Boli si tratamente

Produsele chimice de protecție solară sunt absorbite de organism

Publicat: 22 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Produsele chimice de protecție solară sunt absorbite de organism
Chimicalele din crema de protecție solară, absorbite de organism

Chimicalele din crema de protecție solară, absorbite de organism. Produsele chimice din protecția solară ajută la protejarea oamenilor de razele solare, dar sunt, de asemenea, absorbite în corp la niveluri care ridică unele întrebări de siguranță, confirmă un nou studiu.

Studiul, realizat de Administrația SUA pentru Alimente și Droguri (FDA), este o urmărire a unei anchete din 2019. Ambele au ajuns la aceeași concluzie: ingredientele active din cremele solare populare pot fi absorbite în sânge la niveluri care depășesc pragul FDA, ca sa fie considerate sigure.

Cu toate acestea, atât agenția, cât și experții în cancerul de piele au subliniat rapid că nu există nicio dovadă că ingredientele de protecție solară cauzează vreun rău. Și oamenii ar trebui să folosească produsele pentru a preveni arsurile solare și pentru a reduce riscul de cancer de piele, au spus ei.

Chimicalele din crema de protecție solară, absorbite de organism

„Faptul că un ingredient este absorbit prin piele și în organism nu înseamnă că ingredientul este nesigur”, a spus dr. Janet Woodcock, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA. „Mai degrabă, această constatare necesită testări suplimentare ale industriei pentru a determina siguranța și efectul expunerii sistemice a ingredientelor de protecție solară, în special cu utilizarea cronică.”

Anul trecut, cercetătorii FDA au raportat un studiu pe patru ingrediente active în loțiuni și spray-uri de protecție solară utilizate pe scară largă. Studiul a descoperit că toate cele patru au fost absorbite în fluxurile de sânge ale voluntarilor de studiu, la concentrații care au depășit cu mult 0,5 nanograme pe mililitru (ng/ml).

Acesta este pragul stabilit de FDA pentru renunțarea la teste suplimentare de siguranță.

Noul studiu a testat încă trei ingrediente active, împreună cu alte trei formulări de protecție solară. Din nou, toate substanțele chimice testate au fost absorbite în fluxurile de sânge ale voluntarilor la niveluri care depășesc marca de testare a siguranței.

„Produsele chimice de protecție solară, ca toate medicamentele fără vânt, fac obiectul unor teste de siguranță numai dacă se arată că sunt absorbite sistemic peste nivelul pragului de siguranță al FDA”, a spus dr. Kanade Shinkai, dermatolog la Universitatea din California, San Francisco.

Cele două studii ale FDA sunt primele care „demonstrează clar” absorbția ingredientelor comune de protecție solară, a spus Shinkai.

„Dacă acest lucru este periculos încă nu se știe”, a subliniat ea. „Dar acest lucru evidențiază necesitatea testării de siguranță”.

Ingredientele active în majoritatea cremelor solare

Ingredientele active în majoritatea cremelor solare includ substanțe chimice precum avobenzona, oxibenzona, octocrilena și ecamsule. Ele lucrează absorbind radiațiile UV de la soare și transformând-o într-o cantitate mică de căldură.

Nu există nicio dovadă că aceste substanțe chimice dăunează sănătății umane. Dar, FDA spune, cercetările efectuate pe animale au ridicat întrebări dacă unele – oxibenzona, în special – pot perturba activitatea hormonilor.

Acest ultim studiu a implicat 48 de oameni sănătoși cărora li s-a alocat la întâmplare să folosească unul dintre cele patru spray-uri sau loțiuni de protecție solară. Participanții au aplicat produsele, pe cea mai mare parte a corpului, o dată în prima zi și apoi de patru ori pe zi pentru următoarele trei zile.

La majoritatea participanților, ingredientele active au fost absorbite la niveluri peste pragul FDA după o singură aplicație.

Chimicalele din crema de protecție solară, absorbite de organism

Și adesea au zăbovit în corp: în mai mult de jumătate dintre voluntari, nivelurile de avobenzonă, octisalat și octinoxat au rămas crescute până la șapte zile, în timp ce homosalatul și oxibenzona au rămas peste prag timp de 21 de zile.

Cu toate acestea, chiar și nivelurile care depășesc nota FDA sunt foarte scăzute, a spus dr. Adam Friedman, membru al Academiei Americane de Dermatologie (AAD) și profesor la Școala de Medicină a Universității George Washington din Washington, D.C.

„Vorbim despre nanograme”, a spus Friedman. (O nanogramă este o miliardime dintr-un gram.) „Tot acest studiu arată că este posibil să detectăm cantități foarte mici de ingrediente de protecție solară în sânge. Nu a fost conceput să spună nimic despre siguranță.”

O limitare a studiului, a menționat FDA, este condițiile de laborator artificial: în viața reală, oamenii poartă protecție solară în aer liber, unde sunt expuși la căldură și la lumina soarelui, ceea ce ar putea afecta absorbția.

Ceea ce este clar este că protecțiile solare pot reduce riscul de cancer de piele, a declarat președintele AAD, dr. George Hruza.

Adauga un comentariu