International

China lansează cu succes misiunea de a trimite astronauți la o nouă stație spațială

Publicat: 17 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
China lansează cu succes misiunea de a trimite astronauți la o nouă stație spațială
China a trimis un echipaj format din trei oameni în spațiu

China a lansat joi trei astronauți în spațiu joi, aducând țara cu un pas mai aproape de finalizarea noii sale stații spațiale.

Sonda spațială Shenzhou-12,  a fost lansată joi dimineață pe o rachetă lungă March-2F de la Centrul de lansare prin satelit Jiuquan din deșertul Gobi din nord-vestul Chinei. Misiunea a trimis echipajul la modulul central al stației spațiale planificate, numit Tiangong sau Palatul Ceresc, care este încă în construcție pe o orbită joasă a Pământului.

Nava spațială a andocat cu modulul central la aproximativ șase ore și jumătate după lansare

Nava spațială a andocat cu modulul central la aproximativ șase ore și jumătate după lansare, potrivit presei de stat CGTN. Echipajul va rămâne pe orbită timp de trei luni, timp în care vor fi testate sistemul de susținere a vieții și întreținerea.

Misiunea Shenzhou-12 este prima misiune cu echipaj și a treia lansare a unui total de 11 lansări pentru construcția stației spațiale din China. Aceasta este, de asemenea, prima misiune pilotată a Chinei în aproape cinci ani.
În cele trei luni, doi astronauți vor efectua două plimbări spațiale de lungă durată. După această misiune, alte trei nave spațiale cu echipaj și două module de laborator vor fi trimise la stația spațială, cu scopul de a-și finaliza construcția până la sfârșitul anului 2022.

Huang Weifen, unul dintre proiectanții șefi ai programului spațial cu echipaj, a declarat că, în timpul misiunii, echipajul va folosi costume noi, precum și o nouă navă spațială. „Posibilitatea diverselor probleme este destul de mare. Deci, pentru astronauți, capacitățile de luare a deciziilor de urgență și de depanare sunt, de asemenea, cerințe foarte mari”, a spus Huang.

Miercuri, agenția spațială chineză a anunțat cine sunt cele trei persoane trimise în misiune

Misiunea este condusă de Nie Haisheng, cel mai vechi membru al echipei și fost pilot de luptă al Armatei Populare de Eliberare.

Recrutat în programul spațial în 1998, Nie a ajuns să devină primul om din China în spațiu. El a fost unul dintre cei trei astronauți care au primit sfaturi pentru această sarcină, deși Yang Liwei avea în cele din urmă această onoare.
Lansarea de luni marchează cea de-a treia călătorie a lui Nie în spațiu, după ce a fost la bordul primei misiuni a Chinei cu mai mult de un astronaut în 2005 și misiunea sa din 2013 de a-și testa tehnologia de andocare.

Într-un interviu din 2015 pentru CNN, Nie a spus că și-a numit fiica Tianxiang, ceea ce înseamnă „a zbura pe cer”. Când Nie a împlinit 41 de ani – în timpul primei sale misiuni în spațiu – fiica lui i-a cântat „la mulți ani” din controlul misiunii.

Liu Boming, al doilea cel mai vechi membru al echipei, s-a alăturat misiunii spațiale a Chinei din 2008, în care l-a ajutat pe Zhai Zhigang să devină primul astronaut chinez care să efectueze o plimbare spațială.
Se așteaptă ca acesta să joace un rol crucial în timpul operațiunilor exterioare ale cabinei în această misiune, potrivit Global Times, administrat de stat.

Cel mai tânăr membru al echipajului, Tang Hongbo, este singurul dintre cei trei care nu a călătorit încă în spațiu, în ciuda antrenamentului de 11 ani, potrivit presei de stat.

Toți trei sunt membri ai Partidului Comunist Chinez (PCC), a raportat Global Times – menționând că durata misiunii coincide cu aniversarea a 100 de ani a partidului, un eveniment național major stabilit pentru 1 iulie.

China, încotro?!

China desfășoară în ultimii ani multiple misiuni în spațiu. Statul comunist consideră că este vital ca acesta să trimită oameni în spațiu. De altfel, China a trimis un robot pe marte care a surprins mai multe imagini. În altă ordine de idei, în ultimul deceniu, China cunoaște o dezvoltare fără precedent. Vorbim despre o creștere economică record dar și despre o înzestrare militară accelerată.

Acest lucru a atras atenția țărilor NATO care au lansat și o atenționare pentru China. Țara comunistă susține că înarmarea are scopuri pur defensive.

Adauga un comentariu