Curiozitati

Cinci locuri din Romania de care nu stiai ca exista – FOTO

Publicat: 04 ian. 2012

1. Catedrala catolica Sfantul Mihail din Alba Iulia

Catedrala Sfantul Mihail, situata in interiorul cetatii Alba, este cel mai important monument de arhitectura romanica din Romania. Construita intre secolele XI – XIII, a rezistat marii invazii tatare din 1240 – 1241 si serveste in momentul actual drept catedrala a Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. In interior se afla sarcofagul guvernatorului Ungariei, Iancu de Hunedoara, al fiului sau preferat, Ladislau de Hunedoara, precum si cel al Regelui Ungariei Ioan Sigismund.

2. Padurea Caraorman

Pe un teren nisipos de origine marina a crescut o padurea de stejari denumita si azi Caraorman (Padurea Neagra in turca). Numele vine de la  stejarii vechi care fac o umbra atat de deasa pamantului incat exista locuri foarte intunecoase. Curiozitatea o reprezinta lianele care impreuna cu alte plante agatatoare (vita-de-vie salbatica, iedera, hameiul si curpenul) ofera acestei paduri un aspect subtropical.

3. Lacul Ochiul Beiului

Ochiul Beului este un lac natural in apropierea Cascadelor Beusnitei de pe paraul Beu, in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Este alimentat de un izvor submers, este aproape mereu albastru si nu ingheata niciodata.

Se spune ca aceste locuri au fost stapanite odata de un pasa hain ce avea un fiu de o rara frumusete. Se zice ca ochii acestuia erau atat de albastri incat te pierdeai in ei. Aflat la vanatoare in Poiana Florii a vazut o frumoasa fata de valah ce era cu oile la pascut: privirile li s-au intalnit si s-au indragostit pe loc unul de celalalt. Pasa, afland ca fiul sau s-a indragostit de o fata de valah, si-a trimis imediat slugile sa o omoare. Cand tanarul bei o gaseste pe fata fara suflare isi pune capat zilelor, iar, din lacrimile si jertfa lui, a aparut un lac pururi albastru si cristalin precum ochii si sufletul sau.

4. Mlastina de la Pesteana

Mlastina de la Pesteana este inclusa in Geoparcul Dinozaurilor „Tara Hategului”. Cu o suprafata de 2 ha, se afla pe teritoriul satului Pesteana, comuna Densus, fiind una din cele mai sudice mlastini oligotrofe din Romania, in flora careia s-au identificat populatii de Drosera rotundifolia (Roua cerului) – un adevarat relict glaciar si singura planta carnivora din Romania.

Mlastina are si o legenda proprie. Se spune ca in apropiere a fost castelul unui grof care a fost omorat, impreuna cu familia sa, de rasculatii condusi de Horea, Closca si Crisan. Fata lui, Ilona, s-a aruncat in lacul din padurea de langa castel urmarita fiind de ceata de rasculati. Cum lacul nu era adanc satenii au sarit inauntru dupa ea dar fundul lacului s-a lasat deodata si toti au inceput sa strige dupa ajutor. Apa a inceput sa fiarba iar cozi uriase de codai cu mustati serpesti si stiuci cu dintii ca iataganele au inceput sa-i atace pe tarani. Se spune ca toti taranii au murit, dar de atunci locul a ramas blestemat  si nimeni nu se mai apropie de lac.

5. Pestera Piatra Altarului

Pestera Piatra Altarului este situata in Muntii Bihorului. Este impartita in patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Palatul este o sala imensa de 30 de metri, urmata de galeria “Baldachinul”care ia forma unei catedrale gotice, inalte si inguste inconjurate de coloane de 15-20 metri inaltime. Paradisul este o sinteza a intregii pesteri. Dispune de spatii imense sprijinite pe coloane si discuri si de depuneri diafane de ace fenomen unic in pesterile din Romania. Aceasta galerie se termina la un parau de “mondmilch” (lapte de luna), o pasta de culoare alba ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului.
Galeria “Altarul Ursilor”, denumita si “Cimitirul Ursilor” datorita faptului ca aici se pot observa un numar mare de cranii de ursi de caverna.
Unii dintre speologi spun ca ar fi printre cele mai frumoase pesteri din Europa.loading...

Adauga un comentariu