Securitate

Chrome OS vulnerabil

Publicat: 27 mai 2011

Sistemul de operare Google Chrome (OS) nu este atat de sigur pe cat ar parea la prima vedere, spune Rik Ferguson, director de cercetare in securitate al firmei Trend Micro.

„Desi aplaud impresionantele imbunatari in securitate din Chrome OS, pana la o anumita limita nu sunt decat marketing”, a spus acesta intr-o postare blog.
Ferguson face aluzie la marketing-ul din jurul Mac OS, potrivit caruia sistemul de operare este imun la malware, in care majoritatea utilizatorilor continua sa creada, chiar si dupa ce Apple a incorporat un software anti-virus rudimentar in sistemul de operare. Apple a emis recent un update de securitate pentru aparare impotriva scareware-lor ce tintesc Mac OS.

Chrome OS sustine ca fiecare proces ruleaza in propriul sandbox, lucru explicat de dezvoltatori ca daca o aplicatie este malitioasa sau compromisa, nu va putea interactiona cu sau afecta alte aplicatii ori procese din sistem.

Insa Ferguson precizeaza ca exploatari ce sparg sandboxing-ul au fost deja demonstrate pentru Internet Explorer, Java Google Android si browserul Chrome. „Desi Google sandbox este eficient, nu este impenetrabil si a te baza 100% pe acesta denota o gandire limitata”, a spus acesta.

O alta functie de securitate a Chrome OS va verifica integritatea si validitatea fisierelor sistem de fiecare data cand porneste, iar daca depisteaza orice anomalie sau modificare neautorizata, sistemul va reveni la starea cea mai cunoscuta pentru a neutraliza orice activitate suspecta la fiecare repornire.
Ferguson spune ca aceasta tactica nu impiedica prea mult scopurile baietilor rai.

Functiile de securitate ale Chrome OS nu se opresc aici. Acestea includ actualizarea automata care este obligatorie pentru a impiedica utilizatorul sa nu opteze pentru securitate, limitari pentru aplicatii desktop pentru a rula in browser si stocarea datelor intr-o forma criptata in cloud si pe un drive local.
Insa Ferguson spune ca activitatea infractionala merge dincolo de amenintarile file-based si include social engineering, phishing, retele sociale si amenintari email.

 loading...

Adauga un comentariu