Scriitori

Cinci lucruri inedite despre scriitorul american Ernest Hemingway

Publicat: 09 ian. 2014
A fost un spion KGB ratat  
In ultimii ani de viata, Ernest Hemingway devenise paranoic si credea ca autoritatile de la FBI sunt pe urmele sale. El a fost supus mai multor terapii cu electrosoc, in 1960, la recomandarea medicului personal. Mai tarziu s-a descoperit ca Hemingway chiar fusese supravegheat, fiind pus sub urmarire de Edgard Hoover (primul director FBI, n.r.). In 2009, aparitia volumlui „Spies: The Rise and Fall of the KGB in America“ aduce dovezi pentru care FBI a fost indreptatit sa-l urmareasca pe Hemingway, deoarece scriitorul se afla pe lista agentilor KGB din America. Pe baza unor insemnari ale unui ofiter KGB care a avut acces la arhivele rusesti din perioada lui Stalin, cartea arata ca autorul american a fost recrutat in 1941, inainte de a face o calatorie in China, primind porecla „Argo“.  
Potrivit documentelor sovietice, Hemingway s-a intalnit cu agentii rusi in anii 1940, in Havana si in Londra, „exprimandu-si dorinta de a-i ajuta“. In final, s-a dovedit ca scriitorul american nu le-a fost de prea mare ajutor sovieticilor, deoarece nu le-a servit niciun fel de informatie politica si nu a depus niciodata „munca practica“. In 1950, „Argo“ nu mai era un om activ al rusilor. Unii spun ca escapadele lui Hemingway ca spion KGB a fost mai degraba un pretext pentru a capata inspiratie artistica. Altii spun ca paranoia de care suferea si din cauza careia credea ca este urmarit de FBI a fost si motivul pentru care si-a pus capat zilele.  
A luat un pisoar din baia barului preferat si l-a montat in curtea casei 
Nu este un secret ca lui Hemingway ii placea bautura foarte mult. In momentul in care barul sau preferat, Sloppy Joe’s, si-a schimbat sediul, scriitorul a luat unul dintre pisoarele din baia localului si l-a pus in curtea casei sale din Key West, Florida. Motivul pentru care a facut asta? Si-a baut atat de multi bani in acel bar incat considera ca vasul de toaleta ii apartinea. Pisoarul s-a transformat intr-o fantana de gradina din care se adapa pisicile lui Hemingway.  
A avut o pasiune neobsunita pentru pescuit si urmarirea submarinelor  
Ernest Hemingway folosea o arma impotriva rechinilor pentru a-i tine departe de pestii-spada, care erau captura lui preferata. In 1938, scriitorul a dobandit un record mondial prin cei sapte pesti-spada capturati intr-o singura zi. De asemenea, Hemingway a petrecut o perioada considerabila de timp, din vara anului 1942 pana la sfarsitul lui 1943, pe o barca de pescuit realizata din lemn. S-a plimbat pe apele in zona de nord a Cubei, „vanand“ submarinele naziste cu echipamente de identificare a directiei, precum si cu arma folosita pentru a alunga rechinii si cu grenade de mana.  
A supravietuit antraxului, malariei, pneumoniei, hepatitei, cancerului de piele, diabetului, accidentelor de avion, rupturii de splina, fracturii de craniu si de vertebre…  
In final, s-a dovedit ca singurul lucru care l-a putut omori pe Hemingway a fost chiar el insusi. In 1954, scriitorul american a trecut prin doua accidente succesive de avion care i-au adus vatamari aproape fatale. Se afla in Africa, impreuna cu sotia sa, Mary, cand au pornit intr-un zbor de agrement, drept cadou de Craciun pentru Mary. Avionul s-a prabusit, iar Hemingway s-a ales cu o rana la cap, in vreme ce sotia lui a avut doua coaste rupte. A doua zi, in timp ce se pregateau sa zboare spre Entebbe (Uganda), unde urmau sa primeasca ingrijiri medicale, avionul a explodat chiar inainte de decolare. Scriitorul a suferit mai multe arsuri, dar si o comotie cerebrala destul de serioasa. Cand au ajuns in Entebbe, presa locala relata deja povestea mortii lui Hemingway.
S-a sinucis cu arma preferata  
Exista doua presupuneri cu privire la modalitatea in care s-a sinucis autorul american: fie si-a pus cele doua tevi ale armei in gura, asa cum le-a aratat candva unor prieteni, pe cand se afla in locuinta sa din Cuba („Uitati, asa o sa fac… Cerul gurii este cea mai moale parte a capului“), fie si-a trans un glont in frunte, chiar deasupra ochilor.  
Indiferent cum si-ar fi plasat arma – cumparata de la Abercrombie & Fitch si folosita anterior pentru a impusca porumbei – dupa ce a apasat tragaciul, in dimineata zilei de 2 iulie 1961, rezultatul a fost devastator: sange, creier, oase, dinti, carne si par, imprastiate peste tot in foaierul casei sale din  Ketchum, Idaho. Si-a zburat creierii, literalmente.  
Hemingway fusese acaparat de depresie, nesiguranta si alcoolism, care-l chinuisera timp de decenii. In loc sa-si incheie viata in deplina implinire literara, militara si sportiva, precum si in lumina numeroaselor mituri create in jurul propriei persoane, sinuciderea sa a fost un contrapunct pentru celebrarea perpetua a unui om recunoscut, atunci si acum, drept cel mai influent – si mai imitat, totodata – prozator al secolului XX.   


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit