International

Cine este noul lider din Crimeea: Un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova

Publicat: 14 mart. 2014
1

Noul lider din Crimeea, Serghii Aksionov, care se pregateste sa aduca peninsula ucraineana sub conducerea Rusiei, este un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova, putin cunoscut inainte de ascensiunea fulminanta la Simferopol.

Aksionov, in varsta de 41 de ani, si-a construit o avere impresionanta dupa prabusirea URSS, in 1991, insa neaga legaturile cu gruparile infractionale din acea perioada, care i-a adus si supranumele de „Gobelin”.

Citeste si: Ucraina a solicitat Statelor Unite ajutor militar

El a fost propulsat in mod neasteptat in postul de premier al Guvernului din Crimeea de un grup de membri ai Parlamentului local, in momentul in care sediul Legislativului era ocupat de persoane inarmate, iar un comando prorus tocmai instalase drapelul Rusiei pe sediul institutiei din Simferopol.

Aksionov a ajuns premier in pofida unei cariere politice relativ scurte, de sase sau sapte ani, si a infrangerii electorale din 2010, cand partidul sau, „Unitatea Rusa”, a obtinut doar 4 la suta din voturi si a primit doar trei din cele 100 de mandate ale Parlamentului local.

Supunerea fata de presedintele Vladimir Putin este clara, iar trecutul acestui barbat cu infatisare de boxer, in permanenta pazit de garzi de corp, ridica semne de intrebare.

Citeste si: Moscova trimite sase avioane SU-27 in Belarus

Bun orator si in permanenta elegant, Aksionov pare mai mult sa semene cu unul dintre „noii imbogatiti” decat cu un functionar plictisitor, iar pentru locuitorii din Crimeea este o enigma.

„Nu stiu absolut nimic despre el. Am auzit vorbindu-se despre el pentru prima oara cand a fost numit, la 27 februarie, in functia de sef al Guvernului”, spune Lidia, angajata la o cafenea din centrul orasului Simferopol, capitala republicii autonome ucraienene, aflata de facto sub control rus.

O reactie asemanatoare are si Volodimir, un inginer din regiune, care spune ca stie „doar ca Aksionov era deputat” in Parlamentul local. „Dar sustin ceea ce face, pentru ca este un om hotarat. Daca ne vom da batuti, atunci liderii ucraineni ne vor inghiti cu totul”, adauga barbatul.

Citeste si: Traian Basescu: Nu exista riscul unui conflict intre Romania si Federatia Rusa

„Vom depasi toate obstacolele si vom restabili dreptatea istorica”, a afirmat recent Aksionov, in fata unei multimi de 10.000 de persoane agitand drapele rusesti.

„Viitorul nostru este alaturi de Rusia”, a adaugat el, iar manifestantii i-au raspuns cu urale.

In acest context, Serghii Aksionov se pregateste sa aduca in cadrul Rusiei republica autonoma „oferita” in 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov, in urma referendumului prevazut pentru duminica.

El a fost numit comandant suprem al „fortelor armate” din Crimeea, compuse din cateva sute de sustinatori prorusi. De asemenea, el a anuntat ca pregateste intrarea Crimeei in „zona rublei”.

Citeste si: Traian Basescu: Romania sustine independenta si suveranitatea Ucrainei

Nascut in Republica Moldova la 29 noiembrie 1972, Serghii Aksionov a fost un influent om de afaceri la Simferopol, inainte de a intra in politica, in 2009.

Tuns scurt si vorbind in public fara sa foloseasca notite, Aksionov conduce, impreuna cu sotia sa, mai multe firme din domeniul imobiliar, turistic sau agroalimentar, potrivit informatiilor publicate pe site-urile locale. El incearca sa ofere imaginea unui politician modern.

Centrul local de investigatii jurnalistice afirma ca Aksionov a facut primii pasi in politica activand in organizatiile proruse, iar una dintre aceste miscari s-a transformat in 2010 in partidul „Unitatea Rusa”.

Deputatul ucrainean Ghennadi Moskal, care a condus Politia locala din peninsula, afirma ca „este absolut clar ca numirea lui Aksionov in Crimeea urmeaza un scenariu asemanator cu cel din Transnistria sau din Kosovo”.

Citeste si: MAE: Romanii si jurnalistii sfatuiti sa paraseasca URGENT Crimeea

Moskal sustine, de asemenea, ca tatal lui Serghii Aksionov este unul dintre liderii comunitatii ruse din Republica Moldova.

In 2010, Aksionov a dat in judecata pentru calomnie un politician local, Mihailo Baharev, care l-a acuzat ca a facut parte din gruparea infractionala Seilem. El a pierdut procesul in apel.

Membru al Federatiei locale de lupte greco-romane, Aksionov poarta tot timpul vesta antiglont la evenimentele publice. Autoritatile de la Kiev il considera „marioneta Moscovei”.

Adauga un comentariu