National

Cine este Florian Coldea, generalul SRI suspendat

Publicat: 12 ian. 2017
1
Generalul Florian Coldea a fost suspendat astazi din functie, dupa aparitia informatiilor referitoare la relatiile sale cu omul de afaceri Sebastian Ghita.
Mihail Florian Coldea s-a nascut in anul 1971, in comuna Tarnova din judetul Arad, intr-o familie de agricultori. Dupa absolvirea Liceului industrial nr. 11 (in prezent Grupul Scolar „Csiky Gergely“) din Arad, a urmat cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii din Bucuresti, pe care le-a absolvit in anul 1996. Ulterior, a urmat si cursuri de pregatire pe profil antiterorist si de informatii desfasurate in tara si strainatate.
Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii, detinand o serie de functii de conducere. In perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, actiuni si operatiuni complexe derulate pe profil antiterorist in cooperare cu parteneri straini ai SRI.
Generalul Florian Coldea este casatorit si are un copil.
In perioada rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrala ca fiind unul dintre cei care conduceau operatiunile de recuperare a acestora, alaturi de generalul SIE Adrian Isac. Potrivit informatiilor furnizate de presa, el s-a deplasat in timpul crizei la Ambasada Romaniei din Bagdad si a supervizat transportul si perioada de diebriefing la care au fost supusi jurnalistii romani la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat si la audierea jurnalistilor de catre comisia de ancheta irakiana condusa de generalul Raad si locotenent-colonelul Moaed, deplasata la Bucuresti imediat dupa eliberare. Dupa cum declara mai tarziu, „intr-adevar, este adevarat, Serviciul Roman de Informatii a avut o implicare in ceea ce inseamna operatiunea de salvare. Pe un anumit segment de actiune am reprezentat institutia, ca specialist in cadrul SRI, mai precis, in cadrul Inspectoratului pentru prevenirea si combaterea terorismului, iar cu privire la interferenta actiunii serviciilor, a SRI conform atributiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel putin, atat cat eu am fost acolo, nu am fost toata perioada, cu o actiune a asa-zisului doctor Yassin”.
Prim-adjunct al directorului SRI
La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel si numit prin Decret al Presedintelui Romaniei in functia de prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii (si inlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, incepand cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.
In perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, el a indeplinit functia de director interimar al Serviciului Roman de Informatii, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din aceasta functie.
In aprilie 2007, in plin proces de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, liderul PSD, Mircea Geoana a prezentat presei doua note scrise de Florian Coldea, despre situatia dosarelor a trei judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu. Liderul social-democrat l-a acuzat pe Coldea ca urmareste sa-i santajeze pe judecatorii Curtii Constitutionale care au dat un verdict favorabil asupra legalitatii suspendarii lui Traian Basescu.
Coldea a fost audiat de catre Comisia parlamentara de control al SRI. El a declarat ca, dupa ce presa ar fi publicat articole conform carora Serviciul ar santaja judecatori ai Curtii Constitutionale, SRI ar fi dispus „verificari interne” si s-au intocmit niste „notite de birou”, care, la randul lor, au aparut in presa. Dupa cum a explicat el, „s-au facut asemenea verificari. Au fost facute niste notite de birou, care au ajuns, intr-o forma care nu s-a putut stabili, in mass-media.
La data de 18 aprilie 2008 presedintele Traian Basescu l-a inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea) .
La data de 12 ianuarie 2017 este suspendat din functia de prim-adjunct al sefului SRI, de catre directorul civil al SRI, Eduard Hellvig, in urma dezvaluirilor facute de Sebastian Ghita, referitoare la faptul ca acesta din urma i-ar fi platit concedii lui Florian Coldea si sotiei sale.
Adauga un comentariu