Culinar

Cherry Pie – Plăcintă cu cireșe, în stil american

Publicat: 19 iun. 2020

Americanii au un adevărat cult pentru plăcinta cu cireşe (cherry pie), nelipsită de la sărbătorile importante. Şi dacă tot e sezonul cireşelor coapte şi suculente şi în România, de ce să nu profităm?

Ingrediente pentru aluat:

250 g făină
150 g unt
1 lingură apă rece
1 ou
1 praf de sare
1 lingură zahăr

Pentru umplutură:

500 g cireşe
200 g zahăr

Pentru uns:

1 gălbenuş
2 linguri lapte

Mod de preparare:

Mixează făina cu untul foarte rece, zahărul şi sarea. Când ai un aluat nisipos, adaugă oul şi apa şi continuă să mixezi până ce aluatul se leagă. Formează din el o bilă, acoperă-l cu folie alimentară şi lasă-l la frigider 1 oră.

Scoate sâmburii cireşelor şi pune-le într-o oală cu zahărul. Dă în 2-3 clocote şi lasă la răcorit. Scoate aluatul şi împarte-l în două bucăţi, una mai mare (3 sferturi din compoziţie), una mai mică (un sfert). Pe masa pudrată cu făină, întinde foaia cea mare. Pune-o într-o tavă rotundă, cu pereţii înalţi, tapetată cu hârtie de copt. Aranjează foaia de aluat inclusiv pe pereţi.

Toarnă compoziţia de cireşe şi acoperă cu cealaltă foaie de aluat. Unge cu gălbenuş amestecat cu lapte, presară zahăr tos şi dă-o la cuptor, la 170 °C, 40-50 de minute. Serveşte, dacă doreşti, cu o cupă de îngheţată de vanilie.

Adauga un comentariu