificiu.

Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO 

Chermeze cu staif pe Cuza Voda

Un alt exemplu in acest sens este si „Casa Chateau aux Fleurs„, imobil aflat pe lista celor de patrimoniu national. Datarea acestui imobil tine de secolul al XIX-lea, mai exact din jurul anului 1801. Aici, cu peste o suta si ceva de ani in urma se petreceau secvente ce-i aveau in prim-plan, la nivel neoficial si petrecaret, pe oameni politici valorosi ai vremii… De mentionat ca aici se discutau si „afaceri politice”, extrem de profitabile si de interesante pentru acele vremuri. Cele mai bune vinuri si lichioruri erau oferite pe tava vedetelor ce erau clienti fideli. Fie ca era vorba de scriitori sau negustori, toti incingeau petreceri pe cinste in aceasta locatie.

Adauga un comentariu