News Flash:

Cineva trebuie sa-l vada pe Sinescu cum calca legea in picioare

20 Septembrie 2004
1190 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ilegalitatile savarsite pana in prezent la constructia noului Spital de Urgente se incadreaza in categoria infractiunilor economice •In urma analizarii documentelor, atat conducerea SC Iasicon SA, cat si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica pot fi acuzati de fals si uz de fals, abuz in serviciu in dauna intereselor publice, concurenta neloiala •Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor trebuie sa se autosesizeze

Sirul ilegalitatilor savarsite de directorul Titel Sinescu, de la societatea comerciala Iasicon SA, la constructia noului Spital de Urgente se inscrie in categoria infractiunilor economice. In aceasta situatie, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi, ar trebui sa se autosesizeze si sa demareze cercetarile pentru ca persoanele care au savarsit ilegalitatile sa fie trase la raspundere. Unii dintre inspectorii financiari care au derulat verificari specifice la Directia de Sanatate Publice sau in actele firmei Iasicon SA au declarat recent ca se simt frustrati din cauza ca la vremea controalelor au sesizat numeroase activitati ilegale, au aplicat sanctiuni, dar nimeni nu a mai continuat anchetele respective. Titel Sinescu, directorul de la SC Iasicon SA, a primit pana in prezent aproximativ o suta de miliarde lei de la Directia de Sanatate Publica, beneficiarul investitiei, si, conform documentelor intocmite de firma de constructii, aproximativ 40% din valoarea sumei a fost incasata ilegal. Atat conducerea SC Iasicon SA, cat si cea a Directiei de Sanatate Publica (DSP) pot fi acuzate de fals si uz de fals, abuz in serviciu in dauna intereselor publice, concurenta neloiala. Fraudele se spune ca au inceput odata cu organizarea licitatiei, care a fost facuta contrar legislatiei in vigoare. Licitatia trebuia anulata de institutiile abilitate, dar, desi au trecut opt ani de zile, nimeni nu a luat nici o masura. La intocmirea documentatiei de licitatie, inclusiv a documentatiei de ofertare, exista acuzatii ca a fost savarsita infractiunea de fals si uz de fals. Sirul infractiunilor nu se opreste aici. In timp ce reprezentantul societatii comerciale Habitat Proiect SA era consultantul DSP, acesta indeplinea aceeasi functie si pentru SC Iasicon SA, motiv pentru care acesta poate fi acuzat de concurenta neloiala. Zeci de situatii de lucrari a caror valoare se ridica la sute de milioane lei au fost intocmite ilegal, fara semnaturi in clar, fara numere de inregistrare. Directorul Titel Sinescu si reprezentantii DSP au abuzat de functiile pe care le detin. Conducerea DSP a raportat la Ministerul Sanatatii si Familiei, finantatorul investitiei, situatii de lucrari false.

Cota de organizare de santier

Un alt abuz in serviciu il constituie acceptarea de catre DSP a cotei de organizare de santier, nejustificata prin situatii de lucrari. De asemenea, aceeasi infractiune a fost savarsita si de firma care a incheiat contracte de subantrepriza cu fel de fel de societati din Iasi si alte judete, fara a avea avizul beneficiarului. Titel Sinescu a continuat cu ilegalitatile achizitionand materiale de constructii de la alte societati comerciale decat cele specificate in documentatia de licitatie, anexa la contractul incheiat intre DSP si SC Iasicon SA. O alta ilegalitate considerata un fals este raportarea incorecta si nelegala de catre SC Iasicon SA a lucrarilor ramase de executat, fara a avea ca baza legala situatii de lucrari. Executantul lucrarii nu a respectat legea nici in ceea ce priveste calitatea in constructii. Din acest motiv au aparut si defectiunile la structura de rezistenta a cladirii, infrastructura, diafragme etc. Multe dintre materialele de constructie folosite de SC Iasicon SA nu aveau agrementul tehnic. Nici la intocmirea cartii tehnice a cladirii nu a fost respectata legislatia in vigoare. Ancheta de presa a cotidianului ZIUA de Iasi a scos la iveala doar o parte din gravele nereguli, infractiuni, privind constructia noului Spital de Urgente. Analizand documentele intocmite de SC Iasicon SA de-a lungul celor opt ani de zile de cand a inceput constructia spitalului, s-a constatat ca legislatia a fost pur si simplu calcata in picioare, desi este vorba de bani publici. La un moment dat, prof. dr. Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente, vroia sa intocmeasca un proiect pentru a primi finantare externa, bani cu care sa se finalizeze investitia. In conditiile in care pana in prezent aproape totul este o ilegalitate, directorul spitalului trebuie sa-si ia gandul de la banii Uniunii Europene.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015368 (s)