Culinar

Ciocanele la cuptor. Rețeta din vremea bunicii

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ciocanele la cuptor. Rețeta din vremea bunicii
Copanelele vor capata o culoare usor rosiatica

Daca este weekend și vă gândiți la o rețetă pentru toată familia, niște ciocănele la cuptor pot fi exact ceea ce căutați.

Cu siguranță vă aduceți aminte de perioada copilăriei, în cea în care bunica făcea tot felul de gustări și rețete. Printre acele rețete fără număr sau nume, căci se făceau cu ce era prin casă, după câteva căutări am putut găsi o rețetă ce se aseamănă foarte mult cu gustul din amintiri.

Acum la televizor sau în cadrul altor platforme online, multă lume sugerează folosirea unei pungi termice pentru gătirea acestora în suc propriu. Este o mică bătălie în modul de preparare de ciocănele, căci cele la pungă necesită doar o condimentare sănătoasă și de pus la cuptor. În timp ce prepararea tradițională la tavă este ceva mai minuțioasă.

Ciocănele la cuptor. Începutul aventurii

Pentru a realiza 4 porții, vom avea nevoie de aproximativ un kilogram de ciocănele de pui. Carnea de pui, în general, este destul de fragedă și gătirea ei are un timp relativ scurt. În sine, preparatul nu reprezintă o mare bătaie de cap, dar ceea ce doresc majoritatea oamenilor de la puiul la cuptor, este sosul gustos ce se obține.

Rețeta merge foarte bine cu garnituri pe bază de cartofi, mai ales cu un piure proaspăt. Pentru a face sosul în cazul puiului la tavă, vom avea nevoie de 2 cepe de dimensiuni medii. Cantitatea de ceapă nu este neapărat fixă, unii oameni preferă chiar să pună 3 cepe întrucât la final, va fi mai mult sos și gustul nu este afectat.

Sosul de roșii se face un element principal alături de ceapă în această rețetă. Poate că aspectul colorat poate fi redat și de către folosirea de boia de ardei, dar nu va fi și aceeași textură pe care o oferă bulionul sau sucul de tomate. De asemenea, usturoiul se prezintă și de această dată la datorie, căci fără el, gustul românesc, nu ar mai fi românesc.

Pregătirea tăvii la cuptor

Se poate începe tăierea cepei, aceasta se vrea a fi tăiată în cubulețe pentru a se găti mai repede, dar poate fi tăiată și sub formă de solzișori fără nicio problemă, căci la cuptor oricum vom avea o folie de aluminiu peste preparat, iar aceasta se va înmuia. Cine dorește poate adăuga în preparat și un ardei iute tăiat rondele subțiri, pentru a oferi un gust mai picant.

În tavă se poate așterne ceapa, alături de usturoi sau ardeiul iute, după care urmează partea condimentării. Sarea și piperul sunt de nelipsit în mâncare, dar pe lângă acestea, se poate adăuga puțin cimbru și rozmarin. Aceste arome merg foarte bine împreună, iar mâncarea rezultată va fi pe măsura așteptărilor.

Un pahar de vin roșu ar trebui să fie suficient pentru a oferi și ultima aromă ciocănelelor noastre. Undeva la 150 mL ar trebui să fie suficient pentru rețeta noastră. Acum, carnea poate fi adăugată și toate ingredientele se amestecă bine. Se poate adăuga 200mL de sos de roșii, iar pentru fanii muștarului, se poate pune o linguriță.

Rețeta este pe sfârșite. Preparatul intră la cuptor

Tava se acoperă cu o folie de aluminiu, iar apoi se adaugă la cuptorul încins. Temperatura la care se gătesc aceste ciocănele de pui este undeva la 180 – 200 de grade Celsius. Preparatul se va găti în aproximativ o oră, o oră și un pic. Focul se menține la aceeași temperatură și urmează doar partea de așteptare, se vrea o gătire promptă căci altfel pot apărea diverse maladii.

Gătirea se va face în primele 45 de minute cu folia deasupra, după care urmează 10 – 15 minute fără folie și apoi urmează întoarcerea ciocănelelor și de așteptat încă 10 – 15 minute, pentru a obține o rumenire uniformă. Dacă vi se pare că s-a evaporat deja prea mult din sos, se mai poate adăuga un pahar de apă. Pentru a fi siguri că rețeta noastră de ciocănele la cuptor este gata, se poate verifica, cu furculița, dacă lângă os carnea s-a pătruns. Nu trebuie să fie urme de sânge.

Adauga un comentariu