Actualitate

Cinci persoane audiate, după ce un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost bătuţi pentru că filmau defrişările ilegale

Publicat: 17 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cinci persoane audiate după ce un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost bătuţi pentru că filmau defrişările ilegale
Cinci persoane sunt audiate, vineri, de poliţiştii din Vatră Dornei, după ce membrii unei echipe care filma un documentar despre defrişările ilegale au fost agresaţi de mai mulţi indivizi

Nu mai puțin de cinci persoane sunt audiate, vineri, 17 septembrie 2021, de poliţiştii din Vatra Dornei, județul Suceava, după ce doi jurnaliști și un activist de mediu care filmau un documentar despre defrişările ilegale au fost bătuți cu bâte și topoare de mai mulţi indivizi care fac parte din mafia lemnului.

„La sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei sunt deja cinci persoane care au fost implicate în altercaţia de aseară, care sunt supuse activităţilor procedurale, respectiv sunt audiate cu privire la eveniment. (…) Am constituit din oficiu dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere şi continuăm activităţile procedurale. Sperăm noi ca după efectuarea acestor audieri şi sub coordonarea procurorului de caz, bineînţeles şi cu administrarea celuilalt material probator pe care îl vom identifica în cadrul cercetărilor, să fie şi destule motive pentru a se dispune şi măsuri procesuale”, a declarat vineri, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ionuţ Epureanu.

Proprietarul pădurii defrișate, audiat după ce membrii unei echipei care făceau un documentar au fost agresați fizic

Comisarul șef al IPJ Suceava a confirmat faptul că printre persoanele care au fost duse la audieri se numără şi proprietarul pădurii în care a avut loc incidentul. De asemenea, a fost condus și un inginer silvic, însă cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

„Vrem să stabilim cu exactitate şi numărul acestora (…) şi calitatea pe care au avut-o în ducerea la îndeplinire a rezoluţiei infracţionale, să vedem cu exactitate care dintre persoane a fost implicată, gradul de implicare şi individualizarea vinei fiecăruia şi ulterior să poată fi dispuse şi măsurile legale faţă de aceştia”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Organizația non-guvernamentală Greenpeace România a anunţat, în primă instanță, că cele trei victime ale agresiunii sunt jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Constantin Mocanu, precum şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajută să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatră Dornei”, se arată într-o postare de pe contul de Facebook al Greenpeace România.

Trei victime au primit îngrijiri medicale, după ce au fost bătute cu bâte și topoare

Toate cele trei victime au primit îngrijiri medicale, iar starea lor este stabilă.

„Avocaţii Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conştiente şi le oferă asistenţă juridică de urgenţă. Cerem Inspectorului General al Poliţiei Române şi Inspectorului Şef al IPJ Suceava să se implice direct în soluţionarea acestui caz şi să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, se mai menţionează în postare.

Mihai Dragolea a fost lăsat fără echipament de atacatori

Jurnalistul Mihai Dragolea a declarat pentru Digi24 că făptașii i-au luat echipamentul şi i-au bătut pe cei trei. Se pare că unul dintre atacatori ar fi șeful de ocol, angajat al statului român care ar trebui să protejeze pădurile.

”Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi.

Dar dintr-odată am văzut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, cei de sus – Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent. Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a povestit jurnalistul la Digi 24.

Reamintim faptul că în judeţul Buzău un alt activist a fost bătut de mafia lemnului.

Adauga un comentariu