Info Turism

Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odata cu apropierea Zilei Nationale

Publicat: 19 nov. 2018
9

Preturile pentru inchirieri de camere sau de locuinte in Alba Iulia pornesc de la 250 de euro si ajung la 1.500 de euro, arata News.ro.

Preturile sunt stabilite in functie de suprafata locuintei, de dotari si de apropierea de Cetatea Alba Carolina, locul in care vor avea loc majoritatea evenimentelor.

In hoteluri si pensiuni, locurile de cazare sunt rezervate de un an, iar putinele camere disponibile, listate pe platforme online de specialitate, au preturi foarte mari, de 4.000 – 8.000 de lei.

In aceste conditii, multi localnici s-au gandit ca pot castiga daca isi pun la dispozitie apartamentele la preturi similare sau mai mici, insa in care pot dormi mai multe persoane.

“Mi-a venit ideea sa inchiriez apartamentul cu trei camere in momentul in care m-au sunat fosti colegi de facultate din Iasi sa ii cazez. Mi-au spus ca au cautat locuri de cazare si sunt foarte scumpe, asa ca am verificat anunturile si am constatat ca se pot castiga multi bani pentru doua-trei nopti in care imi dau locuinta. Eu, familia si prietenii din Iasi vom sta la parintii mei, iar apartamentul il inchiriem cu 800 de euro pentru trei nopti”, a relatat, pentru News.ro, un proprietar care a postat un anunt pe una dintre cele mai mari platforme de profil.

Sute de astfel de anunturi sunt postate on-line si circula pe Facebook in ultimele saptamani, iar cel mai mic pret pentru un apartament de doua camere situat in zona centrala a orasului este de 250 de euro pe sejur. In functie de numarul de camere, dotari si apropierea de Cetatea Alba Carolina – locul in care vor avea loc majoritatea evenimentelor -, preturile pot ajunge la 1.500 de euro pe sejur.

Proprietarul unei garsoniere situate la 500 de metri de cetate isi pune la dispozitie locuinta de 40 de metri patrati cu 1.000 de euro.

“Am vazut ca la hotel e o camera la acest pret, iar locuinta mea ofera conditii de lux si e chiar langa locul evenimentelor. Cred ca voi reusi sa o inchiriez, pana acum au sunat vreo 20 de persoane, dar au vrut sa las mult din pret”, a spus barbatul.

Un alt localnic cere 1.500 de euro pentru un apartament cu trei camere, pentru trei nopti, insa anunta ca ofera “bonus” preparate traditionale din zona.

Preturile, cele mai mari din istoria orasului, au scazut usor, insa, in ultimele saptamani, pentru ca proprietarii se tem ca nu vor reusi sa inchirieze spatiile.

″In Alba Iulia nu au mai fost preturi atat de mari la chirii niciodata, indiferent ce evenimente s-au desfasurat. Pe fondul cererii foarte mari, fiind asteptati sute de mii de participanti, toata lumea a incercat sa profite, atat localnici, cat si hotelieri. Totusi, preturile se duc in jos in cazul locuintelor particulare, pentru ca proprietarii prefera un castig mai mic decat nimic. Sunt multe cazuri in care localnicii au constatat ca majoritatea celor care s-au interesat la telefon au crezut ca a fost publicat gresit pretul si nu s-au aratat dispusi sa plateasca sume atat de mari”, a declarat, pentru News.ro, Iulian Forgea, agent imobiliar.

Cu privire la vizitatorii care vor ajunge in oras, reprezentantii Primariei Alba Iulia au comunicat ca vor fi amenajate temporar parcari mari la periferie, pe terenuri arabile, iar de acolo turistii vor fi preluati cu autocare pentru a fi adusi in zona cetatii.

Traficul rutier va fi inchis pe zone extinse din oras, inclusiv in zilele in care vor avea loc repetitii pentru parada militara, iar autoritatile locale anunta ca interzic folosirea dronelor.

Programul oficial al sarbatoririi Zilei Nationale la Alba Iulia incepe in seara zilei de 29 noiembrie, cu un spectacol de muzica folk la Casa de Cultura a Sindicatelor.

In 30 noiembrie, de la ora 09.30, vor avea loc evenimente pe tot parcursul zilei, respectiv ceremoniale religioase si militare, depuneri de coroane, lansari de carte, dezvelirea unor monumente de arta si concerte.

In 1 Decembrie, programul oficial incepe la ora 07.00, cu serviciul religios la Catedrala Ortodoxa a Incoronarii.

La ora 08.00 va avea loc Marsul Unirii, pornind din zona Garii, iar la ora 10.30 se va da citire “Rezolutiunii Adunarii Nationale de la Alba Iulia” in Sala Unirii.

Reconstituirea Marii Adunarii Nationale, care include parada portului popular, va incepe la ora 12.00, iar o jumatate de ora mai tarziu va avea loc sfintirea Monumentului Unirii.

Ceremonia militara si defilarea trupelor si tehnicii militare este programata la ora 15.30, iar ulterior vor avea loc un eveniment gastronomic, un spectacol de muzica populara si jocurile de artificii, care vor fi lansate de la ora 21.00.

In 2 decembrie, sunt programate trei spectacole artistice in Piata Cetatii si la Monumentul Marii Uniri.

Autoritatile se asteapta ca aproximativ 150.000 de persoane sa ajunga la Alba Iulia pentru a participa la manifestarile dedicate Centenarului, insa orasul cu o populatie de sub 65.000 de locuitori nu are capacitatea de cazare pentru zeci de mii de oameni care se presupune ca vor sta doua-trei nopti.

Adauga un comentariu