National

Cine sunt cei opt specialisti de la Jilava care au decis ca detinutul Nastase „se poate reabilita in libertate”

Publicat: 16 ian. 2013
1

Pe 4 ianuarie o comisie formata din opt specialisti ai Penitenciarului Jilava a decis ca Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat pentru ca a participat la noua dezbateri si o conferinta in spatele gratiilor. Nastase a fost catalogat drept un detinut model de specialistii penitenciarului.

Gandul.info prezinta cine sunt membrii comisiei care au avizat pozitiv eliberarea conditionata a lui Nastase.

Comisia penitenciarului Jilava a decis pe 4 ianuarie sa-i acorde lui Adrian Nastase avizul pozitiv pentru eliberare conditionata. Noua dezbateri, o conferinta, doua carti si o lucrare stiintifica au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase. Comisia de la Jilava a constat in raportul de evaluare, obtinut de gandul, ca Nastase a avut un comportament bun si ca s-a implicat „in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate”. Raportul comisiei este insa unui consultativ, decizia finala fiind in pixul judecatorilor.

Comisia pentru eliberari conditionate de la Jilava este condusa de catre judecatorul delegat Ioana Luiza Moteanu. Presa a relatat despre judecatoarea Moteanu ca in 2008 s-a opus de doua ori acordarii unui aviz favorabil pentru eliberarea lui Nutu Camataru. In 2010 judecatoarea a solicitat si a primit acordul CSM pentru o detasare de un an in Afganistan in cadrul misiunii EUPOL. In 2011 judecatoarea a solicitat prelungirea detasarii in Afganistan, dar CSM a respins cererea. Acum, judecatoarea este delegata de la Judecatoria Sector 4 la Jilava. Potrivit declaratiei de avere depusa in 2011, judecatoarea nu are terenuri sau case, dar detine doua masini si 40.000 euro in conturi.

Comisia condusa de judecatoarea Moteanu a constat ca Nastase a fost un detinut model. „Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat in mod constant la activitati de educatie si asistenta psihologica, implicandu-se in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate”, se arata in avizul penitenciarului.

Catalin Stroe este directorul Penitenciarului Jilava. Presa a relatat ca, in 2010, a fost actionat in judecata pentru ca ar fi demis un angajat al penitenciarului in timp ce acesta se afla in concediu. Angajatul concediat a castigat reincadrarea pe post prin instanta. In ultima declaratie de avere Stroe declara ca detine un teren, doua imobile, doua masini si un credit de 70.000 euro.

In motivarea avizului pozitiv, reprezentantii penitenciarului mai consemneaza si ca Nastase a redactat o lucrare stiintifica si a scris alte doua carti. „Ca urmare a redactarii lucrarii stiintifice si a implicarii in activitatile de educatie, a obtinut un numar total de 342 de credite si a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei”, se arata in documentul mentionat

Ce planuri are
Cristian Velicea este director adjunct al Penitenciarului Jilava. In 2010 Velicea a fost acuzate de catre fostul sef al grupei de interventie din Penitenciarul Jilava Sergiu Stupu de sechestrare. Intr-o plangere penala depusa la parchet Stupu a declarat ca din ordinul lui Velicea a fost sechestrat 45 de minute in penitenciar.

In 2010 Curtea de Apel Bucuresti si Curtea Suprema au dispus in urma unei contestatii ca procurorii trebuie sa inceapa urmarirea penala a adjunctului Penitenciarului Jilava. Pana in prezent nu exista date care sa arate ca Velicea a fost trimis in judecata. In declaratia de avere mentioneaza ca detine trei terenuri, un imobil de 243 metri patrati, trei masini si credite de peste 100.000 euro.

In fisa de caracterizare a detinutului Adrian Nastase, comisia de la Jilava a mentionat si activitatile prestate de Nastase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de inchisoare. De la inchiderea sa in penitenciar, pe 26 iunie 2012, Nastase a participat la noua dezbateri si la o conferinta.

Cristina Teoroc este director adjunct pentru educatiei si asistenta psihosociala la Jilava. In declaratia de avere mentioneaza ca detine doua imobile, doua masini si un credit de 317.000 franci elvetieni.

In evaluarea „domeniului social”, comisia de la Jilava spune ca Nastase a fost vizitat in principal de membrii familiei sale. „A fost sprijinit permanent (financiar si afectiv), manifestand atasament deosebit fata de familie”, se mai mentioneaza in fisa de evaluare.

Cine sunt ceilalti membri ai comisiei
Din comisie face parte si Veniamin Ciobanu este consilier de probatiune in cadrul Penitenciarului Jilava. Raluca Aida este medicul sef al Penitenciarului Jilava. Despre starea de sanatate a detinutului Nastase nu se face referire in avizul pozitiv. Badea Gabriel Paul este ofiter specialist in cadrul serviciului de productie si venituri proprii.

Darie Constanta Florentina este sefa departamentului de evidenta a penitenciarului si secretara comisiei care emis avizul pentru Nastase.

Pentru munca prestata in penitenciar de catre detinutul Nastase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat ca fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de inchisoare. Din data de 26 iunie 2012 pana pe 4 ianuarie, el a stat in inchisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat conditionat, trebuie sa execute o treime din pedeapsa, adica 244 de zile din cele 730 ale sentintei.

Dupa ce a primit avizul pozitiv pe 4 ianuarie, Nastase a fost programat la Judecatoria Sector 4 pentru date 12 februarie. La acesta data un judecator va decide daca este de acord cu eliberarea lui Nastase sau nu. Avocatii au cerut mutarea termenului pentru o data mai recenta. Judecatoria a refuzat schimbarea termenului.

Nastase, ingrijorat ca sejurul sau la Jilava este platit de contribuabili
Adrian Nastase a scris pe blogul personal ca a fost surprins ca magistratii nu i-au aprobat cererea de preschimbare a termenului de judecata a cererii de eliberare conditionata. Fostul premier s-a aratat ingrijorat ca prelungirea sederii sale in penitenciar va consuma bani de la bugetul de stat.

„Eu pun insa si urmatoarea problema pentru situatiile in care instanta accepta, in fine, eliberarea conditionata, cele 30-60 zile petrecute in penitenciar in asteptarea zilei fixate de calculator inseama intre 500 si 1000 Euro cheltuieli suplimentare. Intr-un an sunt zeci, sute de astfel de situatii. Cine plateste sumele suplimentare determinate de lipsa de celeritate in examinarea cererilor? MCV-ul? Nu. Plateste guvernul si, deci, platesc contribuabilii romani”, a scris Nastase pe blog

Adauga un comentariu