Secretele istoriei

Cine este inventatorul penicilinei, antibioticul care a salvat milioane de vieţi

Publicat: 06 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este inventatorul penicilinei antibioticul care a salvat milioane de vieţi
Cine este inventatorul penicilinei

Cine este inventatorul penicilinei, medicamentul considerat a fi una din cele mai mari descoperiri din toate timpurile, vom afla în rândurile ce urmează. Penicilina a fost descoperită în anul 1928 de bacteriologul scoţian Alexander Fleming.

Scoţianul lucra de mulţi ani pentru a găsi leacul pentru o bacterie ce afecta milioane de oameni de sute de ani.
Pe masa din cabinetul său de lucru se aflau mai multe sticle atunci când Fleming a observat că în una din acestea un mucegai ce avea culoarea verde-albăstrui dizolvă bacteriile.

După ce a studiat mucegaiul la microscop, scoţianul a observat că acesta era acoperit de anumite pete verzi. La început fragmentul din ciuperca a purtat denumirea de Penicillium notatum. Mai simplu spus Penicilină.

Un nou studiu al mucegaiului a dus la concluzia că acea substanţă distruge bacteria deşi este diluata până la 1000 de ori.

Pe cine a testat pentru prima oară Alexander Fleming penicilina

Inventatorul penicilinei a ales că mucegaiul cu proprietăţi miraculoase să fie testat pentru prima dată pe animale. Acolo rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare. Asistentul lui Alexander Fleming a fost primul om pe care s-a testat mucegaiul iar rezultatul a fost miraculos. Bărbatul nu a avut vreun efect advers ba chiar s-a vindecat de sinuzita.

În anul 1940 penicilina a devenit medicamentul pe care îl cunoaşte toată lumea în ziua de azi. Albert Alexander este considerat a fi primul pacient oficial ce a primit prima doză de penicilină. Pacientul a primit pe 12 februarie 1941 o doză de penicilină. Datorită stării precare de sănătate în care se afla acesta, corpul său nu a făcut faţă infecţiei şi a murit.

Fleming avea să declare după mai mulţi ani faptul că ar fi fost acuzat că a inventat penicilina, însă el a fost cel care doar a descoperit-o, de restul s-a ocupat natură cu mii de ani în urmă.

Efectele penicilinei

Astăzi penicilina este folosită fie sub formă de pastile şi anume penicilina V sau injectabil penicilina F.

Este folosită de cele mai multe ori împotriva gram-pozitivi precum pneumococul, stafilococul, streptococul, listeria, meningococul sau gonococul.

Este recomandată pentru tratarea infecţiilor cum ar fi sifilisul, pneumonia, bronşita, amigdalita dar şi pentru reumatismul articular acut.

Administrata necorespunzător unele bacterii au dezvoltat în zilele de astăzi o rezistenţă la acest medicament. Din acest motiv înainte de administrare este recomandată realizarea unei antibiograme.

Cine este inventatorul penicilinei

Inventatorul penicilinei, Alexander Flemin, s-a născut în data de 6 august 1881. A fost laureat al al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în anul 1945 alături de Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey.

În anul 1944 a primit distincţia de „Sir” pentru că un an mai târziu să devină membru al Royal Society.

În viaţa privată Fleming a avut două soţii. Alături de prima nevastă, Sarah McElroy, acesta a avut un fiu. Amalia Voureka, ce de-a doua soţie a scoţianului, avea originile în Greacia iar ca profesie era bacteriolog.

Bacteriologul scoțian şi-a găsit sfârşitul pe 11 martie 1955. Acesta a murit în urma unei răceli puternice ce i-a slăbit organismul. Fleming a refuzat ajutorul medicilor pe toată durata răcelii. Trupul acestuia sta îngropat alături de lordul Nelson, la catedrala St. Paul’s.

Adauga un comentariu