Actualitate

Chinezii si americanii ne invidiaza! Un profesor iesean si studentii sai au dat lovitura in Europa – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 20 mai 2014

@ Reusita incredibila pentru un profesor iesean si studentii sai! @ Pentru inovatiile lor sunt cautati inclusiv de americani si de chinezi @ Drept dovada, ei vor reprezenta Europa la una dintre cele mai importante intreceri planetare programata in Shanghai – China @ Ei au fost apreciati pentru inventii in domeniul Informaticii Aplicate @ Ceea ce au creat sunt aplicatii incredibile in domenii precum mediul inconjurator, medicina, agricultura sau meteorologie 

Multa munca, sute de ore petrecute in laborator, ambitie si pasiune! Acestea sunt elementele care au dus un grup de studenti, coordonati de prof. univ. dr. ing. Liviu Breniuc, de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata (FIEEIA), din cadrul Universitatii Tehnice (UTI) „Gheorghe Asachi„, la un premiu fabulos. Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa stea de vorba, in exclusivitate, cu acestia despre recenta lor performanta. De precizat ca realizarile lor au aplicatii fabuloase in domenii precum mediul inconjurator, medicina, agricultura sau meteorologie. „Eu, dupa ce am lucrat opt ani in fabrica, am ales ca din 1988 sa lucrez in mediul universitar. Munca mea se axeaza pe construirea unei echipe si o colaborare deosebita cu studentii. Drept urmare, dupa ce am mai participat si la alte editii, anul acesta am reusit performante deosebite cu studentii. Totul in cadrul concursului «Digilent Design Contest», acum aflat la editia a X-a, cu competitori din tari importante. Concret, premiul I si dreptul de participare la etapa finala, programata in aceasta vara la Shanghai – China, au fost obtinute de proiectul «Autoscaling Impedancemeter». Autori sunt studentii de anul IV, Alin-Marian Adochitei si Sergiu-Alexandru Costenciuc. El are aplicabilitate in domenii precum mediul inconjurator, medicina sau agricultura”, arata profesorul Breniuc.

Citeste si: Studentii de la UTI, pregatiti sa intre in Formula 1

„Ar putea sa se investeasca mai mult in munca noastra”

Ceea ce au facut tinerii este un sistem de masurare a impedantelor intr-o gama larga de frecvente. Sistemul acestuia de masurare se bazeaza pe circuitul AD5933 fabricat de Analog Devices. El are doua moduri de functionare: manual si automat. „In modul manual, introducerea parametrilor de masurare se realizeaza cu ajutorul unui element unic si anume un encoder. Caracteristicile impedantei masurate si anume modulul si faza sunt afisate pe un display de tip OLED. Parametrii de masurare, impreuna cu caracteristicile impedantei masurate sunt inregistrate si intr-o memorie SD card in vederea prelucrarilor ulterioare. Sistemul este controlat de un microcontroller PIC32, iar programarea acestuia s-a facut utilizand mediul Arduino. Sistemul poate fi folosit pentru masurarea impedantelor si a tuturor marimilor neelectrice bazate pe masurarea acestora. Practic, el poate oferi date, asta ca sa dau un exemplu, despre ceea ce se intampla cu plamanii omului sau depistarea gazelor dintr-o incapere”, mai precizeaza cercetatorul. Studentii sustin ca fac totul din pasiune si cu ajutorul indrumarii si a sprijinului total oferit de profesorul lor. Totusi, ei cred ca ar trebui sa se investeasca mai mult in munca lor. „In viitor, eu ma vad ca inginer la o multinationala aici, la Iasi. Domnul profesor merita toate multumirile noastre. Totusi, cred ca ar trebui sa se investeasca mult mai mult, financiar, in ceea ce facem noi, in cercetarea si inovatia romaneasca”, crede Alexandru Costenciuc.

Citeste si: Studentii de la Cuza si UTI, cei mai buni olimpici la Matematica

Dispozitiv IT pentru analiza fenomenelor meteo extreme

Un premiu special a fost castigat si de echipa formata din studentii Sebastian Pascu si Marius Carp. Ei au primit distinctia „Microchip Award” pentru proiectul Smart Storm Hunter. Acesta consta intr-un sistem pentru masurarea marimilor meteorologice cu urmatoarele functii: sesizarea apropierii unei furtuni cu descarcari electrice de la distante de cel mult 40 kilometri.

Citeste si: Iata ce fapta teribila au comis mai multi studenti, intr-o camera de camin – GALERIE FOTO, VIDEO

„Modulul utilizat este de tip Thunder Click, bazat pe senzorul AS3935. Calcularea gradului de confort termic pe baza masurarii temperaturii si umiditatii mediului, masurarea in permanenta, pe baza radiatiei termice, a temperaturii unui obiect, determinarea pozitiei geografice pe baza unui receptor GPS, afisarea locala a principalilor parametri impreuna cu imagini sugestive pe un display de tip OLED. De asemenea, facilitatile suplimentare ale acestuia sunt: inregistrarea datelor masurate intr-o memorie de tip SD card in vederea prelucrarilor ulterioare; transmiterea automata a unor mesaje SMS, prin utilizarea unui modem GSM, in anumite situatii de disconfort termic, apropierea unei furtuni sau, la cerere, realizarea unei aplicatii in mediul Android, aplicatie ce poate rula pe un smartphone sau tableta, pentru procesarea rapida a datelor continute in SMS. Aplicatiile lui tin de luarea unor masuri la apropierea furtunilor, climatizare automata sau agricultura”, a povestit Marius Carp, student tot in anul IV la FIEEIA, din cadrul UTI.

Comentarii
  • D-le profesor cand mergeti la intrecerea planetara in Shanghai – China cautati-le un loc de munca studentilor dumneavoastra. In Romania nu au unde sa-si gaseasca loc de munca. Vedeti angajarile de la Spitalul de Oncologie, cazul fizicianului cu doctorat respins pentru favorizarea unor … ultranespecialisti.

Adauga un comentariu