Carte

Chirurgia estetica, unul din pacatele moderne

Publicat: 14 aug. 2013
3
Nemultumirea de exteriorul sau este fireasca pentru om, mai ales in crizele legate de varsta: evolutie accentuata sau involutie legata de imbatranire. De mentionat insa este ca la majoritatea oamenilor sanatosi aceste ganduri nu ocupa locul dominant in ierarhia valorilor vitale.
Femeile frumoase de cele mai multe ori nu sunt multumite de exteriorul lor si-l strica prin folosirea cosmeticii, dupa modelul oferit de revistele de moda (standardul de la Hollywood), sau apelarea la chirurgii plasticieni.
In general frumusetea femenina, ca si lipsa acesteia, reprezinta o grea incercare daca nu exista credinta in Dumnezeu. Fata urata nu se poate marita si crea o familie dorita, fata frumoasa se poate marita, chiar de mai multe ori. Pentru o fata frumoasa, oricat ar parea de paradoxal, frumusetea poate deveni un blestem.
Chiar si ingerii din ceruri au fost ispititi cu frumusetea, maretia si slava cu care i-a inzestrat Dumnezeu: se vor incanta ei oare de sine sau vor ramane devotati Domnului? In lipsa unei patologii evidente, adresarea la chirurgul plastician este un pacat. Ce este pentru noi demn de inchinaciune: Domnul nostru Iisus Hristos si icoana Lui sau imaginea noastra in oglinda? Raspunsul la aceasta intrebare defineste totul, potrivit ortodox.md
Sa ne amintim: nebunii pentru Hristos se straduiau in fel si chip sa-si ascunda frumusetea si darurile cu care i-a inzestrat Dumnezeu, doar ca sa nu se bucure cu slava printre oameni; femeile nebune pentru Hristos isi ungeau fata cu cenusa, se doseau in colturi intunecate, astfel ascunzindu-si frumusetea trupului si a fetei, luminate de Duhul Sfant. Adresandu-se catre farisei, Domnul Iisus Hristos spunea:
“Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca voi curatiti partea din afara a paharului si a blidului, iar inauntru sunt pline de rapire si de lacomie “ (Mt.23,25). La corectiile cosmetice care nu contravin invataturii crestine se refera: corectarea chirurgicala a pavilionului urechii (intrucat acest defect creaza dificultati pentru o fata in dorinta de a forma o familie, poate fi un obiect al sicanelor din partea semenilor); corectia deformarilor exterioare ale nasului in urma unei traume (intrucat in cazul unei astfel de traume este afectata functia respiratorie a nasului); corectia cicatricelor, indreptarea deformatiilor fetei, capului si abdomenului de etilogie traumatica.
Extras din Credinta crestina ortodoxa si medicina, Chisinau 2012, p.47-79
Adauga un comentariu