Actualitate

Cine apara de fapt hotia? Iesenii au iesit in strada satui de jaful din padurile tarii – FOTO, VIDEO

Publicat: 10 mai 2015
1

@ Prin aceste manifestari, iesenii doresc sa traga un semnal de alarma referitor la taierile ilegale de arbori @ Zeci de milioane de euro sunt extrase zilnic din padurile tarii @ Iasul se confrunta cu probleme grave in ceea ce priveste taiatul padurilor @ Imnul Romaniei a rasunat pe strazile orasului

Sambata a avut loc un protest desfasurat in Piata Unirii, unde aproximativ doua sute de oameni si-au exprimat nemultumirile fata de defrisarile ilegale. Proteste similare au fost organizate in acelasi timp si la nivel national, in mai multe orase. Participantii au purtat pancarde si tricouri imprimate cu mesaje care sa sustina protestul. Manifestantii au solicitat blocarea exploatarii forestiere ilegale care reprezinta o problema globala de interes international major. Din anul 2011 România nu mai are o Strategie Nationala Forestiera. Fara o strategie asumata, înseamna ca se merge „la întâmplare”, în functie de interese si orgolii de moment.

Suprafata împadurita a României este sub media europeana, adica 27 la suta fata de 32 la suta si departe de optimul evaluat în studiile privind schimbarile climatice si desertificarea, adica 40 la suta. În ultimii 10 ani, media suprafetei împadurite a fost de 4.000 hectare pe an, în conditiile în care Codul Silvic prevede obligativitatea împaduririi a doua milioane de hectare pâna în anul 2035. Elaborarea si finantarea Programului National de Împaduriri prevazut de Codul Silvic este o prioritate nationala. Orice program de împaduriri sau creare a perdelelor forestiere este sortit esecului atât timp cât subventia pentru folosinta agricola este de sute de euro pe hectar, iar pentru folosinta forestiera este zero.

Click aici pentru a vedea imagini foto, video de la eveniment.

Mii de dosare penale pentru savârsirea infractiunilor silvice privind taierile ilegale, transportul sau comecializarea lemnului fara documente de provenienta, se afla blocate în sertarele parchetelor inclusiv a DNA-ului, alaturi de dosarele privind fapte de braconaj, coruptie, retrocedari si puneri ilegale in posesie. Peste acestea se suprapun dosarele achizitiilor ilegale, ale licitatiilor trucate si ale investitiilor fictive din partea institutiilor publice.

Protestul pasnic de la Iasi a fost la un pas de a se transforma intr-o revolta

Manifestantii adunati in Piata Unirii au fost intrerupti la un moment dat de patru jandarmi. Imediat majoritatea celor care isi exprimau liber opiniile fata de taierile ilegale au inceput sa scandeze contra institutiilor statului si Jandarmeriei Romane. Cu toate acestea manifestantii nu au uitat scopul pentru care s-au adunat, iar din Piata Unirii au plecat spre Prefectura, unde au continuat protestul. „Ne-am adunat astazi aici pentru a protesta fata de taierile ilegale. Vrem sa tragem un semnal de alarma asupra ceea ce se intampla in tara noastra. Zilnic se fura si se taie din padurile tarii. Dorim ca prin ajutorul site-urilor de socializare sa ne intalnim cat mai des pentru astfel de manifestari. Trebuie ca aceasta problema se se sfarseasca”, au spus protestatarii.

In drumul protestantilor catre Prefectura, pe intregul bulevard Stefan cel Mare a rasunat imnul Romaniei. In ultima perioada judetul Iasi s-a confruntat cu zeci de defrisari ilegale in care au fost implicati oameni de rand sau nume sonore. Cu toate acestea autoritatile par a fi oarbe si se rezuma la amendarea unor bieti tarani care se duc si aduna uscaturi de prin padure. Adevaratele afaceri de zeci de milioane de euro par a fi invizibile. Favorizarea infractorilor transforma padurile in locuri care arata ca dupa bombardament. In cotidianul BUNA ZIUA IASI au fost prezentate de-a lungul timpului diferite cazuri de abuz si furt in care au fost implicati tot felul de personaje politice si nu numai.
Adauga un comentariu