News Flash:

Cifrele groazei in economia ieseana

20 Februarie 2010
1264 Vizualizari | 0 Comentarii
Sorina Marin directorul coordonator al DGFPJ Iasi
Prapad in randul firmelor iesene.Tabloul mediului economic, conturat dupa ultimele date preluate de la societatile comerciale iesene, arata ca scaderi au fost inregistrate pe toate segmentele, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, profitul inregistrat de catre firmele iesene, numarul de salariati sau impozitele si taxele restante la stat. Finantistii au aratat ca probleme serioase au avut si primele 500 societati iesene.Din toate aceste fabrici au disparut nu mai putin de 6.600 de angajati

Prapad in randul firmelor iesene. In cursul zilei de ieri, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi au prezentat un tablou al mediului economic, conturat dupa ultimele date preluate de la societatile comerciale iesene. Scaderi au fost constatate pe toate segmentele, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, profitul inregistrat de catre firmele iesene, numarul de salariati sau impozitele si taxele restante la stat. Singurele plusuri au fost trasate in dreptul restantelor catre furnizori, creditori si stat. Finantistii au aratat ca probleme serioase au avut si primele 500 de societati iesene. Profitul acestora a ajuns la numai 65 la suta din cifrele raportate in anul 2008, ajungand la aproape 200 milioane lei. Tot acestea au aratat si ca au fost facute disponibilizari in masa. Din toate aceste fabrici au disparut nu mai putin de 6.600 de angajati. De asemenea, datele Finantelor arata ca aproape 40 la suta din totalul firmelor care au depus raportarile contabile semestriale nu au salariati. In evidentele institutiei, aproape 8 mii din cele 20 mii de firme nu au nici un singur salariat. "Din totalul de 19.957 societati comerciale care au depus raportarile contabile semestriale, 37.78 la suta dintre societati nu au salariati, 53.36 la suta au intre unul si noua salariati, 7 la suta au intre 10 si 49 salariati. Numai 1,23 la suta dintre societati au intre 50 si 250 salariati si 0,17 la suta, adica 33 societati au peste 250 de angajati", a explicat Sorina Marin, directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi.

Afaceri zero

Aproape 30 la suta din firmele iesene au avut activitate zero, iar cele care totusi s-au mai facut simtite au fost cu mult sub raportarile din anii trecuti. Astfel, din totalul firmelor care au depus raportari contabile, 29 la suta nu au desfasurat activitate, adica au cifra de afaceri zero. Diferenta, de 14.165 societati, au realizat o cifra de afaceri in scadere cu peste un milion lei fata de 2008. "Se constata ca in semestrul I 2009, fata de semestrul I 2008, structura cifrei de afaceri pe domenii de activitate este aceeasi. Activitatile preponderente sunt cele de comert, industrie si constructii, cu mentiunea ca au scazut si numarul de societati care au desfasurat aceste activitati, de la 12.019 la 11.911, dar si valoarea cifrei de afaceri, de la 5.262 milioane lei la 4.310 milioane lei, circa 81,9 la suta", a detaliat Sorina Marin, directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. Totodata, majoritatea firmelor nu au putut face fata situatiei actuale si au inregistrat plati restante. In aceasta situatie se afla jumatate din firmele iesene, cresterea fata de anul 2008 fiind de circa 125 la suta.

Datornicii

Problemele de care se lovesc cel mai des firmele iesene sunt cele legate de platile restante la bugetul de stat, creditele bancare nerambursate la scadenta, dobanzile restante si, implicit, lipsa resurselor financiare. "Din totalul platilor restante, 69 la suta sunt restante fata de furnizori si creditori, cifra ce a trecut de 1,6 miliarde lei", a explicat Maria Taran, purtatorul de cuvant al institutiei iesene. Astfel, din cele 8.769 societati care au înregistrat plati restante, aproape 2 mii au plati restante mai mari de 100 mii lei, circa 22.78 la suta. Printre societatile comerciale cu cele mai mari restante la bugetul asigurarilor sociale, dar si la bugetul statului se afla Fortus SA, cu aproape 180 milioane lei, Constructii Feroviare Moldova SA, cu aproape 80 milioane lei, Terom SA, cu circa 40 milioane lei, majoritatea la bugetul asigurarilor sociale, Lactis SA, cu circa 20 milioane lei si Nicolina SA cu circa 15,3 milioane lei. De asemenea, pe lista se mai afla si Phoenix SA, Scudas SA Pascani, dar si Regia Autonoma de Transport Public.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

datele finantelor societati comerciale afaceri zero
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2613 (s) | 23 queries | Mysql time :0.142380 (s)