Eveniment-Social

Cine conduce Finantele Locale?

Publicat: 11 aug. 1999

•Asa cum am promis in urma cu doua saptamini vom continua seria dezvaluirilor in legatura cu fosta directoare economica de la Moldomobila SA Iasi, Georgeta Stirbu, actualmente sefa serviciului care se ocupa de incasarea si administrarea fondurilor Primariei iesene.
Domeniul pe care directoarea Stirbu il conduce in prezent este unul dintre cele mai importante din administratia publica locala, ea purtind raspunderea pentru sectoarele vitale ale orasului din punct de vedere financiar.

„Decizia de imputare si desfacerea contractului de munca a Georgetei Stirbu au fost date in spiritul legii si vinovatia ei este dovedita cu acte si inscrisuri”, a precizat juristul societatii iesene, Laura Odobescu.

Georgetei Stirbu i s-a desfacut contractul de munca, pe motive disciplinare, de societatea Moldomobila SA Iasi, pentru ca nu a platit o serie de piese de mobilier luate de la fabrica. In prezent, directoarea Finantelor Publice Locale, se afla in litigiu cu Moldomobila, ea repurtind o stralucita victorie, atit prin hotarirea instantei de fond, cit si prin respingerea apelului declarat de societatea ieseana. Juridic, obiectul actiunii intentate de Georgeta Stirbu impotriva fabricii de mobila Iasi se numeste „contestatoare litigiu munca imputatie”, care se refera la decizia de imputatie nr. 130/13 iunie 1997, emisa de directorul general Victor Ghircoias, prin care i s-a imputat suma de 5.868.344 lei. Fosta directoare economica a fost acuzata ca se face vinovata de faptul ca nu a achitat valoarea integrala a produselor si lucrarilor de tapiterie. Printr-o alta decizie nr. 90/25 aprilie 1997, fostei directoare i-a fost imputata suma de 3.825.397 lei, reprezentind diferenta valoare mobilier. Acuzatiile conducerii Moldomobila Iasi impotriva Georgetei Stirbu se mai refera si la faptul ca „ea se face vinovata de stabilirea si platirea unui pret mai mic decit cel inregistrat in contabilitate”. In contestatia impotriva deciziei de imputare, Stirbu precizeaza: „Desi nu m-am considerat vinovata de acest lucru, in contextul evenimentelor de la acea data (emiterea deciziei nr. 88/25 aprilie 1997, de eliberare din functia de director economic si a deciziei 89/25 aprilie 1997, prin care mi s-a desfacut contractul de munca cu art. 130, lit. „i”, din Codul Muncii, decizii pe care le-am contestat si in prezent sint pe rolul Judecatoriei Iasi), am achitat suma ce mi s-a imputat prin decizia 90/25 aprilie 1997″. In sustinerea contestatiei, directoarea Georgeta Stirbu arata ca din adresa 3341/4 iunie 1997 a Consiliului de Administratie al societatii Moldomobila rezulta ca „paguba a fost recuperata prin decizia de imputare”. Ea mai sustine in contestatia sa, care a cintarit extrem de favorabil in ochii instantei, ca „nu cunoaste ce fel de materiale si pentru ce piese de mobilier trebuie sa plateasca suma ceruta de conducerea Moldomobila Iasi. Ca urmare, nu ma consider vinovata de cele retinute in decizia 130/13 iunie 1997, si deci aceasta decizie nu corespunde adevarului, pentru ca eu nu am nici o culpa. De altfel, la acea data nu mi s-a solicitat nici o nota explicativa privind cele imputate”.
Instanta de fond i-a dat dreptate directoarei Stirbu, cei de la Moldomobila raminind cu piesele de mobilier lipsa. In prezent, Moldomobila SA Iasi, reprezentata de jurista Laura Odobescu, a mers pe ultima cale de atac, declarind recurs impotriva deciziei civile 1836/1999, pronuntata de Tribunalul Iasi in dosarul nr. 3183/1998, solicitind redactarea considerentelor hotaririi judecatoresti si comunicarea acestora in vederea motivarii recursului.
„Nu stim care au fost considerentele care au stat la baza deciziei Tribunalului Iasi, prin care i s-a dat dreptate fostei directoare Stirbu” – au precizat cei de la Moldomobila. Astfel, in faza de inceput a apelului, conducerea societatii iesene a trimis o nota Tribunalului, cu toate motivele de apel, in procesul cu Georgeta Stirbu, in care au solicitat desfiintarea sentintei civile 2805/18 februarie 1998, sustinind ca hotarirea a fost nelegala si netemeinica. Dintre motivele de apel invocate se precizeaza: „Raportul de expertiza a fost intocmit intr-un mod cu totul superficial, expertul refuzind sa analizeze actele puse la dispozitie inclusiv ascultarea persoanelor implicate in producerea prejudiciului din dispozitia Georgetei Stirbu, la date respectiva director economic. La baza deciziei de imputare au stat la baza declaratiile personalului care a efectuat lucrari in favoarea fostei directoare. Abuzind de functia pe care o detinea, Georgeta Stirbu a scos din unitate diferite cantitati de stofa de import, a retras fisele de magazie de la magazinul societatii, modificind denumirea produselor si pretul. La unele produse si-a stabilit singura pretul, desi aceasta este atributia exclusiva a biroului de specialitate. Georgeta Stirbu a dat dispozitie celor doi soferi de la Moldomobila, precum si tapiterului Munteanu sa scoata stofe pe care le-au dus la domiciliul sau, in vederea retapitarii mobilierului din casa. Sub motivul ca doreste sa faca doar numai o proba, ea a scos 6 scaune xRegala pe care le-a dus la domiciliul sau si pe care nu le-a restituit nici pina in prezent. De asemenea, Stirbu a introdus in unitate, fara forme legale, mobilier propriu pentru reconditionare, stofele si manopera nefiind achitate. Pentru abateri deosebit de grave, conducerea Moldomobila a dispus desfacerea contractului de munca (decizie contestata de Georgeta Stirbu, insa pe care instanta i-a respins-o pentru netemeinicie si nelegalitate)”. Cu toate acestea, instanta de fond a dat cistig de cauza fostei directoare economice, dosarul fiind din nou repus pe rol in cursul lunii februarie 1999. Pe 28 mai, judecatorii ieseni au respins si apelul declarat de Moldomobila SA si a obligat unitatea sa-i plateasca fostei directoare Stirbu 500.000 lei cheltuieli de judecata.

De ce a fost data afara Georgeta Stirbu

Vom prezenta, in bilanturi si cifre exacte, prejudiciile create de Georgeta Stirbu societatii iesene, in perioada cit a ocupat fotoliul de director economic. Potrivit declaratiilor date de muncitorii Valentin Munteanu de la atelierul de tapiterie, de Vasile Fighiuc si Gheorghe Buzdugan de la magazinul de prezentare, rezulta ca la domiciliul Georgetei Stirbu exista 6 scaune din sufrageria „Regal”, confectionate pentru BIFE ’94. Alte declaratii date de angajati ai Moldomobila SA scot la iveala faptul ca respectivele scaune au fost luate fara a fi platite, cu titlu de imprumut. Muncitorii spun ca, atunci cind a fost intrebata de aceste lucruri, fosta directoare economica a facut o observatie de genul: „problema acestor piese de mobilier este rezolvata, atita timp cit ele nu sint in evidentele magazinului nu intereseaza pe nimeni problema lor”.
Cu privire la cantitatile de stofa care au fost scoase pe poarta unitatii, din declaratiile date de Valentin Munteanu, muncitor la atelierul de tapiterie, de soferul Vasile Olaru si de catre ing. Maria Florea (sefa sectorului croitorie – tapiterie, sectia I, rezulta ca au fost scoase din fabrica urmatoarele cantitati de stofa fara documente legale: 7 metri plus Champagne; 27,4 m Heidelberg; 9,4 m stofa Larisa; 7 m stofa Palermo; 8 m stofa Palermo-Gisela; 4 m.p. matase. In legatura cu verificarile contabile efectuate la Moldomobila SA in acea perioada, raporturile si expertizele contabile apartinind revizorului Vasile Ciobanu si expertei contabile Iulia Gaspar se bat cap in cap. Revizorul contabil a efectuat o serie de controale privind legalitatea executarii lucrarilor de remedieri de tapiterie si plata efectuata pentru acestea de Georgeta Stirbu (aceste lucrari fiind executate in cadrul atelierului de tapiterie de la Sectia I, sau la domiciliul acesteia), constatindu-se in final ca pentru respectivele cantitati de stofe nu exista nici un document din care sa rezulte procurarea legala a acestora. De altfel, revizorul a sustinut ca Georgeta Stirbu nu a achitat contravaloarea unor piese de mobilier denumita Biblioteca „Regal” (vitrina cu 2 usi, care valoreaza 771.360 lei). Raportul de expertiza contabila intocmit de expertul contabil Iulia Gaspar mentioneaza ca „in urma verificarii tuturor documentelor mentionate rezulta ca nu exista documente legale, in general, si nici pe numele lui Georgeta Stirbu, care sa faca obiectul situatiei intocmite de compartimentul CFI (de catre revizorul Vasile Ciobanu), in baza careia s-a emis decizia 130/13 iunie 1997, in valoare de 5.868.344 lei. In urma cercetarilor efectuate privind lucrarile de tapiterie si cantitatile de stofe, s-a constatat ca directoarea Stirbu nu a achitat decit 93.600 lei, valoarea lucrarilor efectuate cit si a stofei si scaunelor fiind de 5.190.584 lei.
Fata de situatia prezentata, conducerea Moldomobila SA Iasi a propus luarea masurilor legale pentru recuperarea sumei de 5.096.984 lei, de la Georgeta Stirbu, suma pe care o prezentam in detaliu: 4.284.134 lei reprezentind materiale plus manopera pentru lucrarile de tapiterie; 812.850 lei – contravaloarea a 6 scaune „Regal” si 771.360 lei – diferenta la decizia nr. 90/25 aprilie 1997.

George OPREAloading...

Adauga un comentariu