Magazin

Cine are nevoie de mai mult somn: femeile sau barbatii?

Publicat: 17 mart. 2017
Lipsa somnului afecteaza judecata, creativitatea si abilitatea de a atinge potentialul maxim. Dar cine are nevoie de mai mult somn: femeile sau barbatii?
Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, dubiile par sa fi luat sfarsit. Femeile au nevoie de 20 de minute in plus de somn. Motivul: creierul multitasking al femeii.
“In timpul somnului, cortexul – partea din creier responsabila cu memoria, limbajul.etc. – se deconecteaza si intra in modul de recuperare. Cu cat folosesti mai mult creierul pe timpul zilei, cu atat are nevoie de odihna in timpul noptii. Si cum femeile au tendinta de a fi multitasking, isi folosesc mai mult creierul decat barbatii. De aceea au nevoie de mai mult somn. De asemenea, barbatii care au slujbe in virtutea carora trebuie sa gandeasca si sa ia decizii rapid au nevoie de mai mult somn decat barbatii care au job-uri obisnuite”, spune profesorul Jim Horne, directorul Centrului de cercetare a somnului de la Universitatea din Loughborough.
Profesorul Horne are si o veste buna pentru femei. Datorita faptului ca in creierul femeilor se fac altfel conexiunile, creierul barbatilor imbatraneste mai repede. Astfel, creierul unei femei de 75 de ani este comparabil cu cel al unui barbat de 70 de ani.
Vestea proasta este, insa, ca femeile au un somn ce poate fi tulburat foarte usor. In timpul sarcinii nu pot dormi din cauza pozitiei bebelusului. Femeile aflate la menopauza nu pot dormi din cauza bufeurilor.

Sursa: sfatulparintilor.ro loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit