News Flash:

Cinci sute de elevi au cerut actele sa invete in strainatate

12 Octombrie 2007
895 Vizualizari | 0 Comentarii
• In primele doua saptamani ale noului an scolar, au fost inregistrate aproape 50 de cereri ale unor parinti care si-au retras copiii de la scoala pentru a pleca in strainatate • Pentru a putea obtine legalizarea actelor de studii in vederea plecarii in strainatate, elevii au de trecut printr-o serie de proceduri care dureaza cel putin cinci zile
In ultimele patru luni, peste 500 de parinti au depus cereri la scolile de care apartin copiii acestora pentru a le retrage actele de studii in vederea plecarii in strainatate. Numai in primele doua saptamani ale noului an scolar, au fost inregistrate la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi aproape 50 de astfel de cereri. Tarile preferate sunt in continuare Italia sau Spania, dar pe lista se mai regasesc si alte destinatii ca Portugalia, Turcia, Belgia, Germania, Franta, Irlanda sau chiar Canada. "Pana la 1 octombrie s-au inregistrat 538 de cereri, dar sunt cazuri, aproximativ zece, in care parintii s-au intors, intrucat nu s-au adaptat la modul de viata din strainatate. Am primit de asemenea cereri din partea unor persoane care au terminat liceul prin anii `70-`80, si care au nevoie de actele de studii pentru a lucra in strainatate", a declarat Emilia Seghedin, referend de specialitate in cadrul ISJ. Unii dintre parinti isi retrag copiii de la scoala, dar fara a avea in plan mai departe inscrierea acestora la o unitate de invatamant din strainatate pentru continuarea studiilor. Acestia isi iau odraslele sa le fie alaturi, dar fara sa le ofere posibilitatea sa beneficieze de o educatie corespunzatoare in continuare. Birocratie Pentru a putea obtine legalizarea actelor de studii in vederea plecarii in strainatate, elevii au de trecut printr-o serie de proceduri care dureaza cel putin cinci zile. Astfel, prima data acestia trebuie sa faca o cerere catre unitatea de invatamant la care sunt arondati, prin care solicita eliberarea foii matricole in vederea plecarii in strainatate pe o perioada nedeterminata. Pasul urmator este cel de depunere a foii matricole la Inspectoratul Scolar, care face o verificare aferenta in registrul matricol a tuturor datelor elevului, cum ar fi codul numeric personal sau veridicitatea mediilor din respectivul document. "Este o procedura care dureaza destul de mult, intrucat trebuie verificata veridicitatea datelor. Pentru cei care sunt intr-unul din ciclurile terminale, clasa a VIII-a, a XII-a sau cei de la scolile de arte si meserii, este nevoie si de o adeverinta tip pe langa diploma de terminare a studiilor. Adeverinta este completata dupa modelul trimis de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si eliberata de catre scoala de care apartine elevul. De aici, indiferent de promotie, trebuie verificat in registrul de eliberare a actelor de studii din anul absolvirii daca seria diplomei se regaseste in numarul care i-a fost transmis unitatii in anul respectiv", a precizat Emilia Seghedin. Dupa confirmarea corectitudinii inscrisurilor, diploma este semnata de inspectorul general adjunct imputernicit. Procedura continua si dupa ridicarea actelor de la ISJ, intrucat parintii trebuie sa mearga cu actul respectiv la Institutia Prefectului, unde se aplica apostila de la Haga. In continuare, actele trebuie traduse si legalizate, dupa care acestea ajung la Curtea de Apel pentru aprobarea finala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

birocratie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1441 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032515 (s)