Eveniment-Social

Chirurgii au scos sase chisturi din ficatul unui tanar

Publicat: 21 iun. 2012
1

@Un tanar de 22 de ani din localitatea ieseana Cristesti a necesitat mai multe interventii chirurgicale dupa ce a fost diagnosticat cu chist hidatic multiplu

Viata unui tanar de 22 de ani din localitatea ieseana Cristesti, diagnosticat cu o infectie parazitara severa, a fost salvata de chirurgii ieseni. Baiatul a fost supus unei interventii chirurgicale, medicii extragandu-i acestuia din ficat nu mai putin de sase chisturi hidatice. Aceasta nu este prima operatie pe care tanarul a suportat-o in ultima perioada. Chirurgii au decis sa-i faca mai multe interventii pentru indepartarea chisturilor. Tanarul a ajuns in Clinica I de Chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi, pentru extragerea localizarilor hepatice, la scurta vreme dupa ce a fost supus altor doua operatii efectuate in Clinica de Chirurgie Toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie, in urma carora i s-au extras chisturile hidatice din plamani. Post operator, starea de sanatate a pacientului este stabila, urmand sa fie externat in perioada urmatoare.

„Interventia chirgicala s-a facut laparoscopic pacientului extragandu-i-se sase chisturi hidatice din ficat. Pentru ca una din cavitati prezenta o fistula biliara cu debit mare, a fost nevoie si de o sfincterotomie endoscopica. Conform conduitei terapeutice, pacientul primeste post – operator tratament pentru consolidarea rezultatelor interventiei chirurgicale”, a explicat prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Infectia este determinata de contactarea unui parazit ce face parte din clasa teniei si care are drept gazda intestinul cainelui. Ouale parazitului sunt eliminate prin fecale si ajung în mediu, contaminând hrana ierbivorelor. Omul intervine accidental, infectându-se pe cale digestiva prin alimente contaminate sau mâini nespalate. Parazitul odata ingerat, este preluat de circulatia venoasa si se localizeaza in special in ficat sau plamani, dar poate ajunge si la restul organelor. Neoperat, chistul hidatic poate duce la dezvoltarea de complicatii ce pot conduce la decesul pacientului. De exemplu, ruperea chistului poate provoca bolnavului soc anafilactic. Tabloul clinic asociat acestei afectiuni este in general asimptomatic, pacientii ajungand la medic chiar si la cativa ani de la infectare. O igiena corespunzatoare este in masura sa reduca la minimum riscurile contactarii parazitului. Spalatul pe mainilor dupa mangaierea animalelor este imperios necesar. De asemenea, spalarea fructelor si legumelor ce ar putea fi contaminate este extrem de importanta.

Adauga un comentariu