Actualitate

Cifre exclusive! În județul Iași mai sunt 182 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Managerii spitalelor care îngrijesc pacienții infectați cu noul coronavirus se așteaptă ca numărul cazurilor să crească

Publicat: 23 mai 2020

La nivelul județului Iași, în acest moment sunt 182 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Acestea sunt internate în spitalele care au fost desemnate să îngrijească pacienții cu coronavirus. Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a anunțat că de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, au fost confirmate 428 de cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 216 au fost vindecate și 30 de pacienți au decedat. La Spitalul de Boli Infecțioase Iași, ieri (n.r. 22 mai) mai erau 7 locuri libere pentru pacienții cu coronavirus, la Spitalul „Căi Ferate” erau internați 50 de pacienți, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie erau spitalizați 30 de pacienți. Toate spitalele care îngrijesc pacienții diagnosticați cu COVID-19 sunt ocupate aproape la capacitate maximă. De luni, așa cum susțin reprezentanții unităților medicale, se așteaptă o creștere a numărului de pacienți, și asta pentru că ridicarea restricțiilor i-a determinat pe ieșeni să se relaxeze prea mult.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a anunțat ieri (n.r. 22 mai) că unitatea medicală pe care o conduce mai are doar 7 paturi libere. Numărul total de paturi este de 184 și, practic, în acest moment sunt internați 177 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Prof. dr. Carmen Dorobăț a specificat faptul că aceștia nu provin doar din județul Iași, ci și din alte județe. În ceea ce privește numărul de locuri libere la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, managerul unității medicale a anunțat că mai sunt doar 4 locuri libere.

„Spitalul de Boli Infecțioase Iași este ocupat aproape la capacitate maximă. Mai avem pe tot spitalul doar 7 locuri libere. Pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă mai sunt doar 4 locuri libere, ceea ce înseamnă că avem 5 pacienți internați pe această secție. Toți acești pacienți au peste 65 de ani și sunt în stare foarte gravă. La 2 dintre ei am administrat tratament cu Remdesivir și așteptăm să vedem cum evoluează starea lor de sănătate. Momentan, putem spune că starea lor este relativă”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Spitalul „Căi Ferate”, unitate suport COVID, ocupat la capacitate maximă! În numai 48 de ore s-au internat 19 pacienți cu coronavirus

Medicul Mihai Glod, managerul Spitalului „Căi Ferate” (CF) Iași, a specificat că unitatea medicală este ocupată la capacitate maximă. Din 50 de paturi puse la dispoziție pentru tratarea pacienților cu COVID-19, toate sunt ocupate. De când Spitalul CF a devenit spital suport COVID, s-au externat 58 de pacienți. În acest moment nu mai este niciun loc disponibil și se așteaptă rezultatele testelor pentru o pacientă care este internată în spital de mai bine de 6 săptămâni.

„Spitalul este ocupat la capacitate maximă. Nu mai avem niciun loc disponibil pentru pacienții cu coronavirus. În 48 de ore am primit 19 pacienți transferați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. În ultimele 48 de ore s-au transferat mai mulți pacienți decât într-o zi normală și asta poate pentru că managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași se așteaptă la un aflux de pacienți. Ne așteptăm ca după 3 zile de relaxare, numărul de pacienți să crească. Menționez că în spital avem internați în acest moment pacienți cu forme medii de boală. Avem și o pacientă care este internată de o lună jumătate, care prezintă și alte comorbidități și la care testele încă ies pozitive”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului „Căi Ferate” (CF) Ia
Iași.

La Spitalul de Pneumoftiziologie, 80% dintre pacienții cu COVID-19 sunt bărbați

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași are 30 de pacienți internați cu coronavirus. Așa cum susține conf. univ. dr. Cristina Grigorescu, managerul unității medicale, 20 % dintre pacienții internați cu coronavirus în spital sunt femei, iar restul bărbați.

„Avem internați în Spitalul de Pneumoftiziologie pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. Din numărul total de pacienți, 20% sunt femei și restul bărbați, cu toții prezentând forme medii ale infectării cu coronavirus. Pacienții internați nu sunt doar din Iași, ci și din alte județe. În prezent suntem în așteptarea altor pacienți anunțați că vor fi transferați de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași”, a specificat conf. dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.

Focar de Covid-19 la Spitalul de Neurochirurgie. 10 asistente medicale și un medic rezident sunt pozitivi

Zece asistente medicale și un medic rezident de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au fost diagnosticate ieri, cu Covid-19. La unitatea medicală este în desfășurare ancheta epidemiologică, coordonată de Direcția de Sănătate Publică. Tot de ieri a început testarea personalului medical și nemedical, a pacienților internați, pentru a evita răspândirea focarului de coronavirus.

„Ancheta epidemiologică va stabili toți contacții direcți și indirecți și s-a făcut testarea pacienților si a personalului medical. În urma testărilor efectuate, pe data de 22 mai 2020, pe lângă asistentul medical cofirmat, rezultatele de laborator au evidențiat prezența noului coronavirus la încă 10 cadre medicale. Facem precizarea că în momentul de față mai sunt teste în lucru. Ancheta epidemiologică este în curs de desfașurare, urmând ca măsurile și concluziile finale sa fie anunțate după încheierea acesteia”, au specificat reprezentanții DSP Iași.

Focar de Covid-19 și la Spitalul Sf. Maria din Iași. Trei cadre medicale sunt diagnosticate cu coronavirus

Secția III pediatrie de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iași a fost închisă. Ieri, trei cadre medicale au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus. Au fost recoltate probe de la întreg personalul din cllinică, dar și de la copiii internați. Până la finalizarea anchetei epidemiologice și aflarea rezultatelor probelor, nimeni nu va părăsi secția.

„Secția III pediatrie funcționează într-o clădire separată de spital, pentru că acolo sunt internați copii cu afecțiuni infecto-contagioase. Până la apariția pandemiei de coronavirus acești copii erau transferați la Spitalul de Boli Infecțioase. Trei cadre medicale au rezultate pozitive la testul pentru Covid-19. Nu se mai internează și nu se mai externează niciun copil. Cadrele medicale au rămas în secție. Au fost recoltate 40 de probe pentru testarea la coronavirus atăt de la cadrele medicale din secție, cât și de la copiii internați. Am primit rezultatele la o parte din teste și sunt negative”, a declarat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvănt la Spitalul Sf. Maria din Iași.
Adauga un comentariu