Destinatii montane

Cheile Sapte Scari din Masivul Piatra Mare, un loc unic in Romania – VIDEO

Publicat: 03 ian. 2017
9
Cheile Sapte Scari, cunoscute si sub denumirea de Canionul Sapte Scari, sunt situate in partea central-vestica a Muntilor Piatra Mare din judetul Brasov, la o altitudine medie de 980 m, nu departe de Valea Timisului (Dambu Morii), pe paraul Sapte Scari, afluent de stanga al Vaii Sipoaie, fiind cele mai spectaculoase chei din aceasta zona, noteaza agerpres.ro.
Unicitatea acestui loc este data de peretii aproape verticali si extrem de apropiati, caderile succesive de apa, impresionante atunci cand creste volumul de apa, dar si de cei zeci de metri de scari si podete inclinate sau verticale care fac zona accesibila turistilor, permitand traversarea. 
Cheile au o lungime de 160 m si o diferenta de nivel de 58 m. Prima treapta a cascadei, de jos in sus, are o inaltime de 8 m, urmata de alte 6 trepte, cea mai mare avand peste 35 m inaltime. Cele ”Sapte Scari” sapate in calcare jurasice, pastreaza urmele evolutiei morfologice recente a intregului masiv.
Primele amenajari ale acestui canion au fost realizate cu aproximativ un secol in urma de catre localnici. Potrivit www.natgeo.ro, o amenajare care venea in intampinarea turistilor s-a facut in anii ’30, de catre brasoveanul Carol Lehmann (1894-1990), un iubitor al muntelui, care a realizat si marcat numeroase trasee turistice, poteci si refugii din Muntii Carpati. Incepand cu anii ’60, cheile Sapte scari au devenit un cunoscut monument al naturii, scarile si pasarelele din lemn fiind inlocuite de o structura metalica, iar in anii ’70 a fost dat in folosinta pentru turistii montani.
In ultimii ani, zona a reintrat in circuitul turistic din judetul Brasov, chiar daca mai multe serii de viituri puternice afectasera intreaga structura de acces. In 2013, canionul a fost reamenajat, scarile si pasarelele deteriorate fiind inlocuite cu unele confectionate din otel zincat. Cea mai lunga scara, din cele sapte, are in jur de 15 m si ofera o priveliste spectaculoasa. Temperatura intre versantii canionului pe perioada verii nu trece de 10 grade Celsius. 
La chei se ajunge, potrivit www.turistinfo.ro, urmand drumul forestier care pleaca de la Cabana Dambul Morii, se trece prin portiuni de padure si o vale tumultoasa, ingusta, cu repezisuri si mici cascade, pana ce se ajunge, pe dreapta, la un abrupt calcaros, care pare ca inchide poteca. Traseul pana la canion este marcat cu banda galbena, fiind un traseu usor, accesibil tot timpul anului, timpul sau de parcurgere fiind de 45 minute — o ora. Traseul continua pana la cabana Piatra Mare, aflata la 1.640 m, principala cabana din masiv, si de acolo spre altitudinea maxima de 1.844 m.
Cu ajutorul unei scari metalice aflata pe partea dreapta se intra intr-o alta lume formata din scari, podete, cascade si pereti de stanca abrupti, slefuiti de caderea permanenta de apa. La un moment dat apar marmitele (scobituri formate prin eroziune in albia unui rau, in zona de schimbare a directiei raului), suspendate la diverse inaltimi, se arata pe site-ul www.saptescari.ro. Cea mai adanca marmita se afla in preajma cascadei a treia, avand peste 2 m. Desele schimbari de directie impiedica privirea sa cuprinda in ansamblu tot canionul. Strabaterea acestuia dureaza in jur de 30 minute. 
Pe timp de iarna, Canionul Sapte Scari este inchis publicului, cu exceptia grupurilor organizate.
Masivul Piatra Mare, cu o suprafata de circa 80 km patrati, face parte din muntii Barsei, localizati in sudul depresiunii Brasovului, in cadrul Carpatilor de Curbura, potrivit muntii-nostri.ro, si este clasificat ca fiind arie naturala, aflandu-se pe lista Sit Natura 2000, in scopul protejarii biodiversitatii si mentinerii intr-o stare de conservare favorabila a florei si faunei salbatice, precum si a habitatelor de interes comunitar.
Padurile ocupa peste 90% din suprafata masivului, fiind dispuse etajat. Cele de fag formeaza etajul montan inferior, urmat de cel mijlociu format din padurile de brad ce urca pana spre 1.200 m. Padurile de molid formeaza etajul montan superior. In Piatra Mare se gasesc o serie de plante ocrotite prin lege si declarate monumente ale naturii: smardarul sau bujorul de munte (Rhododendron kotschyi), floarea de colt (Leontopodium alpinum), iedera alba (Daphne blagayana), tulichia mica (Daphne cneorum), ghintura galbena (Gentiana Iutea). In paduri se intalnesc cerbi carpatini, ursi bruni, rasi, specii ocrotite prin lege, dar si cocosi de munte.
Adauga un comentariu