Titlurile zilei

Cine mănâncă pentru prima dată aceste dulciuri are un șoc! Persoanele care le fac abia mai fac față cererii. Preț foarte ridicat pentru un kilogram de tort – FOTO

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine mănâncă pentru prima dată aceste dulciuri are un șoc Persoanele care le fac abia mai fac față cererii. Preț foarte ridicat pentru un kilogram de tort - FOTO
Cererea din partea clienților din Iași care vor să consume produse raw vegan a crescut în ultimii ani. Potrivit producătorilor care fac astfel de dulciuri, persoanele care le consumă au un stil de viața sănătos

Cererea din partea clienților din Iași care vor să consume produse raw vegan a crescut în ultimii ani. Potrivit producătorilor care fac astfel de dulciuri, persoanele care le consumă au un stil de viața sănătos. Clienții sunt dispuși să cheltuie mai mulți bani pe aceste produse care au prețuri duble față de cele din cofetăriile clasice

Produsele care au început să fie la mare căutare în Iași sunt dulciurile raw vegan. Tinerele care fac astfel de produse spun că cererea a crescut față de anii precedenți și tot mai mulți clienți au un stil de viață sănătos, de aceea optează pentru dulciuri care nu sunt preparate termic. Una dintre persoanele care în urmă cu 3 ani a pregătit primele dulciuri raw vegan și acum livrează produsele la domiciliu este Adina Busuioc. Tânăra în vârstă de 33 de ani din Botoșani spune că inițial a făcut primele dulciuri pentru consumul propriu, însă a văzut că există interes din partea unor persoane care plătesc pentru ele și astfel a diversificat gama de produse.

„Când am început să le fac nu m-am gândit la vânzare, ci la sănătatea mea și a familiei. Au început să le consume rude, prieteni care m-au sfătuit să și vând produsele făcute de mine. Am văzut că sunt interesați de dulciurile mele și oamenii care nu mănâncă carne nu sunt vegetarieni neapărat. Eu livrez produsele și la domiciliul clienților, în Iași și Suceava, dacă sunt comenzi mai multe. Altfel nu îmi scot nici măcar banii pentru combustibil”, susține Adina Busuioc, producător de dulciuri raw vegan.

Adina Busuioc, producător: „Există cerere pe piață din partea clienților care pun preț pe sănătate”

Un tort poate fi păstrat 4-5 zile la frigider și o lună în congelator, spune Adina. Materia primă folosită este de cea mai bună calitate, iar prețurile sunt mai mari față de cele din cofetăriile clasice pentru că ingredientele sunt înlocuite.

„Eu folosesc doar uleiuri esențiale, ca și îndulcitor sirop de curmale, sirop agave și miere de albine de salcâm.. Unele persoane fac blatul cu biscuiți digestivi sau cu cremă de semințe din floarea soarelui care este mai greoaie, însă eu folosesc unt de cacao care costă 100 – 200 lei, creme pe care le fac din fructe. Tot ce ține de coloranți, le produc din legume și fructe sau alge marine. Există cerere pe piață din partea clienților care pun preț pe sănătate. Dulciurile raw vegan nu sunt tratate termic. Un kilogram de tort costă între 210 și 300 de lei kilogramul. Calitatea produselor este garantată și de aceea folosesc doar materie primă de calitate. Acestea nu se găsesc fizic în magazine, ci trebuie să fac comenzi online. Iar clienții care comandă un tort, de exemplu, trebuie să facă comanda cu cel puțin 2 zile înainte”, mai spune Adina Busuioc.

Dulciurile raw vegan arată la fel ca cele preparate termic, însă ingredientele sunt diferite

Producătorul spune că a făcut cursuri de cofetărie pentru produsele raw vegan și se gândește să renunțe la meseria de make-up artist pentru a se ocupa doar de dulciuri.

„Am un salon de înfrumusețare, sunt make-up artist de peste 10 ani, însă vreau să renunț la această meserie pentru că momentan nu mai rezonez cu ceea ce fac. Cred că o să mă axez mai mult pe cofetărie, pe produsele raw vegan și poate mă dezvolt mai mult în această direcție. Cât durează să fac un tort? De exemplu, dacă am comandă de un tort cu 2-3 creme durează o oră și jumătate sau două ore să îl fac apoi îl pun la congelator 6 ore. Nucile stau la hidratat minim 8 ore. Sunt niște pași care trebuie respectați. Inițial am învățat să fac produsele după ce am urmărit video-urile de pe Youtube. Însă am decis să fac și niște cursuri iar săptămâna trecută am fost la București. Pe partea vegană sau raw vegană se organizează destul de multe cursuri”, explică Adina Busuioc.

Afacerea cu produse raw vegan poate fi una de succes, susțin producătorii din Iași

O altă tânără din Iași, care face dulciuri raw vegan de aproape un an, spune că vrea să obțină fonduri de la stat sau europene pentru a dezvolta o afacere din vânzarea acestor produse.

„Eu am început să le vând de anul trecut. Nu aș putea spune că e neapărat o afacere, dar mă gândesc să fac asta, să iau niște fonduri și să dezvolt ceea ce fac. Cred că am cheltuit până acum 10.000 de lei, dar am reușit să recuperez banii pentru că am avut clienți destul de mulți, iar cererea a crescut cu 30 la sută anul acesta, față de anul trecut. E o piață care trebuie exploatată dacă există cerere”, susține Mirabela Dinu, alt producător de dulciuri raw vegan.

De curând Iașul a fost inclus într-un top al orașelor europene în funcție de cele mai bune restaurante, iar faptul că există restaurante raw vegan a contribuit la obținerea locului 62.

Raw veganismul presupune o alimentație bazată exclusiv sau preponderent pe fructe și legume crude, nuci, semințe, fructe și legume uscate

Într-o ediție anterioară, reporterii „BZI” au prezentat și un restaurant din Iași unde se consumă produse raw vegan. Raw veganismul presupune o alimentație bazată exclusiv sau preponderent pe fructe și legume crude, nuci, semințe, fructe și legume uscate, și leguminoase care se pot înmuia în lichide fără a fi nevoie de prepararea termică a acestora. Temperatura maximă acceptată de gătire a alimentelor în dieta raw vegană este de 40-48 grade Celsius. Metodele de preparare în alimentația raw vegană sunt stoarcerea fructelor și a legumelor, amestecarea și mărunțirea acestora cu un blender, înmuierea, încolțirea și deshidratarea. Cei care le consumă susțin că alimentele în stare crudă, naturală, își păstrează mai bine proprietățile nutritive, vitaminele, mineralele, care se pot pierde sau se pot diminua prin fierbere și/sau prăjire.

Adauga un comentariu