Destinatii turistice

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Publicat: 30 iul. 2013
9

Cimitirul Vesel de la Sapanta si-a capatat denumirea datorita crucilor de pe morminte care sunt foarte colorate si inscriptionate cu poezii satirice si epitafe. Acesta a devenit de-a lungul timpului un obiectiv turistic ce a adus o oarecare faima localitatii in care se gaseste – Sapanta.

Cimitirul Vesel a fost construit la mijlocul anilor 1930 de catre artistul popular Stan Ion Patras – sculptor, pictor si poet. Timp de mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn in stilul caracteristic si „vesel”, traditie de a carei continuitate s-a ocupat dupa moartea sa ucenicul Dumitru Pop Tincu. Pentru pictarea scenelor, se foloseau culori tari: „albastru de Sapanta”, verde, galben, rosu, alb.

Poezile de pe crucile din Cimitirul Vesel sunt de obicei satire sincere, spontane, ce contin numele defunctului si surprind cateva aspecte caracteristice vietii lui. Veselia aceasta in fata mortii se trage dintr-o legenda ce sustine ca acest obicei apartinea dacilor. Ei credeau in viata vesnica, in trecerea intr-o alta lume dupa moarte si in sansa de a-l intalni astfel pe zeul lor, Zamolxe.

Cimitirul Vesel a devenit astfel o adevarata arhiva a locuitorilor decedati in aceasta localitate. Iata un exemplu de epitaf: „Sub aceasta cruce grea/ Zace biata soacra-mea/ Trei zile de mai traia/ Zaceam eu si cetea ea/ Voi care treceti pa aici/ Incercati sa n-o treziti/ Ca acasa daca vine/ Iarai cu gura pa mine/ Da asa eu m-oi purta/ Ca-napoi n-a inturna/ Stai aicea draga soacra-mea”.

Cele peste 800 de cruci constitue o arhiva importanta, acestea reprezentand istoria locuitorilor din Sapanta.

Adauga un comentariu