Boli si tratamente

Chimioterapia actuala nu distruge celulele stem canceroase din neoplasmul de san

Publicat: 10 dec. 2010
7

Esecul frecvent al chimioterapiilor in inlaturarea completa a cancerului de san se explica prin faptul ca tratamentul nu distruge celulele stem ale tumorii, ceea ce face ca ea sa reapara. In timp ce medicamentele anti-cancer conventionale impiedica raspandirea cancerului, ele lasa intacte celulele stem, explica autorii comparand tratamentul cu munca unui gradinar care taie buruienile, dar lasa radacinile.

Principalul autor al studiului, publicat in versiunea online a Journal of the National Cancer Institute, este Dr. Michael Lewis de la Facultatea de medicina Baylor (BCM) din Houston (Texas, sud-vest). „Se pare ca aceste celule, prin natura lor, sunt rezistente la efectul tratamentelor anticanceroase actuale”, a afirmat el, precizand ca acum calea de urmat pentru combaterea eficienta a tumorilor este punerea la punct a unor medicamente care sa vizeze in mod special celulele stem ale cancerului. Pentru inceput, este necesara dezvoltarea unor indicatori biologici ai celulelor stem canceroase de san pentru a le distruge sistematic.

Lewis a indicat ca medicamentul „Lapatinib” sau „TYKERB” al laboratorului britanic GlaxoSmithKline, combinat cu alte medicamente, pare sa fie eficient in distrugerea celulelor stem canceroase si a tumorii de san in sine. Acest medicament promitator, in curs de evaluare, este prevazut sa fie utilizat in tratarea cancerului de san inainte de metastaza si care contine un indicator al unei proteine numite HER2.

Adauga un comentariu