Actualitate

Chiar daca viata i-a pus diferite piedici, acest iesean a reusit sa fie un exemplu pentru toti

Publicat: 19 oct. 2015
1

@ Parintii acestui tanar au dorit sa scape de el, insa asta l-a intarit @ Situatia in care a fost pus l-a facut sa se gandeasca foarte bine la ceea ce va face cu viata lui @ Problemele de sanatate nu au fost un impediment in calea viitorului sau @ A primit mult ajutor din partea celor din jur, carora le va fi mereu recunoscator

Viata este de multe ori cruda cu multi oameni, care trebuie sa indure fel de fel de probleme. Indiferent de ce probleme am avea, sanatatea este cea mai importanta. Constantin Sandu a fost pus la grea incercare. S-a nascut cu probleme grave de sanatate, astfel ca parintii au crezut ca cea mai buna solutie pentru el ar fi sa creasca intr-un centru de plasament, ei neputand sa il ingrijeasca corespunzator. In cei 25 de ani, Constantin a suferit peste 20 de interventii chirurgicale pentru a-si imbunatati starea de sanatate, dorind ca in viitor sa mai suporte cateva pentru a se recupera. Constantin a crescut in Centrul de Plasament Ion Holban, unde si-a facut o noua familie, dupa ce a fost abandonat. „Am crescut in centrul de plasament, de mic am fost lasat in maternitate de parintii mei, pentru ca nu aveau posibilitatea sa se ocupe de partea medicala. Am fost crescut sapte ani in centrul Sf. Andrei, dupa care am fost transferat la Ion Holban. Am fost lasat in grija autoritatilor, avand multiple malformatii congenitale, si parintii nu au avut posibilitatea financiara sa ma sustina, sa ma opereze. M-au dorit, fiind primul copil, dar cand au vazut ca am probleme, doctorii au zis ca nu am sa traiesc, au avut un soc si m-au lasat”, povesteste Constantin.

Si-a dorit foarte mult sa urmeze o facultate

Chiar daca a trait in casa de copii, Constantin si-a dorit sa invete si sa intre la facultate, gandindu-se la viitorul ce il asteapta dupa ce va fi singur, pe propriile puteri. Chiar daca tine legatura cu parintii, relatiile nu sunt foarte apropiate si isi doreste sa se poata sustine singur. Tanarul mai are doua surori, care traiesc si studiaza in Italia, unde sunt parintii, dar recunoaste ca relatiile sunt foarte reci. Singura cu care tine legaturi apropiate este bunica de pe mama, care l-a ajutat sa pastreze, chiar si la distanta, legatura cu parintii. Constantin spune ca a inteles motivul pentru care parintii l-au lasat in centrul de plasament si ca, intr-un fel, se simte mai norocos decat daca ar fi crescut acasa cu parintii.

„Daca eram in familie, poate nu aveam aceasta sansa sa beneficiez de sprijinul specialistilor sau sa am parte de operatiile pe care le-am facut. Intr-un fel, am fost norocos. Ma simt ca un strain cu parintii, dar ii iubesc indiferent de ce s-a intamplat, am inteles de ce m-au dat si am crescut in centrele de plasament”, marturiseste Constantin Sandu. Si-a dorit foarte mult sa nu intrerupa studiile, astfel ca dupa ce a terminat liceul, Constantin s-a inscris la facultate, urmand specializarea de asistenta sociala. In prezent, este in anul II la masteratul de Supervizare si Planificare Sociala in cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Profesorii au o parere foarte buna despre el

Planurile de viitor ale lui Constantin sunt aceleasi ca ale oricarei persoane, dar primeaza dorinta de a se vindeca de problemele pe care le are. Spera ca va reusi sa se opereze din nou, ca va reusi sa aiba o relatie buna cu familia si cu colegii si ca va reusi sa lucreze in sistemul de protectie sociala, pentru a-i ajuta pe cei cu nevoi speciale, asa cum este el. Aceste lucruri le-a invatat de la specialistii care l-au crescut, educatori, psihologi sau asistenti sociali. Ultimul lucru de care este sigur ca va avea parte, este intemeierea unei familii, dorinta pe care o are, chiar daca si-a lasat putin deoparte viata personala. Nu demult, Constantin a mers sa dea un interviu la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala din Iasi. Cei de acolo au aratat o pozitie pozitiva fata de problemele lui. Desi a intampinat mai multe refuzuri pana acum, Constantin este bucuros ca va avea posibilitatea sa lucreze in domeniul in care a studiat.

„O chestie mai putin pozitiva te face sa mergi mai departe. Cei de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala au zis ca sunt incantati, ca au nevoie de ajutor si isi doresc sa aiba persoane cu handicap printre angajati, in mod normal, potrivit Codului Muncii, in toate institutiile de stat sau private trebuie sa existe 10% persoane cu dizabilitati, competente pe activitatile lor”, povesteste Constantin. Toti cei din jur au o parere foarte buna despre el si despre modul in care trateaza situatia in care se afla. „Este un baiat foarte silitor, mereu vine la cursuri si se vede ca pune pasiune in ceea ce face. Il cunosc de mult si cu siguranta isi va gasi un loc de munca, chiar daca are problemele pe care le are. Isi doreste foarte mult si va reusi. Si colegii lui au o parere foarte buna despre el, se impaca bine cu toti”, povesteste prof. univ. dr. Stefan Cojocaru, coordonatorul masterului de Supervizare si Planificare Sociala. Viata ii va rezerva lui Constantin un viitor cat mai promitator, mai ales ca face lucrurile cu daruire, dorindu-si sa ii ajute pe ceilalti.

Comentarii
Adauga un comentariu