National

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Victor Ponta nu a plagiat

Publicat: 23 iul. 2012
1
Cei trei experti la care a apelat Consiliul National de Etica pentru a analiza lucrarea de doctorat a premierul Victor Ponta, verdictul final fiind de neplagiat, sunt Gheorghita Mateut, Dumitra Popescu si Gabriel Boroi.
Conform jurnalistilor de la Adevarul, cei trei sunt persoane apropiate cuplului Victor Ponta-Adrian Nastase.
Avocatul Gheorghita Mateut l-a aparat pe Vasile Cristian, unul dintre condamnatii din dosarul „Trofeul Calitatii”, dosar in care fostul premier Adrian Nastase a primit condamnarea de doi ani de inchisoare cu executare.
Mai mult, in 2006, Victor Ponta si Gheorghita Mateut l-au aparat impreuna pe Ovidiu Tender, care fusese arestat preventiv intr-un dosar RAFO – Carom – VGB.
Dumitra Popescu este cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si a fost coleg cu Adrian Nastase la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucuresti.
Legatura dintre cei doi este insa mult mai veche. Inainte de 1990, ei au lucrat impreuna la Institutul Academiei si apar amandoi in notele informative date de fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu (PSD), la Securitate, sub numele conspirativ „Sanda”.
In plus, Dumitra Popescu si Adrian Nastase au scris impreuna si o carte, iar in 2006 au participat la unul dintre evenimentele organizate de Fundatia „Titu Maiorescu” – Masa rotunda cu tema „Criza din Peninsula coreeana si chestiunea neproliferarii nucleare”, Nastase fiind moderator, iar Dumitra Popescu, unul dintre raportori.
Si Gabriel Boroi a fost coleg cu Adrian Nastase, atat la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti, cat si la Universitatea particulara „Titu Maiorescu”, cea care i-a acordat fostului premier titlul de Doctor Honoris Causa, in 2010, Boroi fiind rectorul acestei universitati.
Gabriel Boroi a publicat o carte impreuna cu Viorel Ciobanu, decan al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti cand si-a dat doctoratul Victor Ponta si membru in comisia de doctorat care in 2003 i-a avizat acestuia teza.
„Cazul s-a incheiat aici”, a declarat luni pentru Gandul.info ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, referindu-se la scandalul de plagiat al carui protagonist este premierul Ponta si care dureaza de mai bine de o luna.
Nu acelasi lucru sustine conducerea Universitatii Bucuresti, care va dezbate acest subiect din nou, saptamana aceasta, pentru a solicita oficial retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta.
Mai mult, luni, la Consiliul National de Etica a fost depusa o noua sesizare in care se solicita sa se verifice daca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat si o alta carte publicata.
In plus, Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a decis pe 28 iunie, in urma analizelor efectuate, ca Victor Ponta a copiat 85 de pagini „copy-paste” in teza sa de doctorat si a cerut Ministerului Educatiei sa ii retraga acestuia titlul de doctor. 
Adauga un comentariu