Actualitate

Cimitirele din Iasi intra in epoca IT. Inventar electronic pentru locurile de veci – FOTO

Publicat: 10 mart. 2015

@ Desi multe din monumentele din Cimitirul Eternitatea au nevoie de reparatii, deocamdata s-au gasit bani doar pentru placute de identificare @ Va fi in schimb finalizata o informatizare a bazei de date privind cel mai vechi cimitir din Iasi, unde ar putea sa apara pe langa un sistem de supraveghere video si un muzeu

Cimitirele din Iasi intra in epoca IT. Firma care administreaza spatiile verzi si cimitirele din Iasi ar urma sa aiba de luna aceasta un inventar electronic al informatiilor legate de cel mai important cimitir din Iasi. Practic, datele privitoare la fiecare parcela in parte de la Eternitatea, cum ar fi taxele achitate, proprietarii, ar urma sa fie mult mai usor de accesat, odata cu realizarea unui soft de catre o firma de specialitate. Potrivit celor de la SC Servicii Publice SA, proiectul e unul unic in tara, iesenii urmand sa poata afla informatiile despre locurile de veci din mediul online, pe baza unei parole. „Chiar saptamana aceasta vom avea o intalnire finala cu dezvoltatorii acestui soft pentru a analiza varianta lui finala. Mai avem cateva proiecte in vedere, supravegherea video, dar si infiintarea unui mic muzeu, avand in vedere ca anul acesta se implinesc 140 de ani de la infiintarea acestui cimitir”, a declarat Laurentiu Ivan, directorul SPI.

Supraveghere video si muzeu la Cimitirul Eternitatea

Situatia mormintelor din Cimitirul Eternitatea, unde sunt inhumate majoritatea personalitatilor din istoria Iasului, a fost prezentata in mai multe articole de presa, care au atras atentia asupra paraginei in care multe dintre acestea se afla. Un caz elocvent e cel al cavoului colonelului Constantin Langa, aghiotant al domnitorului Al. I. Cuza, in doua randuri primar al Iasului, care era folosit anul trecut pe post de depozit de catre muncitorii cimitirului, in cavou fiind depozitate greble, sape, lopeti, galeti si alte unelte. Daca in ceea ce priveste „informatizarea” Cimitirului Eternitatea aceasta este ca si realizata, reabilitarea mormintelor fostilor primari sau altor personalitati din istoria Iasului, aflate in administrarea primariei, ramane in asteptare. „Deocamdata am demarat identificarea monumentelor din cimitir, am montat placutele pe care le-am primit de la Directia Judeteana de Cultura”, a precizat seful SPI.

In ceea ce priveste investitiile, cei de la SPI spun ca din bugetul propriu ar urma sa aloce fonduri pentru achizitionarea unui sistem de supraveghere video, avandu-se in vedere faptul ca au existat cazuri de vandalism, dar si de furt al pieselor metalice ale cavourilor.

„Anul acesta se implinesc 140 de ani de la infiintarea Cimitirului Eternitatea si vrem sa infiintam un mic muzeu, in cladirea din spatele monumentului lui Scarlat Pastia, care sa evoce personalitatile care sunt inhumate aici. Primaria a alocat si ea fonduri pentru o serie de modernizari pe care le vom aborda etapizat”, a completat Laurentiu Ivan. Astfel, pentru lucrarile la aleile si grupul sanitar de la Cimitirul Buna Vestire s-au alocat 1,6 milioane lei, pentru achitarea unor lucrari aflate in desfasurare. In plus, s-au alocat si 0,4 milioane de lei pentru construirea unui zid de sprijin si a unui gard la Cimitirul Sfantul Vasile, ultima investitie finantata de primarie anul acesta fiind cea vizand modernizarea unor alei si a imprejmuirii de la Cimitirul Petru si Pavel, pentru care s-a alocat un miliard de lei vechi.loading...

Comentarii
  • Era si cazul. Domnii administratori nu tineau o evidenta clara a locurilor de veci si faceau multe greseli cu voie sau fara voie si incurcau mult actele oamenilor. Cu cat se va tine mai repede o evidenta electronica cu atat va fi mai bine pentru oameni.

  • e binevenita aceasta solutie, iar cu monitorizarea cimitirelor e si mai bine, poate mai baga frica in rromi sa nu mai fure florile de pe morminte, plus ca se poate tine sub control si securitatea in cimitire nde intra cine vrea, poti fi ucis, violat si talharit fara probleme printre morminte… mie CIUDA ca prea tarziu s-au gandit si ei la asa ceva, dupa 25 ani

  • Sunt multi romani plecati in toata lumea si care au locuri in cimitir unde sunt ingropati parinti,bunici,neamuri etc.Ei ar putea plati taxa de intretinere a ;locurilor daca ar exisata posibilitatea sa se plateasca on line intr-un anume cont care sa fie public pe site-ul fiecarui cimitir. Plata se se faca numai in dolari USA ca sunt universali valabili.Tot asa se poate plati si curatenia la morminte la o firma specializata din cimitir.

Adauga un comentariu