News Flash:

Cinci mii de someri la Cuza

28 Mai 2009
5556 Vizualizari | 17 Comentarii
Cinci mii de someri la Cuza
• Miile de absolventi de la universitatile din Iasi isi gasesc din ce in ce mai greu un loc de munca • In contextul in care piata muncii este suprasaturata de absolventi in economie si stiinte socio-umane, aproximativ 5500 absolventi anual de la aceste specializari, doar de la Universitatea Al. I. Cuza, ingroasa serios numarul somerilor • "Cred ca am unu la suta sanse sa ma angajez dupa absolvirea facultatii. Nu este deloc o armonizare intre specializarile universitare si piata muncii. Este si o orientare proasta a tinerilor doar catre locuri de munca la birou si bine platite inca de la angajare si mai putin catre joburile practice, care tin de productia efectiva", a declarat Ciprian Lupu, student in anul al II-lea la Cuza • Studentii considera ca vina apartine universitatilor, deoarece nu au specializari in domenii care au cautare pe piata muncii • La polul opus este Universitatea Tehnica Gh. Asachi, care in ultimii ani are o cerere din partea angajatorilor pentru absolventii institutiei academice care depaseste cu zece la suta numarul celor care termina o facultate la aceasta universitate

Miile de absolventi de la universitatile din Iasi isi gasesc din ce in ce mai greu un loc de munca. In contextul in care piata muncii este suprasaturata de absolventi in economie si stiinte socio-umane, aproximativ 5500 absolventi anual de la aceste specializari, doar de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC), ingroasa serios numarul somerilor. La acest numar se mai adauga alte cateva mii de absolventi care au terminat invatamantul la distanta. Viitorii absolventi acuza managementul prost al universitatilor in privinta specializarilor pe care le propun pentru admiterea la facultate, dar, in acelasi timp, considera ca si tinerii cauta slujbe lejere, la birou, si vor salarii mari inca de la angajare. "Cred ca am unu la suta sanse sa ma angajez dupa absolvirea facultatii. Nu este deloc o armonizare intre specializarile universitare si piata muncii. Este si o orientare proasta a tinerilor doar catre locuri de munca la birou si bine platite inca de la angajare si mai putin catre joburile practice, care tin de productia efectiva", a declarat Ciprian Lupu, student in anul al II-lea la Cuza.

E jale...

Raspunsul in privinta insuccesului in a-si gasi un loc de munca dupa absolvirea studiilor universitare vine tot din partea studentilor. Acestia considera ca, atunci cand isi aleg specializarea la facultate, tinerii de clasa a XII-a nu se gandesc la perspectiva posibilitatilor de angajare dupa terminarea facultatii. "E jale, sincer sa va spun... Mii de studenti la economie si la discipline socio-umane si putini la cele tehnice. Se produc diplome pe banda rulanta si nimic mai mult. Eu m-am orientat si vreau sa devin proiectant tehnic in constructii civile si industriale, un domeniu de viitor si banos. Vina e a universitatilor ca nu stiu sa aiba specializari in domenii care sa aiba o cautare pe piata muncii", a declarat Florin Mardare, student la Constructii. In cadrul Universitatii Cuza exista un Centru de Informare si Orientare Profesionala condus de un grup de studenti angajati. Scopul acestui centru este de a-i indruma pe studenti in gasirea unui loc de munca. Mai precis, angajatii centrului nu pot decat sa ofere cateva sfaturi, fara a avea in permanenta o colaborare stransa cu societati comerciale, institutii care sa coopteze absolventi spre angajare. Studentii care au apelat la serviciile acestui centru nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, deoarece acest departament nu dispune de colaborari cu agentii economici pentru a fi informati asupra locurilor de munca disponibile. Cu alte cuvinte, Centrul de Informare si Orientare Profesionala nu este decat un birou cu cativa studenti angajati care primesc o leafa degeaba. Sunt facultati la Cuza unde exista si o pondere crescuta in privinta numarului de studenti care reusesc sa-si gaseasca o slujba dupa terminarea studiilor. Si de aceasta data, tot disciplinele cu profil tehnic si practic sunt in topul cererilor pe piata muncii. "Este greu de raspuns la aceasta intrebare... Stiu ca este un grant cu cei de la Facultatea de Filosofie care isi propune sa urmareasca evaluarea universitatii din perspectiva posibilitatii de angajare a absolventilor. Noi avem angajati absolventi la Institutul Petru Poni si, cu noul masterat in farmacie, acestia se pot angaja ca distribuitori de medicamente. Si in laboratoarele din Iasi sunt chimisti angajati de la noi. La cifra noastra de scolarizare, cei aproximativ 60 de absolventi anual reusesc sa se angajeze in mare proportie", a declarat Dumitru Ganju, decanul Facultatii de Chimie din cadrul UAIC.Mai bine la specializarile tehnice

La polul opus este Universitatea Tehnica (UTI) Gh. Asachi, care in ultimii ani are o cerere din partea angajatorilor pentru absolventii institutiei academice care depaseste cu 10 la suta numarul celor care termina o facultate. "Noi avem un centru de orientare profesionala unde centralizam solicitarile din partea agentilor economici din Moldova, iar cererea depaseste cu aproape 10 la suta numarul absolventilor de la noi. Cert este ca ofertele de angajare nu tin locul unei angajari apriori, ci trebuie ca tinerii sa demonstreze firmelor ca merita angajati. Un avantaj il reprezinta si facilitatea de la guvern privind plata salariului timp de doi ani pentru societatile comerciale ce angajeaza tineri", a precizat Alexandru Salceanu, decanul Facultatii de Electrotehnica a UTI. Pentru anul universitar 2009-2010, Universitatea Cuza scoate la admitere un numar de 3.500 locuri la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, peste o mie la Litere si Filosofie, in contextul in care din ce in ce mai putini absolventi la aceste facultati isi gasesc un loc de munca.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

e jale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (17)

Luti ?  | #70101
Toata lumea vrea, profesor, avocat, economist, etc., posturi caldutze, la stat degeaba, la frecat luleaua. Mai exista ; Universitatea Tehnica, cea Agronomica, cea de Medicina. E nevoie de ingineri in constructii, nu vretzi ? e nevoie de ingineri agronomi la tzara caci importam rosii, castravetzi, usturoi de la turci, nu vretzi, e nevoie ca de aer de profesori la tzara caci bietzii copii sunt pregatitzi numai de suplinitori, nu vretzi ? e necoie de medici ca de aer la tzara caci bietzii oameni sunt asistatzi medical dor de catre moasele comunale si pe ici colo de cate un asistent, nu vretzi ?
E plina tzara de putori care pretind ca au studii superioare si nu isi gasesc loc de munca, dar in realitate nu de munca au ei nevoie ci de bani si de stat degeaba, in oras daca se poate si daca se poate primi si locuintza de la stat.
Rectot Stanescu ot Ciurea  | #70102
Acesti copii nefericiti nu au facut decat sa ingroase conturile unor escroci ca Oprea et Co.nu a cunoscut tara aceasta o mizerie mai mare ca invatamantul "superior" de la 1869.
gicu  | #70103
Domnule Hutanu,
se vede de departe ca acest articol nu prea este in regula. Faceti propaganda la facultatile cu profil tehnic cumva? Sa va spun cum stau lucrurile de fapt la Cuza, iar Dumneavoastra ca ziarist nu ati inteles sau nu ati vrut sa pricepeti. Este o mare problema intra-adevar la Stiinte economice, Drept si specializarea Relatii Internationale de la Filosofie. Fabrici de diplome, fara acoperire. Perfect valabil, doar ca facultatile cu profil socio -uman sunt mai multe. Unele au studenti putini (vezi Istoria) altele ceva mai multi ( vezi Litere) si nu cred ca absolventii de acolo nu isi pot gasi ceva daca sunt pregatiti si isi doresc cu adevarat ( traducator, muzeograf, cercetator, profesor, etc). Toate celelalte sunt insa profesiuni prost platite si defaimate de Dumneavoastra presa, de manuta cu guvernul Romaniei, alfel spus la comanda. De cate ori ati scris domnule Hutanu ca exista si alte profesiuni pentru absolventii de la Cuza decat cele foarte cautate de gloata educata de Dumneavoastra? Mergeti sa vedeti ca posibilitati mai exista, dar sunt prost platite posturile si dispretuite social. Ati facut vreodata propaganda profesorului care, intr-o scoala uitata de lume, se zbate cu adevarat sa ii invete pe elevi? Ati vorbit vreodata despre excelenta in cercetare? Ati prezentat activitatea vreunui muzeograf de succes? Bineinteles ca nu. Ce interes ati avea, doar nu-i Beeecali, nu-i asa?!
flmunt  | #70104
Ma surprinde opinia unui student exprimata mai sus relativ la faptul ca universitatile nu stiu sa-si adapteze oferta la realitatea pietei muncii. In conditiile in care un tanar isi poate alege orice domeniu si specializare oferita de universitati, concurenta este, in continuare, pe acele domenii care au o faima folclorica. Cine obliga tinerii sa se inghesuie la acele facultati ce nu au cautare? Duap cum rezulta din articol sunt calificari ce au cautare pe piata muncii care este si ea intr-o dinamica permanenta: a fost cerere pentru economisti dar nu mai este; a fost o nevoie mare de ingineri constructori dar domeniul s-a autodistrus si este in declin; bancile, cele care stau la baza si originea crizei actuale, nu mai angajeaza ci renunta la angajati.
O concluzie pentru tineri: informati-va, alegeti ceea ce se cere si vi se potriveste, nu acceptati opiniile extrem de subiective si interesate ale unora sau altora. Oferta academica este completa.
Sula  | #70105
O mare vina in aceasta situatie o au parintii inconstienti, care musai vor ca progeniturile lor sa fie " sefi " nu palmasi. Muncesc ca prostii, iar o mare parte din ei fura, excrocheaza si cer spaga, pentru a crea si intretine niste trantori fara nici un orizont in viata. Acesti parinti inconstienti nu sunt vinovati doar de distrugerea propiilor progenituri, ei se fac vinovati si de situatia precara a economiei tarii,datorita gandirii lor infecte.
elena  | #70107
si daca se duc la Asachi tot degeaba, pentru ca profesorii de acolo sunt total depasiti si nici specializarile lor nu corespund cu ceea ce se cere pe piata muncii. au venit firme sa le utileze laboratoare ca sa invete studentii si fosilele de profi au refuzat. ce au ei acum in dotare nu se mai foloseste de 20 de ani in productie.
Daniel  | #70108
Foarte adevarat ce se scrie in articol. Cat despre CIPO de la Cuza, chiar ca e in plus. O adunatura de incompetente platite din banii universitatii. Sa le faca universitatea o evaluare a muncii, iar rezultatele sa fie facute publice.
xavi  | #70109
f rau cu facultate... ingrozitor fara ea.
cel mai bine e sa ai pile sau sa fii interlop. altfel, e greu, f greu de facut ceva in viata in romania.
facultatile n-au legatura cu viata reala. "profesorii" sunt stat in stat. orice mofluz ajuns el stie cum profesor face legea.
dar facultatea e perfect integrata in mizeria numita romania. nu trebuie sa scriem in fiecare an articole precum asta. in fiecare zi traim in romania.
iar pt studenti: nu va mai plangeti fratilor, ca la facultate majoritatea merge cu turma, pt nota, chiar daca idiotul de profesor are pretentii absurde
UN Ing..  | #70110
daca va duceti tot la feea fac e usoara dar de lucru gasesti greu ..apucativa de constructii ....fac terminata de mine ....30 mil pe luna iar firmele vin si va contacteaza chiar din anu 3-4 ...DA! dar nu oricine o poatetermina matematica nui grila...:)
costel  | #70111
Fiecare isi asterne cum doarme.
In 1996, toata lumea ma sfatuia sa dau la drept sau la ISE (actuala FEAA). Am fost capos, si am dat la poli... Mi-am blestemat zilele vreo 6-7 ani pana am terminat, cu matematici speciale, profi tampiti si tipicari, cu strictete si inflexibilitatea sistemului. E drept n-am fost prea tocilar, ca mi-a placut mai mult sa invat individual ce ma pasiona. Pe de alta parte amicii mei de la drept si ISE, strangeau bani de spaga la profi, se distrau de minune, si erau incojurati si de femei frumoase (la naiba). Acum insa, am avut vreo 4 joburi bine platite, si interviu am dat doar odata in viata, de obicei trimiteam CV-ul si primeam oferta direct. Nu stiu cum e la un interviu, ca am dat primul si unicul in 2001 ... in rest au fost doar discutii cu angajatorii... nu am cum sa fiu somer, ca sunt intr-un domeniu in care oricum se gaseste de lucru. E drept ca la 18 ani cand dai la facultate nu stii prea multe despre viata (eu nu stiam, dar am urmat ceva ce mi s-a parut interesant, si am avut noroc sa fie de viitor), totusi parintii ar trebui sa-si educe copii, ca nu e nevoie doar de economisti si avocati, ca si din alte domenii se pot castiga bani frumosi... Dar problema la noi pleaca de la radacina, multi fac o facultate `sa fie` si nu ajung departe asa ... De fapt, ce am invatat este ca fiecare domeniu are lucrurile lui interesante, si chiar daca nu stii nimic la inceput, intr-o zi vei sti, si vei avea satisfactii .... pana la urma, in situatia in care romania e ca o lume a 3 a pentru europa, cred ca trebuie sa muncim sa o ducem bine (si implicit sa invatam), asa ca va sugerez altceva decat FEAA, DREPT - sunt destui economisti/avocati shomeri ... iar aia cu politehnica , traiesc destul de bine.
KI-X  | #70112
Nu strica sa ai un economist in familie ! Ii faci o firma, ii asiguri bani de forfetar, il trimiti la toate cozile cu raportari, etc.! Daca alege ingineria nu va face nici atat! Si G.M. intra in faliment, cu toti robotii! Lumea moare din suficienta guvernarilor. Intre Friedman si Mao, alegeti ceva!
Statul toaca banii  | #70113
Vrea marlanul din Romania sa se bata cu sula-n chept ca are plodul student si face el ce face si il impinge la facultate. Numai ca statul Roman toaca banii de-a futu-i masa si intretine cu banii contribuabililor in unele facultati niste pughibale care iasi bat joc si de stat dar si de parinti. Si toate astea doar ca sa aiba marlanul terminata o facultate, sa-ti poata zice el mai tarziu " Ce, ai tocit coatele pe bancile facultatii cu mine ?". El e telectual marlanul iar cel ce practica o meserie, de mecanic auto, de tamplar, de agricultor, de zootehnist, etc. este needucat si trebuie sa respecte telectualul care s-a drogat in anii facultatii si a tinut-o in chefuri, hitii si perversiuni.
Statul ar trebui sa sustina cu bani doar invatamantul din facultatile neatractive, dar de ai carui absolventi are absoluta nevoie in varii domenii. Restul, cu taxa frate si atunci sa vezi cum va avea invatamantul bani. Vine lighioana cu Q7 la o facultate de kkt. si statul ii suporta costurile in detrimentul copiilor din mediul rural care invata in conditii identice cu cele de dinainte de cel de-at doilea razboi mondial. Si tot de acolo se ridica oameniide isprava.
Anonim  | #70114
Mi se pare absurd sa spuneti ca domeniul constructiilor este unul care ofera sansa unui job dupa terminarea facultatii in conditiiile in care acum toata piata imobiliara este la pamant si toate santierele zac in paragina....A fost un avant al pieteii imobiliare dar acum.....vedem cu totii cum e:)) Si Inginerii iesiti de pe bancile politehnicii habar nu au ce e cu ei....Mi-e si rusine cum trec unii examenele acolo. In plus, nimeni nu e obligat sa iti dea un job dupa terminarea facultatii..lupti dai din coate...incerci sa lucrezi macar 1 zi in timpul facultatii...dar daca mama trimite pachetelu` si banii spatamanal sa aiba fetita si baiatul ce cheltui normal...cine naiba sa ii motiveze....Ideea e ca unii sunt completi rupti de realitate in facultati...iar profesorii au zicala asta "ori facultate ori servici"...idioti...k sa ajungi cand termini facultatea sa vezi k la experienta...e blank total. Iar FEAA...ESTE DE RASUL CAINILOR (EU AM TERMINAT ACOLO SI AM INVATAT ...NU AM DAT MATEMATICA GRILA;)) DAR 3500 DE LOCURI???????...SA INTRI LA FACULTATE CU 6?...as vrea sa vad iar examene la admitere....si UNDE SE DUC ATATIA BANI K LA FARA TAXA SUNT DOAR 500 DE LOCURI?
catalina  | #70115
Interesant... eu in 2001 am terminat si ISE si Poli (2 fac diferite total), dar si acum pot spune ca mi-e mai usor cu ISE; poate si pt ca am experienta...
iesean  | #70116
Toti vor sa stea degeaba sa ia bani ,se duc la facultate se f--- fac copiii beau ,chiulesc si la urma tot prosti sant .
yuyu  | #70117
Cum se vede din alta parte trebusoara asta ? Poate va interseaza:
O sa spun ceva dur, pregatiti-va, puneti picioarele in ligheanul cu apa rece, castraveti la cap, etc.
Deci, orice lucreaza cu tehnologie mai veche decit cea actuala, e sortit falimentului. De aia nici investitorii straini nu au venit in zona industriala. Ce sa cumpere ? Fabrici cu tehnologia anilor `70 ? Au si ei in paragina, ce sa faca cu ale noastre ?
Singura sansa pentru Romania este IT-ul. Te poti baga fara sa platesti licente de milioane de $. Si fara sa trebuiasca sa ai forta de munca la nivel west de ordinul macar al sutelor de mii de oameni. Si fara sa ai bani de ordinul miliardelor de ...
Cit creier ai, atita ai, DAR efortul trebuie sa fie coerent, ca altfel nu iese nimic.
ioana  | #70118
nu inteleg la ce va tot dati in spectacol cu parerile voastre..fiecare isi alege meseria care i se potriveste..daca se pricepe sau nu e problema persoanei in cauza..daca cei care au absolvit politehnica se lauda ca au venituri de marimi proportionale sa fie sanatosi ..insa incetati in a va da cu parerea despre alegerea unei persoane referitor la viitoarea sa meserie,de parca voi ati sti ce i se potriveste sau nu..dar ce sa-i faci,romanul stie doar sa judece sau sa-si exprime frustrarea
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1479 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015968 (s)