News Flash:

Cine si cum se poate inscrie la Prima Casa

7 Aprilie 2010
2325 Vizualizari | 0 Comentarii
• Reporterii BUNA ZIUA IASI prezinta mai jos, in detaliu, pasii si documentele necesare tinerilor care doresc sa apeleze la programul Prima Casa, dar si costurile pe care acesta le implica

Tinerii ieseni care doresc sa beneficieze de oportunitatile pe care le ofera programul Prima Casa pot afla din randurile de mai jos care sunt pasii necesari pentru depunerea unui dosar complet, gata pentru a primi finantarea necesara. Astfel, iesenii care doresc sa isi incerce norocul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Cea mai importanta conditie este aceea a venitului minim. Iesenii care doresc sa se inscrie in programul Prima Casa trebuie sa aiba un venit in cadrul familiei de minim 400 euro si nu trebuie sa mai aiba un alt credit ipotecar sau imobiliar. Candidatul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 21 si 70 de ani, in conditiile in care la varsta maxima se finalizeaza creditul, si sa aiba minim un an vechime pe cartea de munca. De asemenea, trebuie sa detina un avans de minim 5 la suta in conditiile in care pretul de achizitie al proprietatii este mai mic sau egal cu 60 mii euro sau un avans de 3 mii euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60 mii euro, pentru situatiile in care imobilul trece de acest nivel. Locuintele achizitionate prin intermediul programului Prima Casa nu pot fi instrainate timp de cinci ani de la data dobandirii si trebuie asigurate impotriva riscurilor, iar drepturile de despagubire revin statului roman. Beneficiarii trebuie sa aiba intr-un cont echivalentul a trei rate de dobanda, iar perioada creditarii porneste de la trei si ajunge la 30 de ani. Suma maxima care poate fi aprobata pentru creditare reprezinta 95 la suta din valoarea investitiei, respectiv 57 mii euro in cazul creditelor pentru locuintele finalizate si 66.500 euro in cazul creditelor pentru locuintele noi.

Documente

Cei care doresc sa aplice la acest program trebuie sa se prezinte la banca cu o serie de documente. Pe lista hartiilor necesare se afla cerere de credit, declaratia tip acord pentru coplatitori, declaratia pe propria raspundere ca nu detin si nu au detinut locuinte, adeverinta de salariu pentru solicitant si pentru coplatitori, fisa fiscala aferenta anului anterior, cat si alte documente care fac dovada de existenta a altor venituri. De asemenea, beneficiarii trebuie sa se prezinte si cu buletinul sau cartea de identitate pentru solicitant si coplatitori, copii ale contractelor de credit pentru cardurile sau liniile de credit, dar si extrasele din documentele cadastrale.

Costuri implicate

Bineinteles, programul Prima Casa vine si cu o serie de costuri. Astfel, primul pe lista este comisionul de acordare al creditului, de 0,5 la suta, care se percepe la acordarea creditului. De asemenea, mai este si comisionul de garantare al fondului de creditare de 0,49 la suta, care se percepe anual, aplicat la valoarea initiala a creditului, dar si comision de analiza, datorat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri de 0,15 la suta. Pe langa acestea se cumuleaza si evaluarea imobilului, de circa 300 lei fara TVA-ul aferent, dar si dobanda bancii de la care se contracteaza creditul. Programul Prima Casa este structurat in doua etape, in care prima se refera la finantarea locuintelor finalizate sau nefinalizate, iar etapa a doua are in vedere finantarea imobilelor noi sau finalizate. Solicitantii care ajung in a doua etapa trebuie sa urmeze o serie de pasi, respectiv depunerea cererii de finantare, analiza eligibilitatii, solicitarea si analiza garantiei la Fondul de Garantare, acordarea garantiei catre banca de Fondul de Garantare, aprobarea dosarului clientului si, ultimul, inscrierea ipotecii, de catre banca, pe numele statului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2669 (s) | 23 queries | Mysql time :0.141052 (s)