Secretele istoriei

Cinci dintre cele mai bine pastrate secrete ale Vaticanului

Publicat: 05 sept. 2013
3

Economia Vaticanului
Economia statului include muzeele orasului si posta fiid este alimentata financiar de vanzarea timbrelor, medaliilor, monezilor, vanzarile publicatiilor sale si amintirilor pentru turisti. Standardele de viata ale acelora care locuiesc si muncesc in Vatican sunt asemanatoare oamenilor din Italia. Statul are insa si propria banca, fiind implicat in afaceri la nivel mondial. Orasul elibereaza propria moneda, insa foloseste si monedele Euro. Orasul are in jur de 2000 de angajati si in fiecare an cumuleaza surplusuri economice sau deficite economice.

Politica Vaticanului

In timpul vacantei scaunului papal, Cardinalul Camerlengo, fostul Secretar de Stat si fostul presedinte al comisiei pontificale formeaza o comisie care duc la implinire cateva functii ale sefului statului; in timp ce o alta comisie formata din Camerlengo si trei cardinali (unul ales prin vot la fiecare trei zile din fiecare ordin al cardinalilor), indeplinesc alte functii ale sefului statului. Toate deciziile luate de aceste comisii trebuie aprobate de Colegiul Cardinalilor. Odata ce un cardinal devine Papa, el este liderul Bisericii Catolice si reprezentantul Lui Dumnezeu pe Pamant pentru tot restul vietii sale. Ca si in cazul Curtii Supreme de Justitie, el poate demisiona inainte de moartea sa, asta fiind putin probabil. Un cardinal poate prelua responsabilitatile Papei in calitate de sef de stat al Vaticanului, potrivit caplimpede.ro

Moartea misterioasa a lui Papa Ioan Paul I

Papa Ioan Paul I a murit in conditii misterioase dupa doar 33 de zile de la alegerea sa. Cine s-a aflat in spatele mortii premature a noului Papa?
Potrivit conspirationistilor, Papa Ioan Paul I a fost ucis de catre conservatori din cauza ca acesta isi bagase prea mult nasul in a depista coruptia care se afla in spatele Bisericii Catolice. Dupa ce Papa Pius IX a reusit cat a fost in fruntea Bisericii Catolice sa dea un decret prin care legea sau taxele nu mai puteau atinge Biserica, iar banii puteau fi distribuiti fara a da socoteala cuiva, membrii conservatori ai bisericii doreau cu orice pret sa mentina aceasta putere deplina. Ca atare, s-au gandit ca cel mai potrivit pentru conducerea Bisericii Catolice este Papa Ioan Paul I pentru ca il puteau controla eficient. Insa lucrurile nu aveau sa stea asa. La scurt timp dupa numirea in functie, Papa Ioan Paul I a inceput ancheta sa proprie pentru a descoperi si a inlatura coruptia in care erau bagati membrii conservatori ai bisericii in colaborare cu mafia. Conservatorii n-au stat mult pe ganduri si-au pus imediat la punct un plan pentru eliminarea Papei Ioan Paul I. In seara zilei de 28 septembrie 1978, Papa Ioan Paul I avea sa moara, iar langa patul lui a fost gasita o sticluta cu medicamente pentru hipertensiune arteriala. Nici pana in prezent nu exista un certificat public de deces al papei. Desi legea italiana impune sa se scurga cel putin 24 de ore pana la imbalsamarea unui cadavru, conservatorii s-au asigurat ca Papa a fost imbalsamat in termen de 12 ore. Si cu toate ca procedura de imbalsamare presupune indepartarea sangelui si a organelor interne, cadavrul papei a fost lasat asa cum era. Prin urmare, nimeni nu a avut ocazia sa verifice daca papa fusese sau nu otravit.

Garzile elvetiene ale Vaticanului
La 21 iunie 1505, un document semnat de Papa Iulian al II-lea solicita ca 200 de halebardieri mercenari elvetieni sa serveasca sub drapelul statelor pontificale. Legenda spune ca uniforma le-a fost creata de insusi Michelangelo. De altfel, acesti halebardieri elvetieni sunt tratati intr-un capitol al istoriei mercenariatului, iar Garzii Elvetiene Pontificale i s-au alocat pagini speciale. Corpul ei propriu-zis a fost constituit oficial la 22 ianuarie 1506, cu un nucleu de 150 de soldati, inca de atunci elvetienii fiind considerati deosebit de fideli si curajosi. Cele 110 garzi elvetiene de azi sunt comandate de un colonel, iar seful lui suprem e insusi Papa. Conditiile pentru a intra in randul acestora sunt aceleasi de secole: sa fie elvetian, celibatar, varsta 19-30 de ani, sa aiba cel putin 1,74 m, sa fie romano-catolic, cu o reputatie ireprosabila si stagiul militar satisfacut. Pana azi nu s-au recrutat femei. Halebardierii sunt angajati prin contract cu durata minima de doi ani, ei devenind cetateni ai Vaticanului, titlu ce li se retrage cand demisioneaza. Au un salariu lunar net de 1.200 euro, dar nu platesc locuinta, nici impozite si dispun de magazine duty-free. Nu au voie sa doarma in afara Vaticanului. Unul din cinci isi reinnoieste contractul, iar in ultimii ani elvetienii manifesta o mare lipsa de interes pentru acest corp. Zilnic, daca nu se ocupa de protectia imediata a Papei, cei 110 halebardieri fac inspectii, marsuri si exercitii de tir. Pentru a garanta siguranta si integritatea Suveranului Pontif s-au specializat in arte martiale, pot recurge la bombe speciale cu piper si, in ultima instanta, la pistoale ori pusti de asalt. Cand sunt garzi de onoare, au o imbracaminte speciala ce include halebarda sau spada. In fiecare an, la 6 mai, ei presteaza juramantul in amintirea zilei de 6 mai 1527, cand 147 membri ai Garzii Elvetiene au fost ucisi in lupta pentru apararea Papei Clement al VII-lea. Atunci, Carol Quintul s-a incoronat imparat al Sfantului Imperiu Romano-Germanic, impotriva vointei Suveranului Pontif.

Arhivele secrete ale Vaticanului
Arhivele Secrete ale Vaticanului (latina: Archivum Secretum Vaticanum), contin toate actele promulgate de Sfantul Scaun, documente de stat, registre ale Vaticanului, dar si numeroase documente particulare acumulate de-a lungul secolelor. Unele dintre cele mai interesante documente vor fi cererea Parlamentului Angliei de anulare a casatoriei lui Henric al VIII-lea, corespondeta lui Michelangelo cu Sfantul Scaun, trascrierea procesului lui Galileo Galilei din 1633, precum si o scrisoare pe coaja de mesteacan din 1887 adresata de catre amerindieni Papei Leon al XIII-lea.
Iata care sunt unele dintre cele mai controversate documente:

Scrisoarea Reginei Maria a Scotiei

Maria Stuart, o importanta sustinatoare a cauzei catolice in Marea Britanie, a scris o scrisoare in limba franceza Papei Sixt al V-lea de la Castelul Fotheringay din Northamptonshire, in noiembrie 1586. Ea marturisea credinta in Biserica Romano-Catolica si lua in zeflemea minciunile spuse impotriva sa de dusmanii sai din Anglia. Scrisoarea a fost scrisa cu cateva saptamani inainte ca aceasta sa fie executata pentru presupusa implicare intr-un complot care punea la cale asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei. Maria sustinea ca tribunalul care a condamnat-o la moarte era ilegal si eretic.

Documentele de la procesele Cavalerilor Templieri

Documentele oficiale de la procesul Cavalerilor Templieri, scrise pe pergamente ingalbenite de vreme cu cerneala neagra, dezvaluie detalii de la procesele din secolul XIV in care membrii Ordinului Templierilor erau acuzati de erezie. Acest ordin calugaresc militar crestin a fost persecutat de Regele Filip al IV-lea al Frantei (supranumit “cel Frumos”) din cauza puterii si influentei tot mai mari a membrilor sai si a bogatiei acestora. Papa Clement al V-lea a inceput investigatiile si, torturati de inchizitori, multi cavaleri au marturisit ca se fac vinovati de blasfemii si erezie.

O scrisoare de la un trib de amerindieni

Unul dintre cele mai interesante documente expuse, este, afirma The Christian Science Monitor, este o scrisoare scrisa pe scoarta de copac in 1887 de tribul Ojibwe din Grassy Lake, Ontario, pentru Papa Leon XIII. Pitoreasca scrisoare este adresata “Marelui Maestru al Rugaciunii, cel care tine locul lui Iisus” si este datata in mai “cand este multa iarba si e luna florilor” si indienii nu doreau decat sa ii multumeasca Papei pentru ca trimisese un episcop in zona.

O cererea de anulare a casatoriei lui Henric al VIII-lea

Unul dintre cele mai spectaculoase documente este o scrisoare scrisa pe un pergament impodobita cu mai mult de 80 de sigilii rosii si in care colegii britanici ai Papei cereau anularea casatoriei lui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul papei a dus la nasterea Bisericii Anglicane, care a si acordat anularea.

Documentele de la procesul de erezie al lui Galileo Galilei

Expozitia va prezenta si documente oficiale de la procesul in care Galileo Galilei a fost acuzat de erezie in secolul XVII pentru ca sustinea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Unul dintre documente poarta semnatura astronomului care a fost acuzat de Inchizitia Catolica de erezie si a scapat de arderea pe rug pentru ca a recunoscut, impotriva convingerilor sale, ca a gresit. Biserica Romano Catolica a recunoscut abia in 1992 ca a gresit condamnand viziunea lui Galileo Galilei.

Scrisoarea scrisa pe matase a unei Imparatese chineze convertita la crestinism
Scrisoarea Imparatesei Elena, cunoscuta mai bine sub numele de Dowager Wang, a fost trimisa dupa ce aceasta fusese convertita la crestinism de preoti iezuiti. Ea a ales sa adopte numele de Elena si i-a pus fiului sau adoptiv, Yongli, numele de Constantin. Scrisoare, scrisa pe matase si adresata Papei Inocentiu al X-lea, purta semnul unui dragon negru pe tubul de bambus in care era introdusa si avea un sigiliu rosu imperial.

Adauga un comentariu