Sanatate

Chist dermoid. Cum poți scăpa de un neoplasm benign în timpul sarcinii

Publicat: 12 aug. 2022
femeie care se tine de josul si partea stanga a abdomenului
De regulă, manifestările clinice vizibile ale unui chist ovarian dermoid sunt asociate cu creșterea lui la dimensiuni mari

Un chist dermoid este un neoplasm benign acoperit cu o membrană densă și căptușit cu epiteliu, care conține o masă gelatinoasă cu diverse incluziuni. De fapt, chisturile dermoide sunt formate din celule care ar fi trebuit să fie implicate în dezvoltarea altor organe, dar, ca urmare a unei defecțiuni în organism, au ajuns în ovare.

Acest tip de neoplasm este diagnosticat la aproximativ fiecare a cincea femeie. Un chist de așa tip se poate dezvolta la femei de orice vârstă. Cu toate acestea, cel mai adesea chisturile ovariene apar la vârsta reproductivă, de la 15 la 45-50 de ani. Uneori, la o domnișoară se formează un chist dermoid în copilărie. Acesta se dezvoltă foarte lent și se poate manifesta clinic cu creșterea treptată a acestuia, precum și în timpul modificărilor hormonale, adolescență, sarcină și menopauză. În 1-3% din cazuri, medicii notează degenerarea unui chist ovarian dermoid în carcinom cu celule scuamoase.

medic care efectueaza o ultrasonografie a abdomenului unei persoane
Un rol semnificativ în etiologia și patogeneza acestei boli este jucat de dezechilibrul hormona

Chist dermoid. Cauzele dezvoltării afecțiunii și primele simptome

Un rol semnificativ în etiologia și patogeneza acestei boli este jucat de dezechilibrul hormonal. Cel mai adesea, impulsul pentru apariția unui astfel de dezechilibru este o creștere hormonală în timpul pubertății sau menopauzei.

În stadiul inițial al bolii, nu sunt observate simptome. Uneori, un chist dermoid este detectat în timpul unei examinări de rutină de către un ginecolog sau în timpul ecografiei pentru alte boli ale zonei genitale.

grafica femeie care se tine de partea dreapta a abdomenului
Cel mai bine este să planificați o sarcină după îndepărtarea chistului dermoid la un termen de la șase luni până la un an după operație

De regulă, manifestările clinice vizibile ale unui chist ovarian dermoid sunt asociate cu creșterea lui la dimensiuni mari, până la 15 cm în diametru sau mai mult. În această perioadă, femeia dezvoltă simptome precum o senzație de plenitudine și greutate. De asemenea, o femeie este chinuită de durere în abdomenul inferior. Iar abdomenul însuși crește în dimensiune.

În plus, chistul voluminos începe să pună presiune asupra vezicii urinare și a rectului, ceea ce provoacă urinare frecventă, constipație sau diaree. În unele cazuri, există o dezvoltare a complicațiilor și a inflamației chistului dermoid. În acest caz, temperatura corpului poate crește la 39 ° C, există o slăbiciune severă și o durere ascuțită în abdomen. Această afecțiune necesită asistență medicală imediată.

Chistul ovarian și sarcina. Tratamentul necesar pentru reglarea dezechilibrului hormonal

Cel mai bine este să planificați o sarcină după îndepărtarea chistului dermoid la un termen de la șase luni până la un an după operație. Dacă sarcina are loc cu boala deja existentă, dar neoplasmul nu crește, nu supurează și nu există nicio complicație sub formă de torsiune a piciorului chist, atunci operația este amânată.

In cazul progresiei creșterii chistului, acesta se operează prin metoda laparoscopică nu mai devreme de săptămâna a 16-a de sarcina, pentru a nu perturba procesul de gestație și pentru a salva fătul. După operație, examinările preventive de către un ginecolog și controlul cu ultrasunete trebuie efectuate de cel puțin două ori pe an.

femeie care se tine de partea dreapta a abdomenului
În plus, chistul voluminos începe să pună presiune asupra vezicii urinare și a rectului

De asemenea, destul de des, chistul este operat în timpul nașterii prin cezariană, sau după acestea. Dezvoltarea recurentă a acestui tip de chist este extrem de rară. Odată cu îndepărtarea în timp util a chistului ovarian, prognosticul pentru funcția de reproducere este favorabil.

Până în prezent, cea mai eficientă metodă de tratare a unui astfel de chist este cea chirurgicală. Cel mai adesea se efectuează operația laparoscopică. Aceasta este cea mai puțin traumatizantă metodă.

În timpul operației, un chist dermoid cu o parte a ovarului este îndepărtat la fete, iar la femeile aflate în premenopauză, se efectuează o îndepărtare completă a ovarului. După îndepărtarea acestuia, pacientului i se prescrie o terapie anti-aderență.

femeie care se tine de josul abdomenului din cauza durerii provocate de un chist
În stadiul inițial al bolii, nu sunt observate simptomeAdauga un comentariu