Magazin

Cine ar fi crezut ca poti slabi asa de usor

Publicat: 15 mart. 2013
1

Consumul acelorasi alimente, zi de zi, ar putea sa starneasca dezinteresul pentru respectivele produse in asa masura incat sa aiba drept rezultat alegerea de a manca mai putin, sugereaza un nou studiu.

Femeile implicate in studiu, care au mancat macaroane cu branza in fiecare zi, timp de o saptamana, au avut, zilnic, un aport mai mic cu 100 de calorii decat in mod normal, pana la sfarsitul saptamanii.

Studiul sugereaza ca monotonia alimentara ar putea determina un consum redus de calorii, a afirma Shelley McGuire, profesor asociat de nutritie la Universitatea de Stat din Washington. Asa cum toxicomanii simt nevoia sa isi mareasca doza pentru a avea parte de aceleasi efecte, la fel si noi ne obisnuim cu mancarurile pe care le consumam regulat, a afirmat McGuire, cercetatoarea implicata in studiu.

Cu toate acestea, pana recent nu se stia daca acest fenomen determina consumul unui numar mai mic de calorii, nici cat timp este necesar sa mancam aceleasi alimente pentru a ne obisnui cu ele. Cele 32 de femei care au participat la studiu au fost implicate in sesiuni de cate 30 de minute in care trebuiau sa duca la indeplinire o sarcina pe computer, fiind recompensate cu o portie de macaroane cu branza de fiecare data cand terminau.

Jumatate dintre femei au primit o asemenea portie o data pe zi, timp de 5 zile consecutiv, in timp ce cealalta jumatate a consumat o portie o data pe saptamana, timp de 5 saptamani. Spre deosebire de efectul remarcat la femeile care au mancat macaroane cu branza zilnic, cele ale caror sesiuni erau plasate la cate o saptamana distanta au consumat cu circa 30 mai multe calorii zilnic pana la finalul studiului.

Aceste rezultate sugereaza faptul ca aceleasi mancaruri, consumate zilnic, creeaza un obicei, in timp ce consumul o data pe saptamana nu are acelasi efect. Astfel, reducerea varietatii alimentare in cazul persoanelor obeze si supraponderale ar putea reprezenta o strategie de slabit eficienta.
Adauga un comentariu