Local

Cinci pacienţi cu COVID-19, transportaţi cu avionul la Iași – FOTO/ UPDATE/ LIVE VIDEO

Publicat: 19 nov. 2020

În aceste momente, cinci pacienţi cu COVID-19 sunt transportaţi cu avionul la Iași. Pacienţii sunt din București şi vor ateriza pe Aeroportul Internaţional Iași.

Vorbim despre 5 pacienţi din București şi care vor fi trimişi în mai multe judeţe din Moldova. Sunt 3 pacienţi care vor rămâne la Iași, 1 va fi transportat la Bacău iar ultimul va fi transferat la Botoşani.

UPDATE 21 decembrie 2020: Doi dintre cei cinci pacienți au fost transferați la Iași, unul dintre aceștia se află la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași și celălalt la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani.

„Un pacient în vârstă de 71 de ani este intubat şi ventilat mecanic, instabil hemodinamic cu diureza prezenta. Celălalt bărbat, de 61 de ani, a ajuns intubat şi ventilat mecanic, dar din fericire am reuşit recent să îl detubam, este într-o uşoară ameliorare, ventilat non-invaziv, stabil hemodinamic. Pacientul este conştient şi se alimentează singur”, a declarat Florin Roşu, manager Spital de Boli Infecţioase.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase a explicat faptul că la Iași vor ajunge cinci pacienti de Terapie Intensivă:

„Astăzi, alți cinci pacienti de Terapie Intensivă vor ajunge pe Aeroportul Internațional Iași. Aceștia vin de la București, 3 pacienti vor veni in Iași, doi dintre aceștia fiind transportati la Spitalul Mobil de la Lețcani.” a menționat managerului Spitalului de Boli Infecțioase.

Cum s-a ajuns în acest stadiu

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la această situație critică.

Medicul a spus că la institutul pe care îl coordonează sunt ocupate toate cele nouă paturi de la ATI, situație care era previzibilă și referitor la care s-au tras de luni de zile semnale de alarmă.

„La Babeș putem primi pacienți, dar la ATI nu. Acum două zile, a trebuit să cerem și am obținut transferul unei paciente pentru care nu era loc liber în Babeș, a ajuns la ATI Craiova în stare bună, în prezent, starea ei este echilibrată. Nu avem foarte des astfel de situații, până acum nu avut probleme pe care să nu le rezolvăm în București”, a explicat Imbri.

UPDATE: Avionul pleacă la 15.30 spre Bacău în primă fază. Unul dintre pacienții care va fi transferat la Iași va fi internat la Spitalul de Neurochirugie.

Ce a transmis Ministerul Aparatii Nationale

UPDATE: Comunicatul MApN este pregătit să transporte joi, 19 noiembrie, din București la spitale din regiunea Moldovei, 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă.

Astfel, într-un prim zbor, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă, în regim de urgență, pe ruta Otopeni – Bacău – Iași, cinci pacienți bolnavi de COVID 19.

Următoarele zboruri vor fi planificate în perioada imediat următoare.Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport se realizează cu trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

UPDATE: Potrivit declaraţiei prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi, din cei 5 pacienţi transferaţi de la Bucureşti doi vor merge la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani, unul la Spitalul de Neurochirurgie şi al patrulea merge la Botoşani.

Pacienţii de la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă au fost preluaţi de echipaje SMURD Iaşi de la avionul de Bucureşti sosit pe Aeroportul Internaţional din Iaşi.

„Pacienţii de ATI preluaţi de SMURD Iaşi de la avionul de Bucureşti: 2 merg la Leţcani, 1 la Neurochirugie şi unul la Botoşani”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Comentarii
  • Nu tacem ca am tacut prea mult , ti-o fi greata tie mai vo dar noi nu tacem cu greata luptam ca trebuie nu mai tace nimeni , taietori de frunze la ciori si tot daca nu va convine luati-va talpasita ca luati salarii babane fara munca

  • Cand vine Alexe la Aeroport trebuie sa ne unim toti si sa ne spunem toate problemele ca nu se mai poate continua asa , trebuie un manager bun, afara putorile , afara anghel

  • Iași a ajuns groapa de gunoi a țării. Guvernul nu a dat un leu pentru spitalul de la Letcani dar ne trimit pacienți. De la București până la Iași nu s-a mai găsit niciun spital.

Adauga un comentariu